Να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα κριτήρια επιλογής των hotspot, ερώτηση του Γιώργου Αρβανιτίδη στον Υπ.Εσωτερικών


Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 ο Γιώργος Αρβανιτίδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των χώρων που θα μετατραπούν σε κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation centers).

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό κείμενο «Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα σχετικά με την πιθανή δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη είναι προκλητικές και απαράδεκτες … Το επιχείρημα ότι η Θέρμη είναι η πιο ακριβή περιοχή και γι’ αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει relocation center, δημιουργεί έναν απαράδεκτο διαχωρισμό των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε πατρικίους (Ανατολικά) και πληβείους (Δυτικά) … Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει υπεύθυνα και με επιχειρήματα επί των ομοφώνων προτάσεων που έχουν καταθέσει εδώ και μέρες τα αρμόδια αυτοδιοικητικά όργανα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα σχετικά με την πιθανή δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη είναι προκλητικές και απαράδεκτες.

Το επιχείρημα ότι η Θέρμη είναι η πιο ακριβή περιοχή και γι’ αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει relocation center, δημιουργεί έναν απαράδεκτο διαχωρισμό των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε πατρικίους (Ανατολικά) και πληβείους (Δυτικά), όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας με γραπτή δήλωση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει υπεύθυνα και με επιχειρήματα επί των ομοφώνων προτάσεων που έχουν καταθέσει εδώ και μέρες τα αρμόδια αυτοδιοικητικά όργανα. Τα γενικόλογα επιχειρήματα με τα οποία ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, απέρριψε συνολικά την πρόταση της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, δείχνουν ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, αφού δεν αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λόγοι που απορρίπτεται κάθε ένας από τους έξι χώρους που προτάθηκαν.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των χώρων που θα δημιουργηθούν τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation centers);
  • Για ποιους συγκεκριμένους λόγους απορρίφθηκε κάθε ένας από τους έξι συνολικά χώρους που πρότεινε η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας;

Αθήνα, 22.02.2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αρβανιτίδης