Χελιδονίσματα 2018


Το Σάββατο 24 Μαρτίου στη Σίνδο.

Ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» και τον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα» υποδέχονται την άνοιξη και διοργανώνουν τα «Χελιδονίσματα» στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στη Σίνδο, στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού [ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ], το Σάββατο 24 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι.

«Το να φροντίσεις τα χελιδόνια φτιάχνοντας χελιδονοφωλιές, μπορεί να μοιάζει περιττό ή αφελές απέναντι στη βαρβαρότητα της εποχής μας. Όμως η ισχύει το εντελώς αντίθετο. Τα «Χελιδονίσματα» είναι ένα βιωματικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους, μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τη φύση, να γίνουμε ένα με αυτήν, να νοιώσουμε το μεγαλείο της. Να υμνήσουμε εν τέλει τη ζωή. Είμαστε μέρος της φύσης και έχουμε ηθική υποχρέωση να πορευόμαστε μαζί της. Γιατί το περιβάλλον είναι το μεγάλο μας σπίτι και οφείλουμε να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε. Είναι μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία των οικολογικών οργανώσεων και φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Καλώ τους δημότες μας αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς, αυτό το Σάββατο, να συμμετέχουν στο φτιάξιμο των φωλιών για τα χελιδόνια που έρχονται αυτή την εποχή στα σπίτια μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.

Τα «Χελιδονίσματα» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 35 περιοχές στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και κατά τη διάρκειά τους ετοιμάζονται φωλιές από πηλό για τα σπιτοχελίδονα. Τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τη φωλιά που κατασκευάζουν για να την τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους. Εάν όλα πάνε καλά, ίσως κάποιο ζευγάρι χελιδονιών να έρθει να την κατοικήσει.

Τα «Χελιδονίσματα» όμως είναι και μια καλή ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς τις σύγχρονες εγκαταστάσεις περίθαλψης άγριων ζώων που λειτουργούν στο Δήμο Δέλτα, καθώς και τη δουλειά των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή που κάθε χρόνο υποδέχονται και περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματισμένα και άρρωστα ζώα.

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, στο ύψος του 9ου χλμ. Θεσσαλονίκης – Αθηνών [ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ]. Για περισσότερες πληροφορίες πρόσβασης μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 6979914852.