11 Ιουνίου: Γιορτάζει ο Απόστολος Βαρνάββας


Ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ένας από τους πρώτους Αποστόλους, που συμπεριλαμβάνονταν στον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Χριστού. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Βαρνάβας.

Ο Βαρνάβας ήταν Εβραίος με καταγωγή από την Κύπρο και το αρχικό του όνομα ήταν Ιωσής ή Ιωσήφ. Ονομάστηκε Βαρνάβας, που σημαίνει «παιδί της παρακλήσεως», για την οικονομική του συμπαράσταση στους φτωχούς της πρώτης χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ, αφού πούλησε το κτήμα του και προσέφερε το αντίτιμο στους Αποστόλους για τον σκοπό αυτό (Πράξεις, στ΄36).

Ήταν φίλος και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και δίδαξαν μαζί στην Αντιόχεια. Πρωτοστάτησε στη σύγκληση της Συνόδου των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ (49), όπου αποφασίστηκε, αποδέσμευση του χριστιανικού κηρύγματος από τον Μωσαϊκό Νόμο. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλά μέρη (Κύπρο, Αλεξάνδρεια, Ρώμη, Μεδιόλανα) και πέθανε με λιθοβολισμό στην Κύπρο.

Ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Απολυτίκιο

Θεία όργανα, του Παρακλήτου, και εκφάντορες, του Θεού Λόγου, ανεδείχθητε θεόπται Απόστολοι, Βαρθολομαίε των Δώδεκα σύσκηνε, και Βαρνάβα ως υιός παρακλήσεως. Αλλὰ αιτήσασθε, Χριστόν τον Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

 

Πηγή: sansimera.gr