Argo: Από τον ξεριζωμό και τη βιοπάλη, στην σκηνή της Eurovision!


Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision έμελλε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Οι Argo κατάφεραν να επισκιάσουν με τη δυναμική τους και το συμβολικό τραγούδι τους όλες τις άλλες συμμετοχές, καθώς επιλέχθηκαν από την ΕΡΤ να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με απευθείας ανάθεση. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που όλοι τους κινούνται σε διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, τους ενώνει όμως η αγάπη τους για την μουσική. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Βλαδίμηρο Σοφιανίδη (Τραγούδι), τη Χριστίνα Λαχανά (Τραγούδι), τον Κωνσταντίνο Τοπούζη (Ποντιακή Λύρα-Τραγούδι), την Μαρία Έλμπρους (Φωνητικά), τον Αλέκο Παπαδόπουλο (Νταούλι) και τον Βασίλη Ρόξενο (Χορός, Φωνητικά). Παιδιά της Θεσσαλονίκης, η ζωή τους μοιράζεται ανάμεσα στην Πολίχνη, τη Νικόπολη και το κέντρο, και αυτή τη στιγμή εργάζονται πυρετωδώς για να δείξουν στην Ευρώπη το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας.

Οι Argo βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα στην Στοκχόλμη και ετοιμάζονται για τον πρώτο ημιτελικό που θα γίνει την Τρίτη 10/05.

 

argo-composite_black_I_s8b11

Συνέντευξη: Ανθή Τσουμπάρη

 

Πότε ξεκίνησε το συγκρότημα και πως εξελίχθηκε στους Argo που θα μας εκπροσωπήσουν φέτος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

Το συγκρότημα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2002 με το όνομα Europond. Ηχογραφούσαμε δικά μας κομμάτια, και  συμμετείχαμε σε μουσικές εκδηλώσεις, από πανηγύρια μέχρι Μονή Λαζαριστών, κάνοντας παράλληλα ο καθένας και διαφορετική δουλειά. Πριν από 8 χρόνια το συγκρότημα σταμάτησε κάθε του εκδήλωση και λειτουργούσε μόνο στουντιακά, καθώς  κάποια μέλη αποσύρθηκαν, διότι  αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν στην Γερμανία. Ο βασικός πυρήνας που έμεινε στην Ελλάδα ήμασταν  4 άτομα που συνεχίζαμε να κάνουμε πράγματα. Κατά την επιλογή μας από την ΕΡΤ να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, ένα μέλος μας, ο Ηλίας Κεσίδης αποφάσισε να μην εμφανιστεί στη σκηνή και έπειτα έγιναν στο συγκρότημα κάποιες προσθήκες, οι οποίες προέκυψαν γιατί είχαμε αυτές τις ανάγκες. Χρειαζόμασταν κάποιον που να καλύψει σκηνικά και μουσικά το νταούλι , αλλά και έναν χορευτή που θα συμπληρώσει το παζλ της σκηνικής παρουσίας  της συμμετοχής, ενώ αργότερα συμπληρώθηκε και μία ακόμα κοπέλα στα φωνητικά. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Argo.

160302_MT_3517s8b11

 

Υπήρχε στα σχέδια σας η επιθυμία να συμμετέχετε στη Eurovision ή ήταν κάτι που προέκυψε ξαφνικά;

Εμείς όλα αυτά τα χρόνια, στα πλαίσια των μουσικών μας ανησυχιών  των δράσεων,  ετοιμάζαμε τραγούδια.  Εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με έναν μάνατζερ που μας φέρνει σε επαφή με διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Locomondo, ο Ζωϊδάκης  και άλλους. Μέσω αυτού του μάνατζερ, ήρθαμε σε επαφή με τον Νίκο Στεφανίδη, τον παραγωγό μας, ο οποίος μας κατέθεσε μια πρόταση, να μπούμε στη διαδικασία να γράψουμε ένα τραγούδι, με ύφος που να κινείται ανάμεσα σε έθνικ, hip hop και pop, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα άλλο παρά μόνον ότι προορίζεται για το εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά ήταν ήδη στα μουσικά πλαίσια στα οποία κινούμασταν, οπότε μας άρεσε η ιδέα. Η Eurovision προέκυψε αργότερα,

 

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε απευθείας ανάθεση σε καλλιτέχνη για το διαγωνισμό. Αυτό σας δημιούργησε μεγαλύτερη σιγουριά ή περισσότερες ευθύνες;

Το τραγούδι μας επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες συμμετοχές, ενώ υπήρξαν και προτάσεις που απορρίφθηκαν και εμείς εκ των υστέρων μάθαμε ποιες ήταν αυτές. Το ότι επιλεγήκαμε μας έδωσε μεγάλη χαρά και πρώτα από όλα ηθική ικανοποίηση που εκτιμήθηκε η προσπάθεια μας μετά από τόσα χρόνια και ήρθε η επιβεβαίωση. Τώρα, ήδη από τις πρώτες επαφές νιώσαμε σαν να είμαστε η Εθνική Ελλάδος, που πρέπει να εκπροσωπήσει μέσω της δουλειάς της ολόκληρη τη χώρα. Όπως και να έχει είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα διεθνώς  και  η ευθύνη είναι μεγάλη, δεν παύει όμως να είναι ένα πολύ ωραίο μουσικό φεστιβάλ, και έχουμε σκοπό να το χαρούμε στο έπακρον.

argo-composite_black_II_s8b17

Πως εμπνευστήκατε το τραγούδι και ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε με αυτό;

Ο Βλαδίμηρος στο τραγούδι έγραψε αυτά που έζησε, αυτά που ζήσαμε όλοι μας μέχρι να έρθουμε και να προσαρμοστούμε στην Ελλάδα, την δική μας «Γη της Ουτοπίας». Όλα όσα λέγονται μέσα δεν είναι φανταστικά, ο στίχος περιγράφει την ιστορία μας. Και έτσι συνδυάζουμε σε αυτό πολλές παραδόσεις αλλά και νέες τάσεις θέλοντας να περάσουμε ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας, πως πηγαίνουμε από το σκοτάδι στο φως. Οι Έλληνες, ακόμα και πριν από τη μάχη πηγαίναν με χορό. Έτσι κι εμείς πηγαίνουμε  έχοντας εισάγει στο τραγούδι μας μέχρι και Πυρρίχιο, τον χορό πριν από τον πόλεμο.  Στη σκηνή θα δούμε το ποντιακό να παντρέυεται με το hip hop, με έντονα ποπ στοιχεία. Το ποπ είναι κάτι που έχουν εκτιμήσει και οι ξένοι, ενώ το ποντιακό είναι αυτό που μας ξεχωρίζει. Η ποντιακή διάλεκτος προστέθηκε ως η 59η διάλεκτος στο θεσμό της Eurovision, που μέχρι τώρα μετρούσε 58 γλώσσες και διαλέκτους.

 

Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της φετινής ελληνικής συμμετοχής;

Η θετική αύρα μας, η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και η καλή μας διάθεση. Πηγαίνουμε στη Σουηδία με μεγάλη χαρά και αισιοδοξία, να βγάλουμε όλη την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τραγουδιού που θα παρουσιάσουμε. Θέλουμε να αναδείξουμε το φως που έχει ο καθένας μέσα του, και πως θα τον λυτρώσει να το βγάλει στην επιφάνεια.

 

Υπάρχει κάτι που να σας φοβίζει ή να σας ανησυχεί ως προς την πορεία του τραγουδιού στο διαγωνισμο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε μεγάλο promotion, ή περιοδεία στο εξωτερικό όπως τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από κάποιες ενέργειες σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εξωτερικό. Μάλιστα, επειδή δεν φαινόμαστε ούτε στο video clip, δεν έχει δει κανείς ποιοι είμαστε και τι θα κάνουμε πάνω στη σκηνή, κι αυτό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά  και έχει εντείνει τον ανταγωνισμό στις άλλες συμμετοχές  απέναντι μας. Εμείς είμαστε θετικοί, και νιώθουμε σιγουριά γιατί υπάρχει πολύ καλή οργάνωση από την παραγωγή και η ομάδα που μας στηρίζει είναι πολύ έμπειρη στον τομέα αυτό, ενώ εμπιστευόμαστε πολύ και την Σουηδική παραγωγή, που είναι πολύ καλά οργανωμένη.

 

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να γνωρίζει ο κόσμος για σας ή το τραγούδι αλλά δεν είχατε την ευκαιρία να εκφράσετε;

Θα θέλαμε να εκφράσουμε ότι είμαστε ένα συγκρότημα που είχε πολλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς. Κάποιοι μας λέγαν σοφιστικέ γιατί μας επέλεξε η δεδομένη επιτροπή, κάποιοι είπαν ότι είμαστε πολύ λαϊκοί, κάποιοι Πόντιοι μας θεώρησαν βλάσφημους που εισάγαμε το ποντιακό στοιχείο σε ένα hip-hop-pop  τραγούδι, οι γνώμες γενικά ήταν διχασμένες. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει το μήνυμα το τραγουδιού, γιατί όλα όσα λέμε μέσα τα έχουμε ζήσει. Ο χαρακτήρας του είναι βιωματικός και περάσαμε πολλές δυσκολίες μικροί για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, ο Βλαδίμηρος π.χ. έφυγε παιδί από τον εμφύλιο της Αμπχαζίας, ενώ γύρω του πέφτανε βόμβες. Παρόλα αυτά όμως πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προχωράμε μπροστά με ελπίδα και αισιοδοξία.

 

Έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από την συμμετοχή σας, κάποια από αυτά και αρνητικά ή συκοφαντικά. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πως αντιμετωπίζετε τα κακόβουλα σχόλια;

Παρακολουθούμε όλα τα σχόλια αλλά δεν τα παίρνουμε όλα σοβαρά. Πιστεύουμε ότι ο καθένας εκφέρει την άποψη του και όταν αυτό είναι γραπτό παραμένει. Μια εμπεριστατωμένη κριτική θα την προσέξουμε και θα την εκτιμήσουμε, κάτι όμως που δεν έχει υπόσταση δεν θα μας αγγίξει. Είμαστε προσηλωμένοι στην αποστολή μας και ανταποκρινόμαστε με μια δόση χιούμορ στην όλη κατάσταση.

 

Μέχρι στιγμής ποιες συμμετοχές σας αρέσουν περισσότερο και ποιους θα λέγατε ότι «φοβάστε»;

Έχουμε παρακολουθήσει όλες τις αποστολές. Επειδή είμαστε πολυμελής ομάδα, έχουμε και διαφορετικές απόψεις. Σε άλλον αρέσει  η Αυστραλία, ή η Κύπρος, σε άλλον η Ρωσία ή η Ολλανδία. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι φοβόμαστε κάποιον. Όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 

Πως είναι αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα σας; Έχετε συζητήσει τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα, όταν ο διαγωνισμός τελειώσει;

Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα το πρόγραμμα μας είναι εξουθενωτικό και το 24ωρο μικρό. Πηγαίνουμε από τη δουλειά στις πρόβες, και σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για την αποστολή, ενώ χάνουμε και πολλά μεροκάματα για αυτό το σκοπό. Παλιότερα, κάποιοι από το συγκρότημα  κατάφεραν να βιοπορίζονται από την μουσική, όμως οι περισσότεροι δουλεύαμε στην οικοδομή ενώ η Χριστίνα, η τραγουδίστρια μας, εργαζόταν σαν κομμώτρια. Μέχρι σήμερα δεν σταματήσαμε τις δουλειές μας και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό. Σαν επόμενο βήμα θα κάνουμε κάποιες διασκευές στο κομμάτι και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε συνδυαστικά. Η εποχή για τους καλλιτέχνες είναι δύσκολη για να αφήσουμε όλες τις άλλες ασχολίες μας, αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ψυχή μας στη μουσική και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε όσο καλύτερα γίνεται.

ARGO_GROUP_PHOTO_BW