Κ. Κούρογλου: Ένας αγωνιστής της Ιωνίας Θεσσαλονίκης,που πολέμησε για να ζούμε ελεύθεροι


Στη λίστα της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Θεσσαλονίκης, των ατόμων που πολέμησαν το 1940 στο αλβανικό μέτωπο και είναι εν ζωή, βρίσκονται τρία ονόματα!

«Να σας δώσω τα τηλέφωνά τους να επικοινωνήσετε», είπε η γραμματέας της Ένωσης, κ. Ευγενία Κουζάνη και με μεγάλη χαρά μας έδωσε τα ονόματα και τα τηλέφωνα του κ. Αχιλλέα Κουκοδήνου, του κ. Ιωάννη Θεμελή και του κ. Κωνσταντίνου Κουρόγλου.

Ο κ. Κουρόγλου ζει με την οικογένειά του στη Νέα Μαγνησία.

«Είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και είναι μια χαρά στην υγεία του», μας είπε η κ. Κουζάνη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουρόγλου, γεννήθηκε το 1918 και σήμερα είναι 101 ετών!

Στο φιλόξενο σπίτι του στη Νέα Μαγνησία, μας υποδέχτηκε με πλατύ χαμόγελο μαζί με την σύζυγό του Αικατερίνη και η κόρη του Σοφία.

«Θέλετε να σας πω πού πολέμησα;» μας ρώτησε με καμάρι. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή, όπως μας είπε η κόρη του Σοφία, «μόνο που πλέον δεν θυμάται και τόσο καλά».

Ο κ. Κουρόγλου πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο αλλά και μετά στον εμφύλιο. Εκπαιδεύτηκε οδηγός τεθωρακισμένου και όπως λέει «ήμουν μαυροσκούφης στα τεθωρακισμένα και κινούμασταν από τα σύνορα με την Αλβανία μέχρι την Κομοτηνή».

Κάποια στιγμή, ο κ. Κουρόγλου πάτησε με το τεθωρακισμένο σε νάρκη. Τότε, χτύπησε σοβαρά το αριστερό του πόδι. «Θα μου το έκοβαν», μας λέει κι αμέσως σηκώνει το μπατζάκι του παντελονιού του και μας δείχνει το τραυματισμένο πόδι του. Τα σημάδια είναι ακόμα εμφανέστατα.

«Ευτυχώς ήρθε ένας αρχίατρος και τους είπε να μην μου το πειράξουν. Χάρη σε αυτόν έχω το πόδι μου», λέει χαμογελώντας.

Μετά από αυτό, ο κ. Κουρόγλου νοσηλεύτηκε για περίπου 1,5 χρόνο σε νοσοκομείο.

Σε ένα από τα οικογενειακά άλμπουμ βρίσκονται διάσπαρτες φωτογραφίες του μαζί με άλλους συναδέλφους του στρατιώτες. Σε μια φωτογραφία, ο κ. Κουρόγλου βρίσκεται τραυματισμένος σε θάλαμο νοσοκομείου όπου τον χαιρετά η τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Αυτή του απένειμε και παράσημο, το οποίο ακόμα και σήμερα ο κ. Κουρόγλου, το επιδεικνύει με καμάρι.

Κάθε χρόνο, ο κ. Κουρόγλου συμμετέχει στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, το τμήμα της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου είναι αυτό που τιμητικά ανοίγει κάθε χρόνο την στρατιωτική παρέλαση.

«Και πέρσι πήγε και μάλιστα εκνευρίστηκε γιατί τον έβαλαν να καθίσει σε καροτσάκι. Οι άνθρωποι το έκαναν για να μην κουραστεί. Αλλά ο πατέρας μου ήθελε να περπατήσει. Θα δούμε αν θα πάει φέτος», είπε η Σοφία Κουρόγλου.

Η Ένωση

Η Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Θεσσαλονίκης συστάθηκε το 1952.

«Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενο σωματείο και δεν παίρνουμε επιχορηγήσεις. Δηλαδή από την σύνταξη που παίρνουν τα μέλη μας κρατείται το 1% εκ του οποίου το 0,20% πηγαίνει στην Συνομοσπονδία και το 0,80% σε εμάς» είπε η κ. Κουζάνη.

Σήμερα, η Ένωση αριθμεί 300 μέλη που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, στον Εμφύλιο, στην Κορέα και στην Κύπρο.