Από τα Διαβατά στις 4/10 ξεκινά η αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος Δήμου Δέλτα


Οδηγίες και πρόγραμμα

Με πρώτη στάση στα Διαβατά, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, από τις 16.00 έως τις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο, ξεκινά ο κύκλος φθινοπωρινός κύκλος αιμοδοσιών για την Τράπεζα Αίματος του Δήμου Δέλτα, υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Δέλτα τιμήθηκε τον Ιούνιο 2016 από τους Διευθυντές των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης «για τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν στον τομέα της εθελοντικής προσφοράς αίματος και για την πολύτιμη συμβολή του στη διάδοση της ιδέας του εθελοντή αιμοδότη», δεδομένου ότι προσφέρει μεγάλο αριθμό φιαλών στα νοσοκομεία της πόλης. 

Το πλήρες πρόγραμμα των αιμοδοσιών έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Πολιτιστικό Κέντρο Διαβατών 16.00 π.μ. -20.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, 9.30 π.μ. -13.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Θεατράκι Νέας Μαγνησίας, 9.30 π.μ. –13.00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΚΑΠΗ Νέων Μαλγάρων, 9.30 π.μ. –13.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΚΑΠΗ Χαλάστρας, 16.30 π.μ. –19.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Δημοτικό Κατάστημα Καλοχωρίου 9.30 π.μ. –13.00 μ.μ.

«Συνεχίζουμε μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιάς και πραγματικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, μέσα από τις αιμοδοσίες του Δήμου μας. Είναι πολύ ευχάριστο που κάθε φορά συγκεντρώνουμε μεγάλο αριθμό φιαλών και μπορούμε να εξυπηρετούμε καθημερινά συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Αυτή τη φορά έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε ρεκόρ γιατί είναι γνωστά τα προβλήματα έλλειψης αίματος σε σχέση με τις ανάγκες. Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να διαθέσουμε μισή ώρα από την καθημερινότητά μας για να προσφέρουμε μία φιάλη αίμα, η οποία σημειωτέον σώζει τρεις ζωές! Γι’ αυτό καλώ όλους τους δημότες μας να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο: είτε δίνοντας οι ίδιοι αίμα είτε να ενημερώσουν με όποιο τρόπο μπορούν για το πρόγραμμα των αιμοδοσιών ώστε να ξέρει καθένας πότε θα έρθει η κινητή μονάδα κοντά στον τόπο κατοικίας του» δηλώνει ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

«Στόχος μας είναι να διαθέτουμε επαρκές απόθεμα ώστε να εξυπηρετούμε τους ενεργούς αιμοδότες και τα οικεία τους πρόσωπα. Βεβαίως, στόχος είναι να ενισχύσουμε τη συλλογική προσπάθεια για να έχουν αίμα τα νοσοκομεία μας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, συμμετοχή και προσέλευση του κόσμου. Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου θα μας εκπλήξει θετικά» δηλώνει η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Νικολτζούκη, καλώντας τους συμπολίτες που δανείστηκαν αίμα από την Τράπεζα του Δήμου να το επιστρέψουν, προσερχόμενοι οι ίδιοι ή στέλνοντας αντικαταστάτη τους, τους ενεργούς αιμοδότες να προσέλθουν για άλλη μια φορά και τους τους νέους και τις νέες να ενεργοποιηθούν, για να εμπλουτιστεί η Τράπεζα.

 

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑ:

  • Βρίσκεσαι σε προστασία δεδομένου ότι είσαι συνεχώς σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και επιβεβαιώνεται έτσι η καλή σου υγεία.
  • Η κάλυψη των αναγκών με πραγματικά εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας (για την στιγμή της ανάγκης για όποιον και όποτε το χρειαστείς) και υπερηφάνειας (για την συμμετοχή) και καθιστά την χώρα μας αυτάρκη και ανεξάρτητη.
  • Γιατί ο εθελοντής αιμοδότης είναι άνθρωπος ευαισθητοποιημένος και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
  • Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου
  • Εξάλλου, υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!

 

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος αιμοδότης:

  • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα (εξαιρουμένης της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά), ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα.
  • Η ποσότητα του αίματος που δίνει είναι 350-450 cc.
  • Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε λίγες ώρες με λήψη υγρών.
  • Τα συστατικά του αίματος αναπληρώνονται πλήρως σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.
  • Πριν την Αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα.
  • Οι εξετάσεις που προηγούνται εξασφαλίζουν την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.
  • Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης.