Ανάμεσα σε 60 χώρες
H Eλλάδα είναι η προτελευταία χώρα στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, από τις 60 που μελετήθηκαν από το Business Institute του Fletcher School του αμερικανικού πανεπιστηρίου Tufts, με βάση των Δείκτη Ψηφιακής Εξέλιξης (DEΙ) στον Ψηφιακό μας Πλανήτη.
Σε αυτόν τον πλανήτη, που έχει μεγαλύτερη χώρα το… Facebook και περισσότερους «πιστούς» από ότι η χριστιανική θρησκεία, η Ελλάδα είναι προτελευταία στην κινητικότητα στην ψηφιακή οικονομία, όπως είπε ο καθηγητής Bhaskar Chakravorti μιλώντας για την «Τεχνολογία και την Καινοτομία στη Νέα Εποχή» στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα λοιπόν, βάσει των δεκάδων περιπτώσεων χωρών, είναι εκτός εποχής, πολύ πιο πίσω και πιο χαμηλά από τη Βρετανία και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, αλλά χαμηλότερα και πιο πίσω και από αυτές τις χώρες που βρίσκονται συγκριτικά χαμηλά σε επιδόσεις, όπως τις Σλοβενία και Σλοβακία.
Πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενες στον ψηφιακό κόσμο είναι οι χώρες της Ν.Α. Ασίας, με τις ψηφιακές εφαρμογές να είναι απαραίτητες για όποιον θέλει να έχει οικονοικές συναλλαγές, έστω και απλές, στην Κίνα.
«Οι κυβερνητικές δομές πρέπει επίσης να υποστηρίξουν την ψηφιακή οικονομία. Πρέπει κράτος και επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι σήμερα, ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων είναι όσος και ο παγκόσμιος πληθυσμός, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης αυτής της παγκόσμιας κοινότητας είναι κοντά σε κάποιο smart phone, αυτό συνεπάγεται τεράστια δυνατότητα αύξησης της ζήτησης στον κόσμο του e-commerce και των ψηφιακών οικονομικών συναλλαγών».
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που επισήμανε ο κ. Chakravorti είναι η δυσπιστία που δείχνουν οι Έλληνες απέναντι στην ψηφιακή εποχή κάτι που όπως έχει φανεί από μελέτες, παρατηρείται σε χώρες που στα προηγούμενα χρόνια είχαν απολυταρχικά καθεστώτα και όχι σε χώρες με σταθερά, διαχρονικά, δημοκρατικά καθεστώτα. Αντίθετα η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα σε δημοκρατικές χώρες όπως και σε πολλές χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα.
Πηγή: voria.gr