Δίχρονος δότης οργάνων χαρίζει ζωή σε τέσσερα παιδιά


Δίχρονος δότης οργάνων χαρίζει ζωή σε τέσσερα παιδιά

Οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε δύο κορίτσια εννέα και 13 ετών, η καρδιά σε ένα κοριτσάκι δύο ετών και το ήπαρ σε ένα 8χρονο αγοράκι.

Ζωή σε τέσσερα παιδιά χάρισε μέσα από το θάνατό του ένα αγοράκι μόλις δύο ετών. Ο μικρός Γιάννης νοσηλευόταν στο Γ.Ν.Α Παίδων “Αγία Σοφία” με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Μια ημέρα μετά τα δεύτερα γενέθλιά του έφυγε από τη ζωή και οι γονείς του βρήκαν την ψυχική δύναμη να δωρίσουν τα όργανά του.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, λόγω της μικρής ηλικίας του δότη, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από τη Γερμανία για την αφαίρεση των πνευμόνων, από την Ρώμη για την καρδιά και το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. Λαϊκό.

Η ανυπέρβλητη προσφορά του μικρού δότη χάρισε ζωή σε 4 παιδιά. Οι νεφροί του μεταμοσχεύτηκαν σε ένα 9χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη και ένα κορίτσι 13 ετών από την Αθήνα, τα οποία υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση εδώ και δύο χρόνια. Και οι δύο μεταμοσχεύσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά. Οι μεταμοσχεύεις πήγαν καλά και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς τα παιδιά θα βγουν σύντομα από την μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η καρδιά του δότη χτυπά ξανά σε ένα κοριτσάκι 2 ετών, ενώ το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε ένα αγοράκι 8 ετών στη Ρώμη. Το παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης που πραγματοποίησε την αφαίρεση και τη μεταμόσχευση των οργάνων, βρίσκεται σε συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος ή καρδιάς περίπου 15 παιδιά από τη χώρα μας.

πηγή Μακεδονία