20 Δεκεμβρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος


Επίσκοπος Αντιόχειας.

Επίσκοπος Αντιοχείας και αποστολικός πατέρας. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την 1η Φεβρουαρίου από την Καθολική. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ιγνάτιος και Ιγνατία.

Γεννημένος στη Συρία, ο Ιγνάτιος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού, κατά τη μεταποστολική περίοδο και ο συστηματικότερος εκφραστής των δομών και της συνείδησης της Χριστιανικής Εκκλησίας στις αρχές του 2ου αιώνα. Η σπουδαιότητά του απορρέει και από τις διασωθείσες επιστολές του προς διάφορες Εκκλησίες και προς τον επίσκοπο Σμύρνης Πολύκαρπο, γιατί καταγράφουν την πορεία της Εκκλησίας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο κατά το τέλος του 1ου και της αρχές του 2ου αιώνα.

Το μαρτύριό του στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Τραϊανού το 107 αποτελεί την κορύφωση της όλης εκκλησιαστικής δράσης του. Η προσωνυμία «Θεοφόρος» συνδέθηκε στην εκκλησιαστική παράδοση με την ταύτιση του Ιγνατίου προς το παιδί, το οποίο προέβαλε ο Χριστός στους Αποστόλους ως υπόδειγμα φρονήματος των χριστιανών (Ματθ. ιη΄,1-5).

Απολυτίκιο

Θείω έρωτι επτερωμένος, του σε ψαύσαντος χερσὶν άχράντοις θεοφόρος ανεδείχθης, Ιγνάτιε· και εν τη Δύσει τελέσας τον δρόμον σου, προς την ανέσπερον λήξιν εσκήνωσας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν εκέτευε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

 

Πηγή: sansimera.gr