“Η Παράδοση στο Ποτάμι” στο Ανατολικό


Την Κυριακή 22 Απριλίου.

Ο Δήμος Δέλτα, η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού και ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα» διοργανώνουν και φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Η παράδοση στο Ποτάμι», στη Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού προς τιμή του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 22 Απριλίου 2017. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Ανατολικό.

«Είναι μια γιορτή μοναδική, με κύριο χαρακτηριστικό τις ιπποδρομίες. Είναι ένα έθιμο που δε σταμάτησε ποτέ, στο χωριό των Βαλμάδων, δηλαδή των εκτροφέων αλόγων που ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων ανά τους αιώνες. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα, σε μια περιοχή πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή μας, η περιοχή του κάμπου της Θεσσαλονίκης είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη και τη λαϊκή μας παράδοση, με την ιστορία και την ορθοδοξία. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ένα απτό παράδειγμα. Εμείς ως Δήμος στηρίζουμε τέτοιες αυθεντικές εκδηλώσεις, κρατώντας το νήμα της συνέχειας του ελληνισμού μαζί με τους άοκνους εργάτες των πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι μέσα από τον εθελοντισμό, με μεράκι και αγάπη για την πατρίδα, μεταλαμπαδεύουν τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα στα νέα παιδιά. Θέλω να καλέσω όλους τους δημότες μας αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση» δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Το πανηγύρι της Βαλμάδας, ως την δεκαετία του ’60, λάμβανε χώρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου που ήταν και ο προστάτης του χωριού. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου όπου και γινόταν η περιφορά της εικόνας γύρω από την εκκλησία με συνοδεία μουσικής. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς, ποδηλατοδρομίες, ιπποδρομίες, ποδόσφαιρο, άλμα εις μήκος και πάλη. Ακολουθούσαν λαϊκά γλέντια ως το πρωί. Λόγω όμως της οικονομικής δυσχέρειας, διότι δεν είχε μεσολαβήσει η συγκομιδή του σιταριού, οι Βαλμαδιώτες μετέφεραν τον εορτασμό αυτό στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, όπως διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Από το 2005 και έπειτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα», σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού, αναβιώνει κάθε άνοιξη προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου το έθιμο του εορτασμού της παλαιού πανηγυριού με πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου όπως παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια και ιππικούς αγώνες. Φέτος, για πρώτη φορά θα γίνει αναβίωση παραδοσιακής πάλης υπό τους ήχους του ζουρνά. Οι εκδηλώσεις γίνονται δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται από το 1804, σε ένα πανέμορφο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο. Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR και ο επισκέπτης στις πληροφοριακές  πινακίδες που είναι τοποθετημένες από τον φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μπορεί να ενημερωθεί  για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

 

Το Πρόγραμμα:

  • 11:00: Έναρξη εκδηλώσεων (χορευτικά τμήματα, αναπαράσταση παραδοσιακών παιχνιδιών, αναβίωση πάλης υπό τους ήχους του ζουρνά)
  • 12:30: Ιππικοί Αγώνες
  • 17:30: Περιφορά εικόνας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου