1ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Σίνδου): Ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus +


Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών του 1ου Γυμνασίου Εχεδώρου (Σίνδος) πραγματοποιήθηκε η ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus+ (σχολική εκπαίδευση) με τίτλο: “Music and Gamification: Teaching Roma nearby its emblematic former concentration camp” και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000074423.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η διάχυση των αποτελεσμάτων του σχεδίου στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των όμορων σχολικών μονάδων.

Ο Διευθυντής κ.Χρήστος Μπαμπάτσκος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εστίασε στην ξεχωριστή σημασία της δράσης αυτής, μέσα στο γενικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών του σχολείου. Πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ώστε το Γυμνάσιο Εχεδώρου να μπορεί να παρέχει ευκαιρίες μάθησης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στη συνεργασία του σχολείου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά την φάση προετοιμασίας του σχεδίου οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος  “Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

 Έκλεισε την ομιλία του με τις θερμές ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ως Εθνικής Μονάδας Συντονισμού  για την αμέριστη βοήθεια του στην πρώτη αυτή εμπλοκή του σχολείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κα Σωτηρία Ιωαννίδου, Φιλόλογος και Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του σχολείου, αναφέρθηκε στην ταυτότητα του σχεδίου (τίτλος στα Ελληνικά: Μουσική και Παιγνιοποίηση : Διδάσκοντας τους Ρομά κοντά στο εμβληματικό πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσής τους), το οποίο βασίζεται στη διδακτική αξιοποίηση καινοτόμων διδακτικών εργαλείων, με στόχο τη συμπερίληψη μαθητών από ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά.

Ο κ.Χαράλαμπος Τσανίδης, Μαθηματικός, παρουσίασε το επιμορφωτικό πρόγραμμα της φάσης τοποθέτησης στην Ισπανία που αφορούσε στις πολιτικές και εκπαιδευτικές  πρακτικές που εφαρμόζονται στην Βαρκελώνη για τη συμπερίληψη των Ρομά στα σχολεία.

Η κα Ιωάννα Λίτσιου, Φιλόλογος και διδάσκουσα στα Τμήματα Υποδοχής του σχολείου, παρουσίασε την αξιοποίηση της εμπειρίας κινητικότητας στα εν λόγω τμήματα.

Yπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα στη μαθησιακή διαδικασία του σχολείου, μέσω της μεταφοράς των εμπειριών των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών. Αυτό κατέστη δυνατό μετά από ενδοσχολική επιμόρφωση που πραγματοποίησαν οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί στους διδάσκοντες τμημάτων με μαθητές Ρομά.

Η κα Μαρίνα Ντάλη, Φιλόλογος, παρουσίασε την ιστορία και τον πολιτισμό της Βαρκελώνης μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων, οι οποίες ανέδειξαν την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Η κα Ξανθίππη Πασσιά, Φιλόλογος, ανέλαβε να παρουσιάσει δείγμα των παραδοτέων των συμμετεχόντων. Με βάση την εγκεκριμένη πρόταση ο κάθε επωφελούμενος κατέθεσε ένα σενάριο μαθήματος  βασισμένο στις καινοτόμες τεχνικές στις οποίες ασκήθηκε στη Βαρκελώνη.

Τα έξι (06) αυτά διδακτικά σενάρια θα αποτελούν στοιχείο βιωσιμότητας του σχεδίου, διότι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ο κ.Μπαμπάτσικος έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους. Όσοι πήραν τον λόγο έδωσαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στο Γυμνάσιο Εχεδώρου για την άρτια οργάνωση της ημερίδας και εστίασαν στα εκπαιδευτικά οφέλη που προκύπτουν για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα από την εμπλοκή των σχολικών μονάδων τόσο σε σχέδια κινητικότητας όσο και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στον τομέα της σχολικής αλλά και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Τέλος ο κ.Μπαμπάτσικος αφού ευχαρίστησε τους Υποδιευθυντές του Γυμνασίου κα Ευθυμία Κεσίδου και κ.Δημήτρη Κούρκουλο για την άρτια διοργάνωση, καθώς και τον κ.Ιορδάνη Ρουμελιώτη για την καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου και των ανακοινώσεων της ημερίδας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε μια μικρή δεξίωση με πλούσιο μπουφέ.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η φάση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ.Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος κ.Γιώργος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Αντώνης Αντωνιάδης, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σίνδου κ.Μωυσής Τσιρίδης, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου κα Αντιγόνη Σαββίδου, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κ.Ιωάννης Βιόπουλος, οΥποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου κ.Σταμάτης Αγγελίδης, ο Υποδιευθυντής του ΕΚ Σίνδου κ.Ευτύχης Γλαμπεδάκης, εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σίνσου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 

*Φωτογραφία Αρχείου