Η Αθηνά Πήττα μιλάει στο Deltanews


Η Αθηνά Πήττα είναι μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες νεαρές αθλήτριες του Δήμου Δέλτα.

Ασχολούμενη με το άθλημα του τένις και παρά το νεαρό ηλικίας της έχει σημειώσει μεγάλες εγχώριες επιτυχίες, ενώ πρόσφατα έγινε δεκτή στην ακαδημία του κορυφαίου τενίστα Rafael Nadal, επεκτείνοντας τις σημαντικές της επιτυχίες και στο εξωτερικό.

Μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη η Αθηνά μιλάει στο Deltanews, για το τένις στην Ελλάδα και την Ισπανία, τον τρόπο με τον οποίο ισορροπεί μεταξύ πρωταθλητισμού και σχολείου, καθώς επίσης και για τα σχέδιά της για το μέλλον.

Από την πλευρά μας ευχαριστούμε την Αθηνά Πήττα για αυτή τη συνέντευξη και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

DN:Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τένις; Τι ήταν αυτό που σε προσέλκυσε στο συγκεκριμένο άθλημα;

Α.Π: Από την πρώτη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου παίζω τένις! Βέβαια, είχα γραφτεί και σε άλλα αθλήματα, γιατί βασική αρχή με την οποία έχω μεγαλώσει είναι να κάνω αθλητισμό, αλλά όταν ξεκίνησα το τένις θα έλεγα ότι “κόλλησα”. Μου άρεσε πολύ το ύφος του συγκεκριμένου αθλήματος, το γεγονός ότι αγωνίζεσαι μόνη απέναντι σε αντίπαλο και επίσης το γεγονός ότι γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά και το πνεύμα. Θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο άθλημα που όσο μεγαλώνω το μαθαίνω ακόμη καλύτερα. Και ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα, γιατί δίνεται η ευκαιρία σε όλο και περισσότερους να ανακαλύψουν πόσο ωραίο άθλημα είναι, είτε το κάνεις επαγγελματικά, όπως το κάνω εγώ, είτε απλώς ερασιτεχνικά.

DN: Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για να εξελιχθεί μία νεαρή τενίστρια στην Ελλάδα;

Α.Π: Όπως είπα και πριν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προς τα μπροστά σε όλους τους τομείς. Οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας μας έχουν δείξει ότι και εμείς που ερχόμαστε από πίσω μπορούμε να κάνουμε μια επαγγελματική καριέρα. Ωστόσο, ακόμη τα πράγματα φτιάχνονται. Βλέπει κάποιος τις διαφορές της Ελλάδας με άλλες χώρες, εάν απλώς επισκεφθεί μια χώρα προηγμένη στο τένις, όπως είναι η Ισπανία. Δεν εννοώ ότι λείπει το ταλέντο, το αντίθετο μάλιστα αφού υπάρχουν πολλά παιδιά στην Ελλάδα με μεγάλο ταλέντο, αλλά λείπουν οι υποδομές και ο τρόπος δουλειάς που “μεταμορφώνει” ένα ταλέντο σε εν δυνάμει επαγγελματία ή ακόμη και σε επαγγελματία. Και φυσικά λείπει ένα σχολείο τενιστικό, ώστε να μπορούμε να συνδυάζουμε τένις και σχολείο.

DN: Πώς σου έγινε η πρόσκληση από την ακαδημία του RafaNadal και ποια είναι η εμπειρία σου εκεί μέχρι στιγμής;

Α.Π: Η εμπειρία είναι… απερίγραπτα όμορφη! Είναι ένας άλλος κόσμος συγκριτικά με την Ελλάδα. Η πρόταση έγινε το καλοκαίρι του 2019. Είχα πάει με τον προπονητή μου Μπάμπη Ανεσιάδη στην ακαδημία του Rafa στο Sani Resort στη Χαλκιδική το καλοκαίρι του 2019. Με είδαν από την ακαδημία, με προσέγγισαν και μου προσέφεραν μια υποτροφία κατά 50%. Ίσως αυτό να μην φαντάζει μεγάλο, αλλά πρέπει να σκεφθείτε ότι η συγκεκριμένη ακαδημία μοιράζει πολύ δύσκολα υποτροφίες και όταν το κάνει είναι, στην συντριπτική πλειοψηφία, κατά 50%.

Στην ακαδημία του Ναδάλ σου λύνουν όλα τα προβλήματα ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο τένις. Και έχεις τους κατάλληλους προπονητές, ώστε να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό και φυσικά να βελτιωθείς σαν παίκτης. Είναι αυτό που πρέπει για να βάλεις τα θεμέλια μιας επαγγελματικής καριέρας στο χώρο του τένις, χωρίς, όμως, να αφήνεις πίσω τα μαθήματα και τη μόρφωση.

DN:Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις την καριέρα σου στο τένις με το σχολείο; Μπορείς να παρακολουθείς τα μαθήματά σου;

Α.Π: Ναι, είναι εύκολο από τη στιγμή που υπάρχει πρόγραμμα. Δεν μένει τίποτε πίσω, γιατί πολύ απλά όλη τη μέρα, είτε είσαι στο σχολείο και διαβάζεις, είτε είσαι στο κορτ. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι το πρόγραμμα και πώς να προσαρμοστείς σε αυτό. Και ως επαγγελματίας αθλητής/τρια πρέπει να έχεις πολύ αυστηρό πρόγραμμα για να πετύχεις οπότε, θα έλεγα, ότι κάνουμε… προπόνηση και σε αυτό από τώρα!

DN: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον και πού βρίσκεται το τένις μέσα σε αυτά;

Α.Π.: Φυσικά και είναι! Για αυτό, άλλωστε, πήγα στην Ισπανία και μένω μόνη από τόσο μικρή ηλικία. Βλέπω σταδιακά τα πράγματα, δεν μου αρέσει να κάνω “άλματα”. Ναι θέλω να ασχοληθώ με το τένις επαγγελματικά, αλλά θέλω και να σπουδάσω, κάτι που συνδυάζεται ευτυχώς.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους όσους με στήριξαν και συνεχίζουν να με στηρίζουν.

 Πρώτα και καλύτερα τους γονείς μου, τον πατέρα μου και την μητέρα μου που υποστηρίζουν με όλο τους το είναι την αγάπη μου για το τένις και την επιλογή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, τους παππούδες μου που με πήγαιναν στις προπονήσεις όταν οι γονείς μου δεν μπορούσαν λόγω εργασίας.                                                                                   

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Rafa Nadal Academy by Movistar που με πίστεψε και με πιστεύει, αλλά και θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω το Σύλλογό μου στην Ελλάδα τον Ιφιτό στη Σταυρούπολη και όλο το team, που από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε εμένα. Τον προπονητή μου Μπάμπη Ανεσιάδη, τον Αποστόλη Παπασίμο και τον Κώστα Κολονιάρη.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΦΟΑ που με στήριξε και με στηρίζει και φυσικά  θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω την Head Tennis International για τον εξοπλισμό (ρακέτες και ρούχα), την Media@Events, που με εκπροσωπεί στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία σε Ελλάδα και εξωτερικόκαι όλους τους ανθρώπους σε Ελλάδα και Αυστραλία (γιατί έχουμε συγγενείς πολλούς) που με βοήθησαν και με βοηθούν μέσω της πλατφόρμας GOFUNDME.

Λίγα λόγια για την Αθηνά:

Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2005 στη Σίνδο. Από την ηλικία των επτά ξεχώριζε σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Έτσι ξεκίνησε το αγωνιστικό τένις με τον σύλλογο του Ίφιτου στην Σταυρούπολη. Κατέχει την 10η θέση(Tennis Europe) στα rankings στην Ευρώπη. Στην κατάταξη της ITF Juniors με μόνο 5 συμμετοχές έχει την 810η θέση στα rankings, ενώ από το 2021 θα είναι στο top 600 του ranking για αθλήτριες κάτω των 18 ετών. Κατατάσσεται στις 40 καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο για την ηλικία της, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολλές συμμετοχές σε τουρνουά λόγω του οικονομικου κόστους.

Έχει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, στο Tennis Europe αλλά και στην Αυστραλία όπου ταξίδεψε το καλοκαίρι του 2017.

Η Αθήνα είναι η πρώτη Ελληνίδα που υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την HEAD INTERNATIONAL, από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που εξοπλίζει μεγάλους τενίστες, με την οποία έχει δεσμευτεί να κάνει και κοινωνικές εμφανίσεις. Αυτό είναι απόδειξη ότι η HEAD εμπιστεύεται αυτήν την αθλήτρια.

 

Η Αθηνά μέχρι σήμερα έχει, μεταξύ άλλων, κατακτήσει:

  • 9 διεθνή κύπελλα και τίτλους στην Tennis Europe (τουρνουά juniors)

 

  • 2 Πανελλήνιους κύπελλα και τίτλους σε Masters τουρνουά (οι 8 καλύτερες όλης της χώρας)

 

  • 6 κύπελλα σε Πανελλήνια πρωταθλήματα

 

  • Επαγγελματική νίκη σε διεθνές επαγγελματικό τουρνουά (Μάρτιος 2020) ITF W15 στο Μανακόρ της Μαγιόρκα

 

  • Φιναλίστ στο διεθνές τουρνουά J5 στα Γκράν Κανάρια το Νοέμβριο του 2020.

 

  • Ημιφιναλίστ στο διεθνές τουρνουά J5 στο Vale do Lobo της Πορτογαλίας τον Οκτώβριο του 2020

 

  • 2 διεθνείς τίτλους στα διπλά το 2018 σε διεθνή τουρνουά της ITF μαζι με τη Μιχαέλα Λάκη

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Αθηνά μπορείτε να δείτε στις σελίδες της στα social media. Στο facebook (https://www.facebook.com/athinatennis), στο Instagram (https://www.instagram.com/pitta_athina/) και στο Twitter (https://twitter.com/AthinaPitta)