Θεσσαλονίκη: Σε λαϊκό προσκύνημα κομμάτι του Άρραφου Χιτώνος του Ιησού από το Άγιο Όρος


Το τμήμα του Άρραφου Χιτώνος και του Τιμίου Ξύλου από το Άγιο Όρος θα παραμείνουν για προσκύνημα στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου

Σε λαϊκό προσκύνημα θα εκτίθεται από τη 14η Απριλίου και για μία εβδομάδα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το τμήμα του Άρραφου Χιτώνος του Ιησού και κομμάτι από Τίμιο Ξύλο, που φυλάσσονται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Η υποδοχή τους θα γίνει την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 18:30, στην είσοδο του ναού του πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης. Τα δύο ιερά κειμήλια φυλάσσονται μαζί σε λειψανοθήκη στη Μονή Παντοκράτορος και αποφασίσθηκε να έρθουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προς την ιστορική Μονή.

Η λειψανοθήκη με τα κειμήλια βρίσκεται στη Μονή Παντοκράτορος, σύμφωνα με την παράδοση, από το 1363, από τα εγκαίνια αυτής, τα οποία τέλεσε ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κάλλιστος Α’. Επρόκειτο για δωρεά προς τη Μονή τού βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’.

Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι το ύφασμα χρονολογείται τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν. Το τμήμα του Άρραφου Χιτώνος και του Τιμίου Ξύλου θα παραμείνουν για προσκύνημα στο Ναό μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου.