Ημερολόγια Μητρότητας: Ο ρόλος του πατέρα-συζύγου τις πρώτες μέρες


Ημερολόγια Μητρότητας: Ο ρόλος του πατέρα-συζύγου τις πρώτες μέρες , Γράφει η Έλενα Γιουρτσίχινα.

Είναι πολύ σημαντικό τις πρώτες μέρες της διαμονής μας στο σπίτι να έχουμε κάποια σχετική βοήθεια. Βέβαια θα έχουμε τις νέες γιαγιάδες να είναι συνέχεια δίπλα μας και να μας βοηθάνε τόσο στην φροντίδα του νέου μέλους όσο και ψυχολογικά. Αλλά εμείς δεν χρειαζόμαστε μόνο την δική τους βοήθεια.

Η συμμετοχή του συζύγου, ειδικά τις πρώτες μέρες ,είναι απαραίτητη. Απαραίτητη Όχι τόσο για το μικρό μας παιδί, διότι θα τρώει και θα κοιμάται, αλλά για εμάς. Η ζωή μιας μέλλουσας μητέρας αλλάζει ήδη από την ώρα που μαθαίνουμε ότι κυοφορούμε, πόσο μάλλον όταν γεννήσουμε και μετά. Οπότε, πέρα από τις νέες γιαγιάδες, μπαίνει ενεργά και ο πατέρας στο να μας εμψυχώνει και να είναι δίπλα μας.

Η ψυχολογική βοήθεια που μας προσφέρει ο σύζυγος είναι η πιο σημαντική, και φυσικά αυτή που χρειαζόμαστε πιο πολύ. Θα δείτε ότι το σώμα μας αλλάζει, πως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όπως τα φανταζόμασταν, γιατί θα γίνουμε γκρινιάρες, θα είμαστε κουρασμένες (διότι το μωράκι μας θα χρειάζεται το 99% της προσοχής μας) και σε αυτό το σημείο μπαίνει ο ρόλος του μπαμπά. Ο σύζυγος θα πρέπει να ξέρει πως φροντίζουμε το μωρό μας, το μπάνιο του, τις καθημερινές του ανάγκες, όπως βέβαια και εμείς πρέπει να μοιραζόμαστε την καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φυσικά το φανταζόταν..

Επίσης, θα δείτε ότι θα χρειαστούμε την βοήθεια τους λίγο, τα πρώτα μπάνια (που θα φοβόμαστε να κάνουμε μπανάκι το μωράκι μας μόνες) θα είναι δίπλα μας, στα πρώτα του πονάκια (που θα αγχωνόμαστε) θα είναι εκεί να αγχώνεται παρέα (θα αναρωτιέστε: αν αγχωνόμαστε και οι δύο πως θα τα βγάλουμε πέρα) και όμως βοηθάει. Είναι πολύ εμψυχωτικο να ξέρουμε πως έχουμε ένα στήριγμα, που αγχώνεται το ίδιο με εμάς. Θα το καταλάβετε, πως οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες, κουραστικές και επίπονες. Ξεχάστε τον ύπνο και την ηρεμία. Αρχίστε να συνηθίζετε στο κλάμα κάθε δύο με τρεις ώρες διότι πεινάει ή πρέπει να αλλάξουμε την πάνα του ή πονάει η κοιλίτσα του.. Και όμως είναι όλα τόσο επιθυμητά από την στιγμή που περιμέναμε πώς και πώς να έρθει στον κόσμο μας..