Επιβεβαίωση από την κυβέρνηση για την μεταφορά προσφύγων στην ΒΙΠΕΘ


Migrants and refugees waiting for buses after crossing the border between Hungary and Austria in Nickelsdorf, Austria 70 kilometers (43 miles) southeast of Vienna, Sunday, Sept. 13, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο μεταστέγασης προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά ακίνητα στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, το οποίο αποκάλυψε χθες η Voria.gr και επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης.

Όπως δήλωσε στο karfitsa.gr o γενικός διευθυντής ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής «δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Σίνδου».

Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, τόνισε πως κανένας δεν έχει ειδοποιηθεί. «Θα είναι μεγάλο λάθος αν φέρουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχουν περισσότερα από 50 εργοστάσια που βρίσκονται σε λειτουργία, αν θέλουν να τα κλείσουν και αυτά ας το κάνουν! Δε θα καταστρέψουμε τα πάντα πια σε αυτή τη χώρα». Ο ίδιος τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις χωρίς να τους ενημερώνει. «Δε δεχόμαστε άλλους πρόσφυγες στο δήμο Δέλτα. Δεν αντέχουμε άλλο, ήδη έχουμε απορροφήσει 2.500 άτομα. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι ήρεμα, όμως αν αλλάξει αυτή η κατάσταση η έκρηξη θα είναι τεράστια», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος. Να σημειώσουμε πως για το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη στη ΒΙΠΕ, δε γνωρίζει τίποτα ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας…

Για σενάρια που ξεπερνούν τη λογική και του πιο καλοπροαίρετου και καλόπιστου πολίτη κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

“Για όσους το λησμονούν η ΒΙΠΕ Σίνδου αποτελεί τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν μία περιοχή με δεκάδες προβλήματα, να επιφορτιστεί και με τα παρελκόμενα του προσφυγικού ζητήματος. Προφανώς μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι ο στραγγαλισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με οποιονδήποτε ευφάνταστο τρόπο θεωρήσει ότι την εξυπηρετεί κάθε φορά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα δεν είναι η μετακίνηση ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών από τη μία περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στην άλλη, δημιουργώντας νέους πόλους εντάσεων.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε σχετικά με το προσφυγικό. Αντί να λύνει προβλήματα, καθημερινά δημιουργεί νέα μεγαλύτερα. Αν η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών αφήνουν παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση ας το ξεκαθαρίσει. Δεν μπορεί με ερασιτεχνισμούς και έλλειψη σχεδίου να δημιουργεί κατά μήκος της χώρας, με έμφαση τη Βόρεια Ελλάδα, αποθήκες ψυχών. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αναλώνεται στο να αφανίζει οτιδήποτε παραγωγικό και δημιουργικό» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Πηγή: voria.gr & karfitsa.gr