Παγώνει η μεταφορά του ΔΙΠΑΕ; Δείτε την ερώτηση του Αρβανιτιδή Γεώργιου προς τον ΥΠΕΠΘ


Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γεώργιου Αρβανιτίδη απάντησε ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση στον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, σχετικά με την αιφνιδιαστική εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας για μεταφορά τριών τμημάτων και 6.000 φοιτητών του ΔΙΠΑΕ Σίνδου στις Σέρρες.

Ο κύριος Αρβανιτίδης κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει για το εάν θα απορριφθούν οι εισηγήσεις για μεταφορά των τμημάτων από τη Σίνδο στις Σέρρες, καθώς αυτές δε πληρούν ούτε ακαδημαϊκά, ούτε κοινωνικά κριτήρια, αλλά ούτε ποτέ τέθηκαν σε διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση, για τη διφορούμενη στάση την οποία κρατάει σχετικά με τη δυτική Θεσσαλονίκη. Από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θέλει να ενισχύσει τη Δυτική Θεσσαλονίκη και την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να την αποδυναμώσει αποφασίζοντας να μεταφέρει τμήματα από το ΔΙΠΑΕ Σίνδου στις Σέρρες.

Μετέφερε την αγωνία, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών, των επιχειρηματιών & της τοπικής κοινωνίας της Σίνδου, καθώς οι φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κάνει την πρακτική της άσκηση και εργάζεται στις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου. Επιπλέον τα τμήματα αυτά με τις δράσεις εξωστρέφειας και τις συνεργασίες, τις οποίες έχουν αναλάβει αποτελούν πρότυπα ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινωνικό κομμάτι, καθώς περισσότεροι από 6.000 φοιτητές θα αναγκαστούν βίαια να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, με τις οικογένειές τους να επωμίζονται το μεγάλο οικονομικό κόστος, μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Ακόμα σημείωσε πως η μεταφορά γίνεται χωρίς καμία μελέτη και χωρίς κανείς να γνωρίζει αν η πόλη των Σερρών έχει τις υποδομές για να τους υποδεχτεί ούτε αν το εκεί ακαδημαϊκό ίδρυμα μπορεί να φιλοξενήσει τον απαραίτητο για τη λειτουργία των τμημάτων εξοπλισμό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Αρβανιτίδης σημείωσε: Όπως λοιπόν ένα τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί να βρίσκεται στο βουνό. Έτσι και ένα Τμήμα Μηχανικών δεν μπορεί να μην είναι δίπλα ακριβώς στην μεγαλύτερη Βιομηχανική Περιοχή της χώρας, την ΒΙΠΕ Σίνδου. Η Δυτική Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όχι μόνο δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν αυτά τα Τμήματα, αλλά απαιτούν την στήριξη και την ενίσχυσή τους.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Γιώργου Αρβανιτίδη ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση από το Υπουργείο παιδείας και δεν θα γίνει τίποτα ξαφνικά αλλά ότι γίνει θα γίνει κατόπιν διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του κυρίου Αρβανιτίδη στο παρακάτω βίντεο.