Έρχονται τα “Σίνδια 2018”


Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις 13/8 έως τις 16/8 διοργανώνει ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δέλτα, στο πλαίσιο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Σίνδου διοργανώνονται τα Σίνδια 2018 και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας διοργανώνεται στις 14/8 στις 9.00 μ.μ., στην πλατεία της Χαλάστρας, αμέσως μετά την περιφορά της εικόνας, μουσικό πρόγραμμα.

«Οι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι για εμάς πάντοτε μια αφορμή για πανηγύρι στην πιο γνήσια λαϊκή του έκφραση. Για μία ακόμη χρονιά στη Σίνδο και στη Χαλάστρα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο με λαϊκή όσο και με παραδοσιακή μουσική με σπουδαίους καλλιτέχνες όχι μόνο επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και χορευτές με γνήσια αγάπη για την λαϊκή μας παράδοση, όπως είναι όλοι όσοι συμμετέχουν στους συλλόγους μας. Καλώ όλους τους δημότες μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να δώσουν το παρών και να απολαύσουν τις εκδηλώσεις μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Τα «Σίνδια 2018» θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Σίνδου (οδός Μ. Αλεξάνδρου). Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, στις 9.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά «Θα γίνει της Κρήτης» με τον Μιχάλη Ματζίρη.
  • Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, στις 9.00 μ.μ., συναυλία με τον Κωνσταντίνο Γαλανό.
  • Την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, στις 9.00 μ.μ., ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα παρουσιάσει χορούς από τη περιοχή της Μακεδονίας (το Τμήμα Επιδείξεων και τα παιδικά τμήματα), ενώ θα ακολουθήσουν χοροί από τα μέλη του ΚΑΠΗ Σίνδου.
  • Την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018, στις 9.00 μ.μ., λαϊκή συναυλία με τον Σωκράτη Παπαϊωάννου και την Εύη Κουτσαυτάκη.

Από τις 13 έως τις 16 Αυγούστου, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Σίνδου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καλτσίδη με τίτλο «Άγρια φύση στο Γαλλικό ποταμό».

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών, των ηθών και εθίμων της περιοχής της Σίνδου. Διαθέτει τέσσερα χορευτικά τμήματα, με δημιουργικό δυναμικό πλέον των 100 ατόμων, χορεύοντας χορούς από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Ηπείρου, των Νησιών και της Κρήτης. Ο Σύλλογος έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και εορτές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.ά.). Ο «ΡΟΔΑΚΑΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις που έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμοί για τη Σίνδο και την ευρύτερη περιοχή (ενδεικτικά: το λαϊκό πανηγύρι της Καθαράς Δευτέρας, το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της αγροτικής περιοχής Τσαλικόβου, το πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ, στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Σίνδου, κατά την διάρκεια των οποίων αναπαριστώνται διάφορα τοπικά έθιμα, εκδήλωση μνήμης για την «Άλωση της Πόλης», εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, για την επέτειο του Μακεδονικό Αγώνα κ.ά.)»