Όπως αναλύθηκε σε ημερίδα του Α.Π.Θ
Περισσότερα από 250 είδη ιχθυρών και θαλάσσιων οργανισμών ζουν στη θαλάσσια περιοχή από το ύψος του αεροδρομίου «Μακεδονία» έως αυτό της παραλίας της Αγίας Τριάδας, επισήμανε ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, στην εισήγησή του με θέμα «Θερμαϊκός Κόλπος: το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας», σε ημερίδα για το Αστικό Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την οποία διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ιδρύματος, στο πλαίσιο εορτασμού των 90 χρόνων της.
Όπως μεταφέρει το greenagenda.gr, ναφερόμενος στις εργασίες που εκτελούνται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συγκεκριμένα της επέκτασης του διαδρόμου 10-28, ο κ. Χιντήρογλου τόνισε ότι «αν και επηρέασαν την ακτογραμμή, οι μελέτες δεν έδειξαν αλλοίωση των βιοκοινοτήτων».
Μια χαρά ο Θερμαϊκός στα ανατολικά, σε μέτρια κατάσταση ο Ανθεμούντας
Επικαλούμενος την πρόσφατη έρευνα του 2014, συγκρινόμενης με τη χρονική περίοδο του 2000- 2003, ο ίδιος εξήγησε ότι «γενικότερα η κατάσταση είναι καλή έως πολύ καλή στο ανατολικό τμήμα του Θερμαϊκού Κόλπου, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και η κατάσταση θα βελτιωθεί εξαιτίας της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού».
Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «σε σημεία του ποταμού Ανθεμούντα, στην Επανομή, η ποιότητα των υδάτων δεν είναι σε καλή κατάσταση και κρίνεται ως μέτρια».
Ο Θερμαϊκός με… υποβρύχια ματιά
Έξω από την αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει για πρώτη φορά εκπληκτικά αμοντάριστα πλάνα από τη θαλάσσια ζωή στο ανατολικό τμήμα του Θερμαϊκού Κόλπου, στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, στο βίντεο διάρκειας λίγων λεπτών, παρουσιάζονται τα θαλάσσια λιβάδια και οι δύτες να συλλέγουν δείγματα του οικοσυστήματος.
Πηγή: thessnews.gr