Επικουρικές συντάξεις: «Βόμβα» από το ΣτΕ – Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους


Στον «αέρα» και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και οι εισφορές των επαγγελματιών.

Ισχυρότατο πλήγμα στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να προκαλέσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που σύμφωνα με πληροφορίες κρίνουν αντισυνταγματικές αρκετές ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μεταξύ αυτών, οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν ύστερα από αναλογιστικές μελέτες. Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκονται και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές του νόμου 4387/2016 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στον αντίποδα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μία από τις αποφάσεις φαίνεται πως βάζει «φρένο» στις αναδρομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην εγείρει ενστάσεις για το ύψος των παλαιών κύριων συντάξεων.

Οι αποφάσεις, που εκτός απρόοπτου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως θεσμοθετήθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Παράλληλα, θα επηρεάσουν και σειρά από πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, την αναλογικότερη αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μη μισθωτούς.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών έχουν τεθεί ζωτικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, που έχει μείνει γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίες αν κριθούν αντισυνταγματικές, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρότατο πλήγμα όχι μόνο στον ΕΦΚΑ αλλά και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
Οι αποφάσεις του ΣτΕ ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό το νέο ασφαλιστικό του νόμου Κατρούγκαλου.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η συγκρότηση του ΕΦΚΑ με την ένταξη όλων των ταμείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε αυτόν, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, το ύψος των νέων συντάξεων και το κατά πόσον είναι ανταποδοτικά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Οι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία και από τους χιλιάδες ήδη συνταξιούχους, που είδαν χθες τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων τους, με τις «προσωπικές διαφορές», καθώς κρίνεται το μέλλον και το ύψος των αναδρομικών τους διεκδικήσεων. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα προκαλέσει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.

Σύννομη κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, διατηρώντας έτσι τη δομή ενός ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης, για το σύνολο των ασφαλισμένων, μισθωτών και μη (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες).

Στον αντίποδα, αντισυνταγματικές αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κριθούν οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις. Για το θέμα είχαν εγερθεί ενστάσεις κυρίως ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε του επανυπολογισμού περίπου 1 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων, που οδήγησε στη συνέχεια στην περικοπή περίπου 260.000 εξ αυτών. Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προέβλεπε διαφορετικό τρόπο επανυπολογισμος των συντάξεων σε σχέση με τον νόμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός έγινε με διαφοροποίηση ακόμη και από την υπουργική απόφαση.

Βέβαια, η ανατροπή των περικοπών αναμένεται να προκαλέσει έντονες αναταράξεις στα οικονομικά του Ταμείου, το οποίο πριν από τις μειώσεις το 2016 παρουσίαζε έλλειμμα της τάξης των 645 εκατ. ευρώ. Αντισυνταγματικός κρίνεται επίσης και ο υπολογισμός των εισφορών για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι {26,95% επί του εισοδήματος).

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατροπές αναμένονται και όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, καθώς το δικαστήριο φαίνεται να θεωρεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα των συντάξεων και καταργεί την εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή»