Έρευνα 1953-2003: Αύξηση θανάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σημαντικά την αύξηση της συχνότητας θανάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής Αιματολογίας και Αιμόστασης του ΑΠΘ Παντελής Μακρής από το 1953 μέχρι το 2003.
Η επιστάμενη αυτή μελέτη του η οποία βασίστηκε στις αιτίες εισαγωγής όλων των ασθενών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τη διερεύνηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και τις αιτίες θανάτων παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη», που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κορδελιού – Ευόσμου «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ».
Όπως υποστήριξε, ο κ. Μακρής η αύξηση των ρύπων ευθύνεται για τα θρομβοεμβολικά νοσήματα, τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και την εμφάνιση καρκίνων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διασύνδεσης των νοσημάτων με το φαινόμενο της δυσοσμίας απάντησε: «Επειδή δεν έχω κάνει ανάλογη μελέτη δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω αλλά ούτε να είμαι και αρνητικός, πιθανόν όμως επειδή είναι μια παράμετρος του περιβάλλοντος να έχει μια επίδραση στη δημόσια υγεία».
Επιπλέον, ο κ. Μακρής διευκρίνισε ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα των μικροσωματιδίων από την καύση πετρελαιοειδών στον αέρα τόσο αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών από εμφράγματα του μυοκαρδίου.
Η μελέτη του κ. Μακρή βασίστηκε σε χιλιάδες ιατρικούς φακέλους, τα πιστοποιητικά θανάτων και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Αναλύοντας ο καθηγητής τα αποτελέσματα της έρευνας του έκανε τη σύγκριση της ανατολικής με τη δυτική Θεσσαλονίκη. «Μετά το 1983, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’90, η έρευνα δείχνει κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών των ασθενών με θρομβοεμβολικά νοσήματα στο ΑΧΕΠΑ, με βάση τα ιατρικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ιατρών και τα 44.117 πιστοποιητικα θανάτου στην ανατολική και στη δυτική Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στη δεκαετία του 1960 τα ποσοστά καρκίνου ήταν στο 18,4% στη δυτική Θεσσαλονίκη ενώ από το 1990 έως 1999 έφθασαν στο 24,3%.
Αντίστοιχα, τα θρομβοεμβολικά νοσήματα αυξήθηκαν από το 17,4% τη δεκαετία του ’60, στο 34,4% τη δεκαετία του ’90.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη οι καρκίνοι ήταν στο 18,9% στη δεκαετία του ’80 ενώ στο 18, 4% τη δεκαετία του ’90. Όσον αφορά τα θρομβοεμβολικά νοσήματα αυτά ήταν στο 15,9% τη δεκαετία του ’80 και έφθασαν το 23, 4% το ’90.
«Στη δεκαετία του 1960 δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή στο περιβάλλον, για αυτό και ο Εύοσμος ήταν πράγματι… Εύοσμος, Ανθόκηποι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω να βρεθούν ευήκοα ώτα να λάβουν υπόψη τη συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε σε αρκετά συνέδρια σε πόλεις του εξωτερικού και την Ελλάδα».