Βραχυπρόθεσμα μέτρα την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Απόφαση κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου υπέγραψε απόφαση για την κήρυξη των παρακάτω βραχυχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού:

Α) Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Β) Για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων
προφύλαξης:

1) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

2) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

3) Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού:
Ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο Δήμο Δέλτα, κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμο και τα αρμόδια γραφεία εκπαίδευσης.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 20/11/2015 και ώρα 12:00 έως 23/11/2015 και ώρα 14:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Ταυτόχρονα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με έγγραφά που απέστειλε εχθές 19 Νοεμβρίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παρακαλεί:

1. την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση των δυνάμεων της στην περιοχή, για τις άμεσες ενέργειες εντοπισμού των υπευθύνων που έχουν προκαλέσει τις συστηματικές και σε μεγάλη έκταση καύσεις υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών το τελευταίο διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου
Δέλτα, και κάθε άλλη ενέργεια για την επιβολή της σχετικής νομοθεσίας, με σκοπό την άμεση διακοπή της καύσης υπολειμμάτων

2. την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας όπως ενισχύσει την περιοχή με προσωπικό και μέσα, για τον έλεγχο και κατάσβεση των καύσεων, οι οποίες δεν θεωρούνται ελεγχόμενες, καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις των σχετικών Πυροσβεστικών Διατάξεων και τέλος

3. τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδια ελεγκτική αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης, όπως προχωρήσει άμεσα και κατά προτεραιότητα σε επιτόπιους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συστηματικές και σε μεγάλη έκταση καύσεις υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών,
για τον εντοπισμό με κάθε δυνατό τρόπο των γεωργών που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων.