Σ. Φάμελλος: "Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών να μη γίνει αδειοδότηση"


Σ. Φάμελλος: “Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών να μη γίνει αδειοδότηση”

 

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται σήμερα η αναστολή του άρθρου 2α Ν4339 που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ, όχι απλώς δεν αποτελεί ήττα της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα η σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στο θέμα των αδειών είναι νίκη της προοδευτικής και δημοκρατικής κοινότητας, διότι όλοι “έχουν συμφωνήσει σήμερα ότι χρειάζονται άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια, ότι τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν τίμημα για τις άδειες αυτές και ότι χρειάζεται η λειτουργία του ΕΣΡ, δηλαδή της Ανεξάρτητης Αρχής”.
Όλα αυτά που “δεν υπήρχαν επί είκοσι επτά χρόνια, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχουν κατοχυρωθεί στη δημόσια συζήτηση”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Από ποιον; Από την κοινωνία και από την παρέμβαση της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι “ένα χρόνο πριν, πρώην Υπουργός της ΝΔ, αλλά και δεκάδες Βουλευτές, ισχυρίζονταν εντός του Κοινοβουλίου, ότι δεν χρειάζονται οι τηλεοπτικές άδειες” και όλα είναι τακτοποιημένα στη λειτουργία των καναλιών.  Όμως, σήμερα, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι χρειάζονται, διότι πολύ απλά “η κοινωνία πείστηκε, διεκδίκησε το δίκαιο και την εφαρμογή του Συντάγματος και ώθησε σε ιδεολογική οπισθοχώρηση τον συντηρητικό χώρο. Η κοινωνία κερδίζει βήμα-βήμα και έχει αποφασίσει να αποτινάξει από πάνω της ένα-ένα τα δεσμά που την κρατούσαν ταπεινωμένη, συνολικά, αλλά και στο πεδίο της πληροφόρησης και του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων”.
“Συνεπώς, δεν θα κάνουμε τη χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών να μη γίνει η αδειοδότηση των καναλιών, να αποσύρουμε έναν νόμο που το ΣτΕ επανειλημμένως και διαχρονικά έχει πει ότι χρειάζεται”, δήλωσε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σήμερα “την πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη, έτσι ώστε να συσταθεί το ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να παρακολουθήσει και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και την τρέχουσα λειτουργία, όπου έχουμε εκπομπή, αλλά χωρίς παρακολούθηση και χωρίς κανόνες”.
“Προτείνουμε, λοιπόν, να ανασταλεί η εφαρμογή του άρθρου 2Α, μέχρι να δημοσιευθεί το σκεπτικό του ΣτΕ, και αυτό γίνεται προληπτικά, για να μην δημιουργηθούν πράξεις που χρειάζεται να ακυρωθούν, αλλά και ως κίνηση συναίνεσης. Επιφυλασσόμαστε να διορθώσουμε τον νόμο, όταν εκδοθεί το σκεπτικό του ΣτΕ και εισάγουμε την υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ σε όλα τα βήματα της αδειοδότησης”.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και η κυβέρνηση στην πραγματικότητα “κάνουν ό,τι έχει πει το ΣτΕ, διαχρονικά. Διότι, το 2010 το ΣτΕ απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματικό το περιβάλλον των αδειών, το 2013 ότι είναι αντισυνταγματική η συνεχής παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ, με την απόφαση 3515 και πρόσφατα, το 2016, κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων έχει δηλώσει ότι είναι αναγκαίος ο διαγωνισμός και η αδειοδότηση”.
Σχολιάζοντας δε, την σχέση της κυβέρνησης με τα συμφέροντα, ο     Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα “κάθε εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου μαθαίνουμε πολλά, για το πώς τακτοποιούνταν αυτά τα συμφέροντα. Φθάσαμε έως και να γίνει η αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς για τα δάνεια, τα δανεικά και αγύριστα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, επίσης, από την είσπραξη τελών και φόρων διαφημίσεων, για πρώτη φορά, αλλά και από το σπάσιμο του καρτέλ κλειστής ενημέρωσης που λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια στα ΜΜΕ”.
Οποιαδήποτε προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης, μέσω της άρνησης συγκρότησης του ΕΣΡ, “παραβιάζει την επιταγή του Συντάγματος και αμφισβητεί τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον αρνείται τα δικαιώματα που εκ των εκλογών έχει η Κυβέρνηση”. Με άλλα λόγια, “η κοινοβουλευτική μειοψηφία αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυβέρνησης να νομοθετήσει, αμφισβητεί την απόφαση των Ελλήνων πολιτών για το ποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, προσβάλλοντας έτσι τη δημοκρατία και όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν”.
“Ας σοβαρευτούμε, λιγάκι”, προέτρεψε τους Βουλευτές της ΝΔ ο Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. “Εμείς θεωρούμε προτεραιότητα τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε δημοκρατική συζήτηση και σύνθεση και οτιδήποτε χρειάζεται για να συγκροτηθεί. Αυτό περιλάμβανε και ο Νόμος που από τον Οκτώβρη του 2015 έχουμε ψηφίσει. Εσείς, πολύ απλά, θέλετε μια Ελλάδα υπόδουλη, σε μια χούφτα οικογένειες, να δουλεύουν οι Έλληνες χωρίς προκοπή για να νέμονται τις καρέκλες της εξουσίας οι γόνοι των ίδιων οικογενειών.
“Όμως, οι πολίτες κατάλαβαν τις προθέσεις σας και τον εκβιασμό, αλλά και την πρόθεσή σας να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ και κανείς να μην ελέγχει τα κανάλια. Εσείς στήσατε μια παγίδα στην Κυβέρνηση και, τώρα, κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην πέσετε εσείς μέσα. Γιατί τώρα που κάνουμε τις αλλαγές στο νόμο και δεχόμαστε και προτάσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, το δίλημμα το έχετε εσείς”.
“Το κύριο θέμα της Ελλάδας δεν είναι οι άδειες”, κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Το κύριο θέμα είναι το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι που δημιουργήσατε, οι έντεκα μειώσεις των συντάξεων που εσείς κάνατε, οι επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι επιπτώσεις του κ. Σαμαρά, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Δένδια, του κ. Γεωργιάδη κ.α. Όμως, εμείς ξέρουμε ότι όλο αυτό το κακό παρελθόν σε συμμαχία με τους καναλάρχες, με «θαλασσοδάνεια» και εξυπηρετήσεις, ταπείνωσαν μια ολόκληρη χώρα. Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί το δικό μας καθήκον, να τελειώνουμε με το παλιό, να επιστρέψει η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, η ισονομία και στον τηλεοπτικό χώρο”.