Συνέντευξη Γιώργου Αρβανιτίδη στην εφημερίδα «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ»


Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη

Στο “Καρφί” του Σαββατοκύριακου παραχώρησε συνέντευξη ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτιδης.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ως αρμόδιος στη ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, πως κρίνετε τα δείγματα γραφής του Κώστα Χατζηδάκη;

Πρέπει να σας θυμίσω ότι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια έχουμε πρωτοστατήσει ώστε το περιβάλλον και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής να καταστούν ζητήματα πρώτης πολιτικής γραμμής και προτεραιότητας. Τώρα που τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, καλούμαστε να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες και με μεγαλύτερο κόστος, δυστυχώς. Έχοντας αυτά κατά νου, η νέα κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα χωρίς όμως να μας παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για κάθε ζήτημα. Για παράδειγμα, προχώρησε σε αυξήσεις στη ΔΕΗ και νομοθέτησε κάποιες αλλαγές, χωρίς όμως να ξέρουμε τι θέλει να κάνει συνολικά με τη ΔΕΗ και ποιος ο ρόλος της στο νέο ενεργειακό τοπίο. Μιλάει για απολιγνιτοποίηση και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, αλλά ακόμα σχέδιο για την δίκαιη μετάβαση των περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, δεν έχουμε δει. Με δυο λόγια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει φιλόδοξους στόχους αλλά δεν μας λέει το πώς και με ποιους πόρους θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Aρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύετε ότι θα αποκρυσταλλώσει πλήρως τη φυσιογνωμία του κόμματός σας;

Αυτό που θέλουμε να προκύψει από την συνδιάσκεψη του Μαρτίου είναι να δώσουμε νέες απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών. Να φτιάξουμε μια σύγχρονη προοδευτική ατζέντα με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, πάντα στο πλευρό των πολλών και εκπροσωπώντας τους νέους μη προνομιούχους. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την εναλλακτική μας πολιτική πρόταση. Για αυτό έχουν ήδη αναλάβει δράση όλοι οι τομείς πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής και επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί και το ιδεολογικό μας στίγμα. Είναι χρέος της προοδευτικής μας παράταξης να προσεγγίσει τους νέους και να γίνει η φωνή της γενιάς του brain drain. Να γίνουμε «μπροστάρηδες» σε σύγχρονα αιτήματα όπως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της προσαρμογής στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, να φωνάξουμε για θέματα αξιοκρατίας και ισότητας αλλά και προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών;

Το Πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα δίνει το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό ανά πάσα στιγμή να προκηρύξει εκλογές. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε από την επομένη των εκλογών να ψάχνουμε την πιο κατάλληλη Κυριακή για τις επόμενες εκλογές, όπως βολεύει τους εκάστοτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ας εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα και το αφήγημά της και ας αφήσει τους πειρασμούς και τους πειραματισμούς με πρόωρες και διπλές εκλογές.

 

Φοβάστε τον κίνδυνο ο νέος εκλογικός νόμος να αποτελέσει όχημα περαιτέρω εκλογικής συμπίεσης του ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Αυτό που πρέπει να τονιστεί σε σχέση με τον εκλογικό νόμο είναι ότι η κυβέρνηση για μικροπολιτικούς λόγους έφερε από τη πίσω πόρτα πάλι την στρέβλωση του ενισχυμένου bonus των πενήντα εδρών χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση και δεν επεδίωξε καμία συναίνεση. Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ μαζί με το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» αντιπροσωπεύει μια άλλη ξεπερασμένη πολιτική πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αλλοίωσης της λαϊκής βούληση και δεν ευνοεί τις ευρύτερες συμπράξεις. Αυτοί είναι οι φόβοι μας που εκφράσαμε ως παράταξη κατά τη συζήτηση στη Βουλή και κανένας άλλος. Εμείς είχαμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που περιλάμβανε την πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα λάμβανε ένα μικρότερο bonus 25 περίπου εδρών.

Ανησυχείτε για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας;

Οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Έχουμε ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να χαραχθεί μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας και οι κόκκινες γραμμές της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να επικοινωνηθούν με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνσης, σε εχθρούς και συμμάχους. Τα λάθη της εθνικής ασυνεννοησίας του παρελθόντος πρέπει να αποφευχθούν από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε να αποφύγουμε νέες εθνικές πληγές. Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην έμπρακτη αμφισβήτηση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Αντιστοίχως, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και στη διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει επιλέξει την πολιτική της έντασης γιατί θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένη έστω κατ’ ελάχιστο, ακόμα και μετά από κάποιο επεισόδιο. Αυτήν την αίσθηση και την επιλογή της θα πρέπει να την ανατρέψουμε και να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός αυτή ένταση.