Ημερολόγια Μητρότητας: Το πρώτο μπάνιο του μωρού


Ημερολόγια Μητρότητας: Το πρώτο μπάνιο του μωρού, Γράφει η Έλενα Γιουρτσίχινα.

Το μπανακι του νεογέννητου στο μυαλό μας, ως νέες μαμάδες, φαντάζει δύσκολο και μάλλον ακατόρθωτο για εμάς. Και όμως δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πρέπει να κάνουμε σωστά το μπάνιο του. Και εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ο οποίος να είναι σχετικά εύκολος για εμάς και ευχάριστος για το παιδί μας.

Θα ακούμε συνέχεια από τις μαμάδες μας και τις γιαγιάδες για το πώς θα μπανιαρισουμε σωστά το μωρό μας. Εσείς πρέπει να ακούτε όλες τις εκδοχές, γιατί μπορεί κάποια από όλες να σας βολεύει.


Βέβαια καλύτερα από μια μαία δεν θα σας δείξει κανείς.

Ας πούμε πρώτα το ποιό σημαντικό,το μωράκι μας πρέπει να μπανιαριζεται τουλάχιστο μια φορά την ημέρα και τους καλοκαιρινούς μήνες έως και τρεις φορές.

Ας έρθουμε λοιπόν στο προσκείμενο. Υπάρχουν δύο τρόποι, είτε κατευθείαν κάτω από το τρέχουμε νερό, δηλαδή κάτω από την βρύση, είναι και ο πιο γρήγορος τρόπος, είτε μέσα στο μπανιερακι του.

Πρέπει όμως πρώτα να ετοιμάσουμε όλα τα πράγματα που θα χρειαστούμε αφότου το βγάλουμε από το μπάνιο για να μην τρέχουμε μετά.

Όπως και το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 37 βαθμούς. Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο να το ελέγξουμε, απλά το ελέγχουμε με τον κλασσικό τρόπο, βάζουμε μέσα τον αγκώνα μας.

Κάτω από το τρεχουμενο νερό απλά το κρατάμε στο ένα μας χέρι κατά μήκος του σώματος του και το πλένουμε με το άλλο μας χέρι.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα στο μπανιερακι. Πάλι έχουμε το μωράκι μας στο ένα χέρι αλλά αυτή την φορά πρέπει να το κρατάμε από τα χεράκια, κάτω από τις μασχάλες.

Βέβαια τις πρώτες μέρες θα χρειαστείτε βοήθεια, γιατί όσο να’ναι είμαστε αγχωμένες και άπειρες.

Και θα το δείτε στην πορεία ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο απλά χρειαζόμαστε μια μικρή καθοδήγηση.

Ένα άλλο άγχος είναι ο ομφάλιος λώρος. Και όμως δεν πρέπει να μας αγχώνει, διότι το να πέσει λίγο νεράκι εκεί είναι αναπόφευκτο. Δεν χρειάζεται βέβαια να έχουμε πολύ ώρα το μωρό μας μέσα στο νερό, για αυτό και τα πρώτα μπανακια πρέπει να είναι γρήγορα. Όταν θα το σκουπιζουμε με την πετσέτα δώστε μεγάλη προσοχή σε εκείνη την περιοχή, μην πιέζετε τον ομφαλό έτσι ώστε να τον στεγνωσετε, απλά σκουπίστε γύρω-γύρω και βάλτε μπενταντιν.

Όπως θα δείτε και στην πορεία μετά από 2-3 μέρες το μπανάκι του θα είναι παιχνιδάκι για σας.

 

Η πιο σημαντική μου συμβουλή για όλες τις νέες μανούλες είναι να μην αγχώνεστε.