Όταν η Ελληνοφρένεια έκανε φάρσα στο αστυνομικό τμήμα Σίνδου


Όταν η Ελληνοφρένεια έκανε φάρσα στο αστυνομικό τμήμα Σίνδου. Οι περισσότεροι δεν το θυμούνται γιατί…

Εσείς θυμάστε την φάρσα που έκανε η Ελληνοφρένεια στο αστυνομικό τμήμα Σίνδου; Η φάρσα έγινε με αφορμή το τραγικό γεγονός που είχε εξελιχθεί τις προηγούμενες μέρες με την μεταφορά ενός συλληφθέντος από το αστυνομικό τμήμα Σίνδου.

Ακούστε την τηλεφωνική φάρσα στο βίντεο παραπάνω και διαβάστε ποίο ήταν το γεγονός που είχε οδηγήσει στην φάρσα αυτή της Ελληνοφρένειας.

 

Ο δραπέτης – δολοφόνος που εξευτέλισε την αστυνομία

“Θόλωσα… Δεν ήθελα να πάω φυλακή. Τα έπαιξα όλα για όλα” ήταν το λόγια του δράστη της τραγικής ιστορίας που εκτυλίχθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου.

Αλλεπάλληλες ομηρίες οδηγών αυτοκινήτων, άγρια καταδίωξη, πιστολίδι και ένας νεκρός συνθέτουν τα στοιχεία του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της Ελλάδας περιστατικού που ξεκίνησε από τη γκάφα δύο αστυνομικών, οι οποίοι μαζί με ένα πρεζόνι… ξεφτίλισαν το Σώμα της αστυνομίας.

Τραγικός επίλογος του αμόκ που κατέλαβε τον 33χρονο τοξικομανή ήταν η δολοφονία του οδηγού του λεωφορείου του ΟΑΣΘ, πατέρα δύο παιδιών. Δύο χρόνια μετρούσε ώς τη συνταξιοδότησή του ο άτυχος 59χρονος και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, καθώς τελευταία έκανε σχεδόν αποκλειστικά τα δρομολόγια της γραμμής του ΟΑΣΘ προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ενα ήσυχο απόγευμα του Σαββάτου εξελίχθηκε ξαφνικά σε δύσκολη άσκηση για την αστυνομία. Σε σαράντα πέντε λεπτά ο 33χρονος τοξικομανής πρόλαβε να πετύχει όσα δεν έχουν πετύχει στις ταινίες τους σεναριογράφοι του κινηματογράφου.

Είχε συλληφθεί για κλοπή πορτοφολιού από γυναίκα στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Συνοροφύλακες τον παρέδωσαν σε αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου για να σχηματίσουν τη δικογραφία και την ώρα που τον πήγαιναν στο τμήμα με το περιπολικό, στις 16.10 το απόγευμα, ο 33χρονος άρπαξε το πιστόλι του αστυνομικού οδηγού, ανάγκασε τον ίδιο και τον συνάδερφό του να σταματήσουν το όχημα και διέφυγε πεζή στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Γαλλικού ποταμού.
Ακολούθησε καταδίωξη, στη διάρκεια της οποίας ο 33χρονος, άλλοτε τρέχοντας και άλλοτε «κατάσχοντας» με την απειλή του περιστρόφου του αστυνομικού αυτοκίνητα, κατάφερνε να διαφεύγει, χωρίς η αστυνομία να μπορεί να τον ακινητοποιήσει. Αρχικά βγήκε στο δρόμο και μπήκε σε διερχόμενο ΙΧ. Υστερα από λίγο τράκαρε το αυτοκίνητο και το εγκατέλειψε για να μπει στην αυλή ενός σπιτιού. Μια οικογένεια έμπαινε στο αυτοκίνητό της. Ο 33χρονος ανάγκασε τον οδηγό να μείνει στο αυτοκίνητο αφήνοντας έξω την οικογένεια. Απειλώντας διαρκώς τον οδηγό, ο τοξικομανής κατάφερε να κάνει περίπου 100 μέτρα, αλλά πάνω στον πανικό του πυροβόλησε το παρμπρίζ και κατέβηκε από το αυτοκίνητο.

Στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης Σίνδου επιβιβάστηκε στο αστικό λεωφορείο που περνούσε εκείνη την ώρα, χωρίς επιβάτες. Με την απειλή του δράστη, ο οδηγός του λεωφορείου ακολούθησε ακανόνιστη διαδρομή, αλλά κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές έριξε το όχημα εκτός πορείας επιχειρώντας, προφανώς, να αφοπλίσει τον κακοποιό. Η προσπάθεια αυτή του οδηγού προκάλεσε την οργή του δράστη, ο οποίος τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο 33χρονος, εν μέσω πυροβολισμών, μπήκε σε χώρο βιομηχανίας υδραυλικών ειδών, όπου επιβιβάστηκε σε περιπολικό της Ασφάλειας και αμέσως μετά σε έκθεση επίπλων, όπου ανάγκασε πελάτη να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητό του. Το όχημα κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη και τελικά ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Διαλογή. Εκεί συνελήφθη.
Χθες το μεσημέρι ο 33χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε, μεταξύ άλλων, διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, αντίσταση, παράνομη κατακράτηση κατά συρροή, ληστεία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία.

Τα παιδαριώδη λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Παιδαριώδη λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν απλώς ακολουθούνταν οι οδηγίες που διδάσκονται σε… πρωτοετείς στη σχολή της αστυνομίας, οδήγησαν στο νέο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό ρεζίλεψε για άλλη μία φορά το σώμα της αστυνομίας, ακυρώνοντας τις ώς τώρα συστηματικές προσπάθειες να αλλάξει η κακή εικόνα του παρελθόντος και να μετατραπεί η ΕΛ.ΑΣ. σε σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία κοντά στον πολίτη.

Ως πρώτο λάθος υπολογίζεται η μεταφορά του σεσημασμένου με το περιπολικό χωρίς χειροπέδες. «Τον γνωρίζαμε, γιατί τον είχαμε συλλάβει και άλλες φορές στο παρελθόν. Επρόκειτο για τοξικομανή, που έκανε μικροκλοπές και δεν θεωρήθηκε ύποπτος φυγής», φέρεται να είπαν στους ανωτέρους τους οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Σίνδου, που κλήθηκαν να μεταφέρουν με το περιπολικό τον 33χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί αρχικά από πολίτες και στη συνέχεια τους παραδόθηκε από συνοροφύλακες του Τμήματος Αγίου Αθανασίου. Οι αστυνομικοί οι οποίοι προβαίνουν σε προσαγωγή υπόπτου ή κατηγορουμένου έχουν ρητή εντολή, που αποτελεί απαράβατο κανόνα, να του φορούν χειροπέδες. Η διαδικασία μοιάζει τυπική και συχνά παρακάμπτεται. Το περιστατικό της Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά τυπική είναι.

Το δεύτερο (κραυγαλέο..) λάθος χρεώνεται στον αστυνομικό, ο οποίος άφησε το όπλο του σε σημείο προσβάσιμο για τον δράστη. Ακόμα και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκαν ότι ο οδηγός του περιπολικού, κατά παράβαση όλων των κανονισμών, είχε αφήσει το πιστόλι του κοντά στο χειρόφρενο. Ο κρατούμενος, που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα, είχε πρόσβαση στο πιστόλι αρκεί να άπλωνε λίγο το χέρι του, όπως και έκανε, αποκτώντας αμέσως -δεδομένου ότι δεν φορούσε και χειροπέδες- την υπεροχή έναντι των αστυνομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός υποστήριξε πως δεν άφησε το όπλο του στο χειρόφρενο, αλλά σε τσαντάκι τύπου «μπανάνα», το οποίο μάλιστα έφερε επάνω του. Από εκεί ισχυρίστηκε (κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες) ο αστυνομικός ότι άρπαξε το όπλο ο δράστης, μόλις ο πρώτος έστρεψε το τσαντάκι προς το μέρος του δεύτερου, για να βγάλει από μέσα το κινητό του τηλέφωνο. Ακόμα ωστόσο και σε τέτοια περίπτωση, ο αστυνομικός δεν φαίνεται να έδειχνε τη δέουσα προσοχή, ώστε να προστατέψει το πιστόλι του από κακόβουλες ενέργειες.

Τα δύο λάθη ήταν η αρχή του μακάβριου τέλους για το αιματηρό περιστατικό-φιάσκο της αστυνομίας, που έκανε εκ νέου -μετά την υπόθεση «ζαρντινιέρα»- όλη την Ελλάδα να μιλά για τα… καμώματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Τα δυο τραγικά λάθη παραδέχτηκε και επίσημα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Δημήτρης Παπαδόπουλος. «Το πιο βασικό λάθος ήταν το αρχικό, ότι δηλαδή δεν υπήρχε δέσμευση του κρατούμενου και ότι το όπλο του αστυνομικού ήταν πλησίον του μεταγομένου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ως τρίτο λάθος λογίζεται το ότι οι αστυνομικοί που καταδίωκαν τον δράστη άφησαν στη μίζα του περιπολικού τα κλειδιά, όταν εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο. Στη διάρκεια της καταδίωξης από τη… μισή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο δράστης κατάφερε να τρυπώσει σε επιχείρηση και να απειλήσει τους υπαλλήλους αναζητώντας μέσο διαφυγής. Τα μέλη του πληρώματος περιπολικού από το τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων εντόπισαν την επιχείρηση και έσπευσαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, εγκαταλείποντας το όχημα και αφήνοντας επάνω στη μηχανή τα κλειδιά. Οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και όταν ο δράστης βγήκε από την πίσω πόρτα της επιχείρησης, μπήκε στο περιπολικό, έβαλε μπροστά τη μηχανή με το κλειδί και έφυγε σαν κύριος.

Κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως έδρασαν κατόπιν σχεδίου. Αφησαν, λένε, τα κλειδιά στη μηχανή για να δώσουν στον δράστη διέξοδο διαφυγής, έτσι ώστε να αποτρέψουν περίπτωση ομηρίας των υπαλλήλων της επιχείρησης, στην οποία εκείνος είχε εισβάλει.

Εκτός από τα λάθη σε επιχειρησιακό επίπεδο, έγιναν κι άλλα στη διαδικασία: Ο οδηγός του ΟΑΣΘ που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του 33χρονου βρισκόταν νεκρός για τρεισήμισι και πλέον ώρες στις σκάλες του αστικού έως ότου έρθει αρχικά το ΕΚΑΒ, για να βεβαιωθεί ο θάνατος, και στη συνέχεια η σήμανση και ο ιατροδικαστής, για να ληφθούν αποτυπώματα και να γίνει η νεκροψία.
Αποτέλεσμα ήταν οι -έτσι κι αλλιώς ψυχολογικά φορτισμένοι- συγγενείς του θύματος να ξεσπάσουν, δίνοντας τραγικότερη διάσταση στην υπόθεση.