Οκτακόσιες τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων σε σχολεία


Οκτακόσιες τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων σε σχολεία

Οκτακόσιες τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων θα δημιουργηθούν σε σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο οποίος συναντήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παντή, κάθε τάξη θα έχει δέκα έως είκοσι παιδιά, ενώ τα σχολεία όπου θα δημιουργηθούν οι τάξεις υποδοχής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. “Γενικότερα σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των προσφυγόπουλων κυμαίνεται ανάμεσα στις 20.000 και τις 22.000 παιδιά. Ωστόσο έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 10.000 παιδιά που έχουν κάνει αίτηση ασύλου ή έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία”, διευκρίνισε και επισήμανε ότι “ο αριθμός των προσφυγόπουλων διαρκώς μεταβάλλεται καθώς άλλα φεύγουν και άλλα έρχονται”.

Ο κ. Παντής, επανέλαβε ότι τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο θα παραμείνουν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας όπου διαμένουν, ενώ εκείνα που βρίσκονται στις ηλικίες του δημοτικού και του γυμνασίου θα μετακινηθούν σε σχολεία που θα επιλεγούν. Γνωστοποίησε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ολοήμερα σχολεία αλλά άλλα σχολεία, όπου οι τάξεις δεν καλύπτονται την ίδια ώρα, και σημείωσε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν από 500 αναπληρωτές και 200 θέσεις με καινούρια προκήρυξη για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αποδέχτηκε το αίτημα που διατυπώθηκε από την πλευρά των δημάρχων για ισομερή και αναλογική κατανομή όλων των παιδιών των προσφύγων και σε όμορους δήμους από εκείνους που έχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, διαβεβαίωσε ότι οι κατανομές θα γίνουν με τον καλύτερο τρόπο και ζήτησε εμπιστοσύνη στο υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως είπε, “έχει μια τεράστια εμπειρία από διαπολιτισμική εκπαίδευση από την εποχή της δεκαετίας του 90 που απορρόφησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι τα παιδιά 50.000 ανθρώπων αλλά παιδιά 800.000 ανθρώπων που είχαν έρθει τότε”.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων θα αρχίσει να υλοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, τις απογευματινές ώρες, παράλληλα με τους εμβολιασμούς που θα γίνονται σε κάθε ένα από τα 38 κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ενώ είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε περίπτωση δημιουργίας ενός νέου κέντρου ή κατάργησης ενός υπάρχοντος.


Πέπη Γιούλτση

Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας προς τον υπουργό Παιδείας και τον Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη

Να συγκληθεί και πάλι, το γρηγορότερο δυνατό, σύσκεψη για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων με τη συμμετοχή, αυτή τη φορά, όλων των δήμων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ- ΚΜ) ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Παντή.

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει ότι στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του κ. Παντή, είχαν προσκληθεί, όπως θα έπρεπε, δήμαρχοι, στα όρια των δήμων των οποίων φιλοξενούνται προσφυγικοί πληθυσμοί.

Ωστόσο δεν είχαν προσκληθεί ούτε οι δήμαρχοι των όμορων δήμων, ούτε όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. “Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων αποτελεί σε επίπεδο Περιφέρειας το συλλογικό όργανο όλων των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους και εκπροσωπεί θεσμικά” σημειώνει ο κ. Κυρίζογλου και δηλώνει πως θέλει να πιστεύει ότι “η παράλειψη της πρόσκλησης οφείλεται σε παραδρομή και δεν συνιστά ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα”.

πηγή ΑΜΝΑ