Προωθείται η συγχώνευση του Α.Τ.Ε.Ι Σίνδου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Στα πλαίσια του μετασχηματισμού των Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι.

Παρότι η ακαδημαϊκή χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, εντούτοις η συζήτηση για επικείμενες συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζεται αμείωτη. Μια τέτοια συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Θεσσαλονίκη και αφορά στο ποιο θα είναι το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα με το οποίο θα συγχωνευτεί το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.

Οι λύσεις που συζητήθηκαν

Οι ζυμώσεις δεν είναι καινούργιες, γίνονται εδώ και μήνες και στη διάρκειά τους έχουν εξεταστεί σχεδόν όλα τα πιθανά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε τη συνένωση τριών ΤΕΙ, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Καβάλας μέσα από την οποία θα προέκυπτε ένα νέο πανεπιστήμιο, στα πρότυπα της συνένωσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά από την οποία γεννήθηκε το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όμως η λύση αυτή τελικώς δεν προχώρησε.

Στη συνέχεια το ΑΤΕΙΘ έκανε ξεχωριστές συζητήσεις τόσο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όσο και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Όμως, ούτε και αυτές οι συζητήσεις καρποφόρησαν. Μάλιστα, το ΠΑΜΑΚ ήταν εξ αρχής αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και σε κάθε συζήτηση περί συνενώσεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είτε μεταξύ τους, είτε με ΤΕΙ. Το ΠΑΜΑΚ λόγω του μικρού μεγέθους του φοβάται ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του γι’ αυτό και στόχος των απερχόμενων πρυτανικών αρχών, όπως και των νέων οι οποίες αναλαμβάνουν σε λίγο καιρό, είναι η αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος, με περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας νέων τμημάτων.

Η προτελευταία λύση η οποία εξετάστηκε ήταν η συγχώνευση του ΑΤΕΙΘ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των πρυτανικών αρχών των δύο ιδρυμάτων, όμως δεν ευοδώθηκαν καθώς υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στα προγράμματα σπουδών των δύο ιδρυμάτων.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΤΕΙΘ Παναγιώτη Τζιώνα αυτή την περίοδο εξελίσσονται συζητήσεις για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ώστε να προκύψει ένα νέο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο θα ονομάζεται Νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα φυσικά τη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου τρεις μήνες και το ΑΠΘ είχε καταθέσει πρόταση για συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο η οποία όμως δεν προχώρησε.

Η συζήτηση του ΑΤΕΙΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν είναι καινούργια. Είχε γίνει και παλαιότερα, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά τώρα υπήρξε επαναπροσέγγιση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα είναι αμοιβαία. Σύμφωνα πάντα με τον πρύτανη του ΑΤΕΙΘ «αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, η λύση της συνένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ρεαλιστική και συγχρόνως η καλύτερη για το ΑΤΕΙΘ». Ο ίδιος εξηγεί ότι από τις έως τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι η προοπτική της συνένωσης των τεσσάρων ιδρυμάτων βρίσκει σύμφωνη και τη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ όσον αφορά τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας, αυτά έχουν ήδη αναπτύξει μια μορφή συνεργασίας. Ο πρύτανης του ΑΤΕΙΘ επισημαίνει πως «στόχος είναι οι συζητήσεις αυτές να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν ώστε το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα να μπορεί να λειτουργήσει από την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020».

Τη λύση της συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα τρία ΤΕΙ ενθαρρύνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, υπάρχουν και διαφωνίες, τόσο στο εσωτερικό του Διεθνούς Πανεπιστημίου όσο όμως και σε άλλους ακαδημαϊκούς κύκλους. Τη διαφωνία του σε αυτό το εγχείρημα εξέφρασε προ ημερών και ο δήμος Θεσσαλονίκης με σχετική ανακοίνωσή του.

 

Πηγή: voria.gr