Και το διάβασμα τους πρόσεξαν, και τις βόλτες τους έκαναν, και στις Πανελλαδικές αρίστευσαν. Είχαν πρόγραμμα! Αυτά τα παιδιά είναι η χρυσή τριάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Εχεδώρου που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κατερίνα Αλμπάνη, 18.526 μόρια
Σε ποια κατεύθυνση ήσουν και ποιο μάθημα επιλογής είχες διαλέξει;
Ήμουν στην θεωρητική κατεύθυνση και πήρα επιλογής τα λατινικα, ενώ έδωσα αγγλικά σαν ειδικό μάθημα.
Είχες από την αρχή συγκεκριμένο στόχο για την σχολή που θέλεις να περάσεις, ή έχεις πολλές επιλογές στο μυαλό σου;
Από το γυμνάσιο ήθελα να περάσω στην Αγγλική Φιλολογία. Φυσικά τώρα σκέφτομαι και τις υπόλοιπες σχολές αλλά μάλλον αυτήν θα δηλώσω πρώτη στο μηχανογραφικό.
Οι υπόλοιπες σκέψεις σου ποιες είναι;
Δεν πίστευα πως θα βγάλω 18,5 είναι η αλήθεια… Περίμενα πιο κάτω αλλά νομίζω πως αυτό που με βοήθησε είναι ότι δεν έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα και δεν έκανα υπερβολές, όπως π.χ. να ξενυχτάω μέχρι πολύ αργά. Θεωρώ πως διάβαζα όσες ώρες χρειαζόταν και δεν άφηνα κενά. Αλλά σίγουρα ήταν μια πάρα πολύ κουραστική και δύσκολη χρονιά και πιστεύω πως όποιος την βιώνει μαθαίνει τα όριά του.
Αισθάνεσαι ότι στερήθηκες για να τα καταφέρεις ή κατάφερνες να τα συνδυάζεις όλα;
Νομίζω πως δεν στερήθηκα τίποτα!!! Και έξω έβγαινα, και τηλεόραση έβλεπα, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έμπαινα και γενικά τα έκανα όλα με μέτρο.
Με το άγχος πως τα πήγαινες;
Είχα πάρα πολύ άγχος τα Χριστούγεννα, επειδή γράφαμε πολλά διαγωνίσματα στο σχολείο και επειδή στο φροντιστήριο τελειώναμε σιγά σιγά την ύλη και ήταν μια δύσκολη περίοδος. Αφού βγάλαμε την ύλη και αρχίσαμε να κάνουμε επαναλήψεις όλα ήταν μια χαρά, έτσι στην περίοδο των εξετάσεων δεν είχα πολύ άγχος.
Δυσκολεύτηκες κάπου περισσότερο;
Στα αρχαία περισσότερο, και συγκεκριμένα στο άγνωστο.
Ήταν δύσκολα φέτος;
Σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν πιο βατό, αλλά το 50% περίπου έγραψε στα αρχαία κάτω από τη βάση.
Σε ποιο μάθημα τα πήγες καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα;
Στα λατινικά, όπου έβγαλα 19,8.
Τι θα συμβούλευες όσους ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις τις επόμενες χρονιές, τώρα που εσύ έφτασες στο τέλος αυτής της διαδρομής;
Να μην έχουν άγχος, αν και είναι κάπως αδύνατον, και να βάλουν κάποιο στόχο για να έχουν κίνητρο να διαβάσουν.
Σίσσυ Γιαμούκη, 17.680 μόρια
Τι κατεύθυνση ήσουν;
Ήμουν μαθήτρια των θετικών σπουδών με μάθημα επιλογής Μαθηματικά κατεύθυνσης.
Στόχευες από την αρχή σε συγκεκριμένη σχολή;
Όχι. Από την αρχή της χρονιάς έχω αλλάξει γνώμη αρκετές φορές. Όμως σίγουρα ξέρω ότι η σχολή που θα επιλέξω θα έχει να κάνει με την φυσική και την χημεία.
Στερήθηκες πολλά για να καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου ή θα έλεγες πως τα συνδύαζες όλα;
Θα έλεγα πως τα συνδύαζα και όλα χάρη στο καλό πρόγραμμα που είχα. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου και να έχω χρόνο για τον εαυτό μου…
Άγχος είχες;
Είχα αρκετό άγχος μέχρι τους τελευταίους δύο μήνες πριν τις εξετάσεις. Τότε άρχισα να συνειδητοποιω ότι είχα κάνει σωστή προετοιμασία και γι αυτό σταδιακά χαλάρωσα.
Υπήρξε κάποιο μάθημα που να σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Τα μαθηματικά θα έλεγα ότι είναι το μάθημα που με παίδεψε περισσότερο…
Σαν μάθημα γενικά ή στις εξετάσεις;
Σαν μάθημα αλλά και στις εξετάσεις.
Ποιο ήταν το δυνατό σου χαρτί, το μάθημα στο οποίο συγκέντρωσες την υψηλότερη βαθμολογία;
Η φυσική. Εξάλλου ασχολήθηκα πάρα πολύ με αυτό το μάθημα και έτσι στο τέλος έγραψα 19,9.
Τι θα συμβούλευες τους επόμενους τώρα που εσύ πέρασες με επιτυχία την δοκιμασία των Πανελλαδικών;
Θα τους συμβούλευα να βάλουν έναν στόχο. Είτε αυτός είναι μια σχολή, είτε ένα νούμερο. Ότι δουλεύει για τον καθένα. Και να κάνουν ότι χρειαστεί έτσι ώστε να τον πετύχουν. Να προσπαθήσει ο καθένας να κάνει υπερβάσεις. Οι πανελλαδικές εκτός των άλλων βοηθάνε τον καθένα να ανακαλύψει τα όρια και τις αντοχές του…
Ιάσονας Οικονόμου 17.520 μόρια
Τι κατεύθυνση ακολουθούσες και με ποιον στόχο;
Ήμουν θετική κατεύθυνση με μάθημα επιλογής τη Βιολογία. Πρωταρχικός μου στόχος είναι το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μετά θα σκεφτώ ποιες άλλες σχολές με ενδιαφέρουν.
Στερήθηκες πολλά για να πετύχεις ή τα συνδύαζες όλα;
Στην αρχή πολύ λίγο διάβαζα, έβγαινα και Θεσσαλονίκη πολλά βράδια, δεν πιέστηκα πολύ. Έκανα τις απαραίτητες ασκήσεις στη χημεία και τη φυσική καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά παράλληλα είχα και τις εξόδους μου. Την βιολογία, που ήταν και το μάθημα βαρύτητας, το έπιασα από το Πάσχα και μετά
Δεν είχες άγχος;
Όχι, καθόλου άγχος θα έλεγα! Ούτε καν τις μέρες που δίναμε εξετάσεις δεν αγχώθηκα. Μόνο στο μάθημα της έκθεσης φοβήθηκα λίγο, αλλά εντέλει πέρασε κι αυτό.
Υπήρξε κάποιο μάθημα που σε δυσκόλεψε;
Ναι, η χημεία διότι δεν διάβασα θεωρία σχεδόν καθόλου. Παρόλα αυτά οι ασκήσεις των εξετάσεων ήταν βατές και γενικά ως μάθημα ήταν εύκολο.
Σε ποιο μάθημα έγραψες τον καλύτερο βαθμό;
Στη χημεία και την βιολογία, που έγραψα 18,5.
Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στους επόμενους μαθητές που θα δώσουν Πανελλαδικές;
Να μην αγχώνονται, να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να σκέφτονται το μέλλον, και έτσι θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τη χρονιά αυτή.
Κύρια Φωτογραφία Άρθρου: Χρήστος Τσομπάνης