Δημιουργήθηκε το 2007.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος Interreg από τον πρώην δήμο Εχεδώρου (νυν δήμο Δέλτα).
Κατά τα εγκαίνιά του, το όχι και τόσο μακρινό 2007, ήταν ένα στολίδι, καθώς περιλάμβανε άρτιες υποδομές. Σήμερα οι εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο φακός της Greenagenda.gr, αποκαλύπτουν το μέγεθος μιας μεγάλης καταστροφής. Τα κιόσκια ξεκούρασης δεν είναι πια σε θέση να υποδεχτούν τους επισκέπτες καθώς δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Παντού άφησαν τα σημάδια τους οι βάνδαλοι ενώ κάποιοι ασυνείδητοι πετούν ακόμη και πλάκες αμιάντου σε μια προστατευόμενη περιοχή.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού διέθετε υποδομές που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους των γειτονικών οικισμών και της Θεσσαλονίκης ως μία διέξοδος αναψυχής στα δυτικά της πόλης. Είναι τοποθετημένο σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που φιλοξενεί σημαντική βιοποικιλότητα, και επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που είναι μοναδικό για το είδος του στη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πάρκο, όσο οι υποδομές του διατηρούνταν σε καλή κατάσταση, ο Φορέας πραγματοποιούσε ξεναγήσεις σχολείων και περιβαλλοντική εκπαίδευση, εθελοντικούς καθαρισμούς, καθώς και μία εκδήλωση που κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία, την Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση, με το πέρασμα των ετών, το Πάρκο υπέστη σημαντικές φθορές, οφειλόμενες είτε στην πάροδο του χρόνου και τη μη συντήρηση είτε ακόμη και σε βανδαλισμούς», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω έλλειψης κονδυλίων η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούσε να αποκαταστήσει όλες τις ζημίες με αποτέλεσμα σήμερα το Πάρκο να έχει καταστεί μη επισκέψιμο, η δε Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού έχει «μετακομίσει» στο Πάρκο Κερκύρας, πάνω από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Οκτωβρίου για όγδοη συνεχή φορά.
«Είναι ευχής έργον, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία ίσως και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να εξασφαλίσουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση του Πάρκου. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συντήρηση του Πάρκου κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς και η φύλαξή του», λέει ο κ. Κουιμτζής.