Τι θα προκύψει από τη συγχώνευση;
Οριστικά προς συγχώνευση οδεύουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, με τα τρία ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τα οποία θα συγκροτήσουν ένα νέο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στα πρότυπα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των δύο ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, το περασμένο Σάββατο, σε ειδική σύσκεψη η οποία έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τεσσάρων ιδρυμάτων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου Γιώργου Αγγελόπουλου.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Σίνδου Παναγιώτη Τζιώνα, το νέο ίδρυμα θα φέρει το όνομα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση του Σαββάτου έγινε συζήτηση με βάση το σχέδιο συγχώνευσης το οποίο είχε επεξεργαστεί η ειδική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό. Στο σχέδιο αυτό προβλέπονται οι σχολές οι οποίες θα λειτουργήσουν στο νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα, η διασπορά τους σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Καβάλα, όπου λειτουργούν σήμερα τα τρία ΤΕΙ, ο τρόπος ένταξης στο νέο Ίδρυμα του διδακτικού αλλά και του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και πλείστα άλλα θέματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία του νέου πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, το σχέδιο συγχώνευσης θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου με σκοπό να αποκτήσει μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα δοθεί αρχικά προς διαβούλευση και εν συνεχεία θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο μέσα στο φθινόπωρο. Στόχος, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, είναι το νέο πανεπιστήμιο να περιληφθεί στα μηχανογραφικά στο μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.
Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα. Επίσης, με βάση όσα συζητήθηκαν το Σάββατο κανείς από το διδακτικό, το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη, χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη. Παράλληλα, η ανάπτυξη του νέου Ιδρύματος και ειδικότερα, η δημιουργία των νέων σχολών και τμημάτων θα γίνεται με πνεύμα ομοφωνίας προκειμένου να αποφευχθούν τριβές, είτε ακαδημαϊκού, είτε τοπικιστικού χαρακτήρα.
Πηγή: voria.gr