Τελικά είναι μολυσμένα τα νερά στην Καλλικράτεια;


Τελικά είναι μολυσμένα τα νερά στην Καλλικράτεια;
Η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι «η επιβάρυνση που παρατηρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή στις 8 Ιουνίου 2016 δείχνει να υποχωρεί σταδιακά».

Για περιστασιακή επιμόλυνση που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες κάνει λόγο ο δήμος Νέας Προποντίδας μετά τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή εκβολής του ρέματος «Βουγαδάκη» στην Καλλικράτεια.

Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για ακατέργαστα λύμματα που είχαν ρυπάνει τη θαλάσσια περιοχή και οι αιχμές που άφηναν για τη λειτουργία του βιολογικού (δείτε εδώ).

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Νέας Προποντίδας αναφέρει ότι «μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 07 και 08 Ιουνίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή της Καλλικράτειας παρατηρήθηκε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή που εκβάλει το ρέμα ¨Βουγαδάκη¨ (περιοχή της Δ/Κ Νέας Καλλικράτειας)».

Σύμφωνα με το δείγμα που ελήφθη στις 8 Ιουνίου 2016 «παρατηρήθηκε συγκέντρωση οργανικών ρύπων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν περιστασιακή επιμόλυνση που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες».

Η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι «η επιβάρυνση που παρατηρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή στις 8 Ιουνίου 2016 δείχνει να υποχωρεί σταδιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα η ποιοτική κατάσταση των παράκτιων νερών να εμφανίζεται αποκαταστημένη στο δείγμα της 10ης Ιουνίου 2016 και να πληρεί τις προδιαγραφές που ορίζει η σχετική νομοθεσία ΚΥΑ με αριθ. ΗΠ 8600/416/Ε103 (ΦΕΚ 356 Β΄26-02-2016)».  

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν σε συνδυασμό με την ανοιχτή διαδρομή του ρέματος μέχρι την απόληξή του στη θάλασσα αλλά και προ της εκβολής του αγωγού απορροής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Νέας Καλλικράτειας σε αυτό, δυσχεραίνουν την ακριβή εξακρίβωση των αιτίων της ρύπανσης, καθώς σε παρόμοιες καταστάσεις δυστυχώς είναι σύνηθες  να συμπαρασύρονται φερτές ύλες και θρεπτικά συστατικά που κατά καιρούς αποτίθενται στις κοίτες και τα πρανή των ρεμάτων ως απόρροια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας υπογραμμίζει ότι «σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. ΑΕ. θα λαμβάνει συνεχώς δείγματα και θα παρακολουθεί τη λειτουργία της Ε.Ε.Λ. Ν. Καλλικράτειας καθώς και τη θαλάσσια περιοχή που εκβάλει το ρέμα «Βουγαδάκη», προκειμένου να ενημερώνει τους Δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής».

Πηγή: voria.gr