Το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας στην Κοπεγχάγη με πρόγραμμα Erasmus+


Στις 28 Απριλίου 2024 επέστρεψε από την Κοπεγχάγη της Δανίας η παιδαγωγική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας, η οποία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υλοποίησε το εγκεκριμένο σχέδιο κινητικότητας με τίτλο «Εργαλεία και καλές πρακτικές για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και τη δημιουργία ενός Πράσινου Σχολείου» και κωδικό έγκρισης 2023-1-EL01-KA122-SCH-000121412. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος, καθώς η πρώτη αφορούσε μαθητές του σχολείου μας και πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη τον Νοέμβριο του 2023. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Φορέας υποδοχής για το παρόν σχέδιο κινητικότητας, διάρκειας 7 ημερών, ήταν ο οργανισμός εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας MOVEU (http://www.moveu.es/ ), ο οποίος σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας ανέλαβε την οργάνωση του σχεδίου. Η παιδαγωγική ομάδα αποτελείτο από τις καθηγήτριες: Ανδρονίκη Οικονόμου (Διευθύντρια), Δέσποινα Ασλανίδου (ΠΕ01), Δήμητρα Κουβάτα (ΠΕ02), Ευαγγελία Κώττα (ΠΕ86), Μαγδαληνή Μπίγκα (ΠΕ02) και Ζωή Μπόσμου (ΠΕ06).

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιελάμβανε θεωρητική κατάρτιση σεμιναριακού τύπου και workshops σε σχέση με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, επισκέψεις μελέτης σε επιλεγμένα ινστιτούτα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς και σχολικά ιδρύματα, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση καλών πρακτικών για τη δημιουργία ενός Πράσινου σχολείου. Η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης αποτελεί προτεραιότητα για το σχολείο μας, το οποίο επιθυμεί να “πρασινίσει” εκσυγχρονίζοντας πρακτικές και εργαλεία, για να προσφέρει περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά οφέλη στους μαθητές και το κοινωνικό σύνολο.

Οι εκπαιδευτικοί, πέρα από το εκπαιδευτικό μέρος της δράσης, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Δανίας και να καλλιεργήσουν κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες.

Η παιδαγωγική ομάδα επέστρεψε απόλυτα ικανοποιημένη, με εμπειρίες και γνώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία σε ημερίδα διάχυσης.

Το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας, πιστό στον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό και με κριτήριο το δραστήριο και εξωστρεφές προφίλ του, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο σχολείο μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Θεωρούμε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα ωφελούν την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς αναβαθμίζουν με καλές πρακτικές τη διδασκαλία, αλλά και παρεμβαίνουν θετικά στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών μας.

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία και στα επόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν από το σχολείο μας.

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας για την αποστολή των πληροφοριών