Ευθ. Φωτόπουλος: «Παρά τη μείωση κονδυλίων από το κράτος, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και παράγουμε έργο»


Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα στο Συμβούλιο για τον απολογισμό της τριετίας 2014-2017;

«Δουλεύουμε για τον τόπο μας σε αντίξοες συνθήκες, όμως είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί το θετικό αποτέλεσμα υπάρχει και είναι πλέον ορατό. Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Διοίκηση. Ο Δήμος Δέλτα τα επόμενα χρόνια θα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Τα προσδοκώμενα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού, την κατασκευή του Εμπορευματικού Διαμετακομιστικού Κέντρου στα Διαβατά (στρατόπεδο Γκόνου), την κατασκευή του Αιματολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδας στη Σίνδο, την ώρα που ο Αξιός και η Χαλάστρα παραμένουν πρωτοπόροι στις αγροτικές και αλιευτικές καλλιέργειες και στις εξαγωγές τους, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές». Με αυτή τη διαπίστωση και μια αναφορά στο μέλλον έκλεισε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος, στην ειδική εκδήλωση για τον απολογισμό πεπραγμένων 2014-2017, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα.  

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι «ο κύριος προσανατολισμός των πάντων μέσα στο Δημοτικό Μηχανισμό, η πάγια εντολή προς όλο το προσωπικό κάθε Υπηρεσίας, είναι ‘‘προτεραιότητα στον πολίτη’’».

«Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε επιπλέον πόρους από την Περιφέρεια αλλά και από την Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ κατά 75% από το 2010 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους Δήμους. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να το πετύχουμε και το αποδεικνύουμε. Η συνολική μας δράση για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης πέραν των δυνάμεων του Δήμου αυτή τη στιγμή αγγίζει το ύψος των 12,9 εκατ. ευρώ» είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην προσπάθεια του Δήμου για αναζήτηση κονδυλίων από υπερκείμενους φορείς.

Όπως είπε, μετά την απαιτούμενη προεργασία ωρίμανσης μελετών, μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτηθεί έργα συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Δήμο Δέλτα 7,5 εκατ. ευρώ με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή είναι έτοιμες προς υποβολή για χρηματοδότηση. «Συνεργαζόμενοι άριστα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία εκτελέσαμε με Προγραμματικές Συμβάσεις 2 έργα οδοποιίας, ετοιμάζουμε άλλες 2 προς εκτέλεση, ενώ επιπρόσθετα έχουμε αναλάβει την εκτέλεση έργου 450 χιλ. ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις  του Δήμου μας. Αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία: 2 εκατ. για την ανακατασκευή του εμβληματικού παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου και τη μετατροπή του σε νέο Δημαρχείο του Δήμου Δέλτα, 3,15 εκατ. από το ΕΣΠΑ για το Λύκειο Διαβατών, 890 χιλ. ευρώ για αγροτική οδοποιία μέσω των προγραμμάτων ΠΕΠ της ΠΚΜ, περίπου 1 εκ. από τα προγράμματα του leader και περίπου χρηματοδοτήσεις ύψους 3,5 με 4 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΟΧΕ-ΒΑΑ για την περιοχή του Καλοχωρίου. Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη απορροφήσει κονδύλια εκτός του προϋπολογισμού μας μέσα από την υλοποίηση έργων που περίμενε για χρόνια η περιοχή μας όπως π.χ. ο δρόμος προς το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λουδία, η γέφυρα του Ανατολικού, η παλιά γέφυρα του Γαλλικού στη Ν. Μαγνησία. Επίσης, αντλούμε επιπλέον κονδύλια μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Leader (με την ΑΝΕΘ), το Interreg (με το ΚΕΚ Νεφέλη), τα ΣΒΑΚ, το Βασικό Πράσινο Σημείο και για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων από το Πράσινο Ταμείο, τη χρηματοδότηση ΟΧΕΒΑΑ, το Terramed ή εφαρμόζουμε άλλα όπως το πρωτοποριακό INDES MUSA κ.ά. ενώ το φυσικό αέριο έχει φτάσει πια στη Χαλάστρα. Δρομολογήσαμε και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο ωρίμανσης μελετών για την αντικατάσταση και αναβάθμιση όλων των δικτύων και των λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού – οδοφωτισμού (4 εκατ. ευρώ, που βαίνουν προς δημοπράτηση) αλλά και των δημοτικών κτιρίων (3 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης) με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας LED συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, συμβατές με την πάγια φιλοπεριβαλλοντική στάση του Δήμου μας» είπε ο κ. Φωτόπουλος.

Σχετικά με τα οικονομικά, ο κ. Φωτόπουλος είπε: «Τηρήσαμε στο έπακρο τη διαφάνεια, τιμήσαμε την έντιμη σχέση με το δημότη. Σεβαστήκαμε τη γνώμη των πολιτών και πήραμε αποφάσεις με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά. Καταφέραμε να εισπράξουμε από όσους χρωστούσαν στο Δήμο αυξάνοντας τα έσοδα. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία του Δήμου έναντι των τρίτων –σήμερα πια ο Δήμος πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς όσους συναλλάσσονται μαζί του».

 

Σχετικά με τα τεχνικά έργα, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι: «Μεταξύ άλλων επιδιώξαμε να αξιοποιήσουμε την ωριμότητα έργων των προηγούμενων διοικήσεων. Με αυτό το πνεύμα, επανεκκινήσαμε έργα που για διάφορους λόγους είχαν μείνει ημιτελή και στάσιμα επί χρόνια, όπως το Γυμνάσιο Ν. Μαγνησίας το οποίο παραδώσαμε σε λειτουργία, ο Παιδικός Σταθμός Σίνδου (ο ανάδοχος ήδη εκτελεί εργασίες και το Σεπτέμβριο 2018 θα παραδοθεί), ο Βιολογικός Καθαρισμός Ν. Μαλγάρων – Κυμίνων (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) που από την 1η Μαρτίου έχει αρχίσει τη δοκιμαστική λειτουργία του και ξεκινούν συνδέσεις, και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με το κολυμβητήριο της Ν. Μαγνησίας (έχει ανατεθεί σε δικηγόρο η δερεύνηση της δυνατότητας ολοκλήρωσης του έργου ή της επαναδημοπράτησής του), την ολοκλήρωση της εισόδου της Σίνδου από το ΤΕΙ, την ολοκλήρωση του ορόφου στο πολιτιστικό Κυμίνων και του πολιτιστικού Ν. Μαλγάρων κ.ά. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με το Πολιτιστικό Κέντρο Χαλάστρας, το Κλειστό Γυμναστήριο Ανατολικού καθώς ωριμάσαμε μελέτες και εκδώσαμε οικοδομικές άδειες για την κατασκευή τους. Επίσης, για το ΕΠΑΛ Χαλάστρας (η μελέτη προς ωρίμανση), το Δημοτικό Διαβατών (έχουμε έτοιμη τη μελέτη) κ.ά. Επίσης, ολοκληρώνουμε τη Βιβλιοθήκη της Χαλάστρας που πρέπει να πω ότι είναι δωρεά ενός συμπολίτη μας, του Κυριάκου Χαντέ».

Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΠΚΜ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, αλλά και για τις οδικές συνδέσεις: «Εργαζόμαστε για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, κάτι για το οποίο είχαμε μιλήσει και προεκλογικά. Με αυτό το πνεύμα, από την πρώτη στιγμή θέσαμε στους αρμόδιους φορείς και διεκδικούμε την ολοκλήρωση των ημιτελών μεγάλων έργων, όπως είναι η ολοκλήρωση της σύνδεσης του Λιμανιού με την Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, η σύνδεση του Καλοχωρίου με την Εγνατία Οδό προς Καβάλα και Χαλκιδική (Κ1), η ενωτική οδός στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και η ανισόπεδη γέφυρα της Ν. Μαγνησίας».

Ειδική αναφορά επιφύλαξε για το Καλοχώρι και το βιομηχανικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί εκεί τις τελευταίες δεκαετίες: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση στην λεγόμενη Άτυπη Βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομών που θα αποκαταστήσουν την αυθαιρεσία δεκαετιών που σήμερα γεννά προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους κατοίκους με την πρώτη βροχή και θα την καταστήσουν μια κανονική Βιομηχανική Περιοχή, με ικανό δίκτυο ομβρίων υδάτων, οδοποιίας και συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επίσης για την αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρου του Δήμου και ιδίως των Δημοτικών Ενοτήτων Αξιού, Χαλάστρας και Καλοχωρίου που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα καιρικά φαινόμενα. Προχωρήσαμε σε εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών των φρεατίων, των καναλιών και των δικτύων, συνεργαζόμενοι με την ΠΚΜ και τους άλλους συναρμόδιους φορείς, ενώ ζητήσαμε την κρατική και την ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό της αντιπλημμυρικής προστασίας. Συμπληρωματικά, βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις για την εκτέλεση συνολικού έργου εθνικής σημασίας διαχείρισης ομβρίων υδάτων σε όλη την περιοχή από την Λαχαναγορά μέχρι και τον Γαλλικό ποταμό, συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ» είπε σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

«Θα συνεχίσουμε, επίσης, να εργαζόμαστε ώστε να έρχονται όλο και περισσότερα κονδύλια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς το δικό μας Δήμο και να γίνονται έργα κοινής ωφέλειας όπως το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου Διαβατών, τα γήπεδα μπάσκετ των Δημοτικών Σχολείων Διαβατών, οι παιδικές χαρές (Διαβατά, Ν. Μαγνησία, Καλοχώρι) κ.ά. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι αντίπαλος, αλλά φίλος και συνεργάτης όταν πρόκειται να ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ που πήρε ο Δήμος Δέλτα, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους Θερμαϊκού και Αλεξάνδρειας. «Καταφέραμε στα τέλη του 2017 να λειτουργήσουμε το «Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού» και έχουμε έτοιμη τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για να υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος» είπε, ενώ  ειδική αναφορά έκανε στον έλεγχο της παράνομης καύσης των υπολειμμάτων των αγροτικών καλλιεργειών που επιτεύχθηκε ήδη από το 2016, «σε συνεννόηση και εξαιρετική συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς».   

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μίλησε αναλυτικά για το έργο κάθε τομέα δραστηριότητας κάθε Αντιδημαρχίας και Δημοτικής Επιχείρησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διάσωση όλων των θέσεων εργασίας κατά την λύση και εκκαθάριση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.

Νωρίτερα, το ξεκίνημα της εκδήλωσης σήμανε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, η οποία έκανε λόγο για ένα όργανο που αυτά τα χρόνια ήταν και είναι «ανοικτό και δημοκρατικό σε όλες τους τις συνεδριάσεις απέναντι σε κάθε δημότη». Στο τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις παρισταμένων.