Eau de Parfum, Eau de Toilette και Eau de Cologne. Ποιά είναι η διαφορά τους;


Οι βασικές κατηγορίες αρωμάτων και οι διαφορές τους. Μάθετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των parfum, eau de parum, eau de toilette, eau de cologne και eau fraiche

Η αγορά ενός νέου αρώματος μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Εκτός από τις δεκάδες των διαφορετικών αρωμάτων για να διαλέξετε, πρέπει να επιλέξετε και τι τύπο αρώματος θα αγοράσετε. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι αρωμάτων και οι διαφορές στην τιμή και στην περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι αρκετά μεγάλη.

Ο τύπος του αρώματος συνήθως αναφέρεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Οι κατηγορίες των αρωμάτων είναι οι εξής parfum, eau de parum, eau de toilette, eau de cologne και eau fraiche. Ας δούμε όμως παρακάτω ποιες είναι οι διαφορές τους και ποιο τύπο αρώματος να επιλέξετε για την επόμενη σας αγορά.

 

Τα βασικά είδη αρωμάτων

Θα πάρουμε την σειρά ανάποδα και θα ξεκινήσουμε με τους τύπους αρωμάτων με την μικρότερη περιεκτικότητα σε άρωμα. Τα βασικά είδη αρωμάτων είναι τα εξής:

Eau Fraiche: Τα Eau Fraiche είναι παρόμοιο με το Eau de Cologne και το άρωμα του διαρκεί περίπου δύο ώρες. Διαθέτει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια συνήθως 1% με 3%. Ενώ διαθέτει αρκετά μικρή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια δεν περιέχει και μεγάλη ποσότητα αλκοόλης, το μεγαλύτερο μέρος των Eau Fraiche είναι κυρίως νερό.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω κατανοούμε ότι τα Eau Fraiche έχουν μικρή διάρκειά και είναι σαφώς πιο οικονομικά σε σχέση με άλλους τύπους. Θα τα συναντήσουμε επίσης σαν Mists, Fragrance Mists και Body Mists.

Eau de Cologne: Η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια των Eau de cologne είναι συνήθως 2% με 4%. Σε αντίθεση με τα Eau Fraiche που περιλαμβάνει νερό, το υπόλοιπο μέρος των Eau de cologne είναι αλκοόλ.  Είναι αρκετά φτηνότερα από άλλες μορφές αρωμάτων αλλά η διάρκεια τους είναι μικρή, συνήθως μέχρι δύο ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανανεώνετε το άρωμα σας αρκετές φορές μέσα στην μέρα.

Αρχικά το Eau de Cologne αναφερόταν σε μια παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποίησε βότανα και εσπεριδοειδή.

 

Eau de Toilette: Περιέχει 5% με 15% αρωματικά έλαια και είναι η πιο δημοφιλής μορφή αρώματος. Η διάρκεια του αρώματος είναι περίπου 3 ώρες. Θεωρείτε από τους ειδικούς ένα άρωμα για την ημέρα, για τις βραδινές εξόδους προτιμάμε το Eau de Parfum. Η λέξη Eau de toilette προέρχεται από την Γαλλική έκφραση “faire sa toilette” που σημαίνει ετοιμάζομαι.

Επειδή η τιμή τους είναι χαμηλότερη από αυτή των Eau de Parfum και καθώς η διάρκεια του αρώματος είναι ικανοποιητική, προτιμούνται από την πλειοψηφία των καταναλωτών.

 

Eau de Parfum: Λίγο πριν την κορυφή της λίστας των αρωμάτων συναντάμε τα Eau de Parfum. Η περιεκτικότητα των Eau de Parfum σε αιθέρια έλαια κυμαίνεται, συνήθως, ανάμεσα στο 15% με 20% και έχει έντονη μυρωδιά. Η διάρκεια του αρώματος τους είναι κοντά στις 5 ώρες. Είναι συνήθως πιο ακριβά από τα Eau de Toilette και καθώς περιέχουν μικρότερη ποσότητα από αυτά είναι ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Τα Eau de Parfum είναι ιδανικά για ένα άρωμα για όλη την ημέρα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη γυναικεία γκάμα αρωμάτων.

 

Parfum: Σε αυτή την κατηγορία αρωμάτων συναντάμε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Τα Parfum μπορούν να περιέχουν μεταξύ 15% και 40% αιθέρια ελαία αλλά κατά κανόνα συνήθως περιέχουν 20% με 30%. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια χαρίζει στα Parfum μεγαλύτερη διάρκεια η οποία είναι συνήθως περίπου 8 ώρες.

Η κατηγόρια αυτή των αρωμάτων βρίσκεται και στην κορυφή από άποψη τιμής. Τα Parfum κοστίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή αρώματος.

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή αρώματος, σημαίνει ότι δεν θα ξεράνει την επιδερμίδα σας, σε βαθμό που το κάνουν άλλες μορφές αρωμάτων.