Βρέθηκαν απολιθώματα δράκων και κόμπρα 9.000.000 ετών στον Αξιό


Στη περιοχή της Νέας Μεσήμβριας.

Εάν σήμερα η φύση γύρω από τον ποταμό Αξιό είναι ακίνδυνη, μερικά εκατομμύρια έτη πριν, κατά τη Μειόκαινο εποχή, κυκλοφορούσαν εκεί πλάσματα επικίνδυνα ή και δηλητηριώδη. Πρόσφατες έρευνες παλαιοντολόγων ανακάλυψαν στην περιοχή σημαντικά ευρήματα, απολιθώματα ερπετών ηλικίας περίπου 9 εκατομμυρίων χρόνων. Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση κατέχουν τα οστά που ανήκουν σε κόμπρες και βαράνους (μεγαλόσωμες σαύρες στις οποίες ανήκει και ο σημερινός Δράκος του Κόμοντο, που ζει σε κάποια νησιά της Ινδονησίας). Μάλιστα, είναι τα αρχαιότερα του είδους που έχουν ανακαλυφθεί στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας από τους παλαιοντολόγους Γιώργο Γεωργαλή (Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ & Πανεπιστήμιο του Τορίνο), Jean-Claude Rage (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισίου), Louis de Bonis (Πανεπιστήμιο του Πουατιέ) και Γιώργος Κουφος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), οι οποίοι και περιέγραψαν τα νέα ευρήματα σε άρθρο τους στο ελβετικό επιστημονικό περιοδικό “Swiss Journal of Geosciences”.

 

«Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις σαύρες και τα φίδια της Ευρώπης, ενώ επιπλέον φανερώνουν στοιχεία για το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες της εποχής. Το κλίμα τότε ήταν πιο θερμό και προφανώς η περιοχή τότε φιλοξενούσε πολύ διαφορετική ερπετοπανίδα», αναφέρει εκ των ερευνητών ο Γιώργος Γεωργαλής.

Απολιθώματα στον Αξιό έχουν βρεθεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, και μάλιστα, στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου είκοσι χρόνια οστά ουρανοπίθηκου (Ouranopithecus macedoniensis), ενός γορίλλα που έζησε επίσης πριν από περίπου εννέα εκατομμύρια χρόνια.

Τα ευρήματα φυλάσσονται στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Georgalis, G.L., J.-C. Rage, L. de Bonis and G. Koufos. 2017. Lizards and snakes from the late Miocene hominoid locality of Ravin de la Pluie (Axios Valley, Greece). Swiss Journal of Geosciences

 

 

Πηγή: voria.gr