Ποίος φέρει ευθύνη τελικά;


Ποίος φέρει ευθύνη τελικά; Ποιος θα πληρώσει σε περίπτωση ατυχήματος; Ποιές είναι οι ευθύνες του Δήμου;

Πριν μερικούς μήνες είχαμε δημοσιεύσει την καταγγελία που μας έστειλε συνδημότης μας και αφορούσε την αφαίρεση της πινακίδας ΣΤΟΠ σε διασταύρωση στην Σίνδο.

Η ιστορία είναι απλή, το πρώτο συνεργείο που δούλεψε εκεί αφαίρεσε την πινακίδα και την παράτησε στο πεζοδρόμιο. Ένα μήνα μετά και αφού δημοσιεύθηκε η καταγγελία του πολίτη η πινακίδα τοποθετήθηκε, μετά από λίγες μέρες η πινακίδα αφαιρέθηκε ξανά και από τότε δεν ξανά τοποθετήθηκε.

stop-pinakida

pinakida-stop-diasta

Ποιος φταίει σε περίπτωση ατυχήματος

Αυτή την στιγμή στην διασταύρωση αυτή υπάρχει μόνο μια πινακίδα ΣΤΟΠ, οπότε όποιος κινείται από την πλευρά που θα έπρεπε να υπάρχει ΣΤΟΠ αλλά έχει αφαιρεθεί, είναι υποχρεωμένος να σταματήσει. Αν βρίσκεστε στην μεριά από την οποία έχει αφαιρεθεί η πινακίδα ΣΤΟΠ και δεν σταματήσετε είστε υπεύθυνος ατυχήματος. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και δεν θα βγάλετε εύκολα άκρη.

 

Ποιος πληρώνει τα σπασμένα σε περίπτωση ατυχήματος;

Ρωτήσαμε συνεργάτη μας δικηγόρο, για το ποιες είναι οι ευθύνες του Δήμου σε αυτή την περίπτωση. Η απάντηση του ήταν αυτή:

“Η αδικοπρακτική ευθύνη των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ είναι αυτή που ορίζουν τα άρθρα 105-106 του ΕισΝΑΚ. Στην ουσία η παράλειψη υλικής ενέργειας εξομοιώνεται με πράξη. Με απλά λόγια, εάν ποτέ προκληθεί ζημία σε οποιονδήποτε εξ’ αιτίας του ότι δεν υπάρχει το STOP στο σημείο, ο Δήμος, εκ του νόμου έχει αδικοπρακτική ευθύνη (για αποζημίωση) ή και ποινική ευθύνη τα αρμόδια όργανα Αντιδήμαρχος – Υπάλληλος κλπ σε περίπτωση που συντρέχει και ποινικό αδίκημα (πχ τραυματιστεί κάποιος).”

 

Τι πρέπει να κάνετε όταν πέφτει στην αντίληψη σας ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις με πινακίδες;

Η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να ενημερώσετε άμεσα τον Δήμο. Ο σωστός τρόπος είναι να ενημερώσετε τον Δήμο εγγράφως και οπωσδήποτε να πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου για την έγγραφο σας. Το έγγραφο σας αυτό θα αποτελεί αποδεκτικό σε περίπτωση ατυχήματος ότι ο Δήμος και τα αρμόδια όργανα του, ήταν ενήμεροι και δεν έκαναν τίποτα για να αποκαταστήσουν την πινακίδα.

Επίσης στείλτε το έγγραφο και τον αριθμό πρωτοκόλλου με email και στο DeltaNews.gr να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλα τα έγγραφα σε περίπτωση που φανούν χρήσιμα σε κάποιο πολίτη.

 

Τελικά με αυτή την πινακίδα ΣΤΟΠ τι θα γίνει;

Επειδή είμαστε εκ φύσεως θετικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι, άποψη μας είναι ότι η συγκεκριμένη πινακίδα δεν τοποθετήθηκε επειδή λόγο φόρτου εργασίας στον δήμο ή επειδή δεν ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα. Ως εκ τούτου εκτίμηση μας είναι ότι η πινακίδα θα τοποθετηθεί άμεσα.