Συνέλευση στα Κύμινα με θέμα το νερό παρουσία του Υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελου και του Βουλευτή Γ. Αρβανιτίδη


Συνέλευση στα Κύμινα με θέμα το νερό παρουσία του Υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελου και του Βουλευτή Γ. Αρβανιτίδη

Οι πολίτες των Κυμίνων – Νέων Μαλγάρων, έχουν πάρει το θέμα του νερού ζεστά και προσπαθούν να βρουν μια λύση μόνη τους. Όσο επίσημα δεν υπάρχει κάποια λύση για το θέμα και ούτε συγκεκριμένη θέση, να σας θυμίσουμε ότι ο Δήμος Δέλτα και η ΕΥΑΘ είναι οι μόνοι που δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Γεώργιος Αρβανιτίδης.

Κατά την χθεσινή συνέλευση το παρών έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της εκλογικής μας περιφέρειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Καλτσίδης, ο Δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Ενότητα-Αλληλεγγύη-Δήμος Δέλτα» Γιάννης Ρήγας, η δημοτική σύμβουλος Νικολέτα Πάντη καθώς και πλήθος πολιτών.

 

 

Δείτε τι ανέβασε η διαχειριστής της ομάδας πολιτών σε σελίδα σε κοινωνικό δίκτυο.

“Κατά τη χθεσινή συνέλευση των κατοίκων των Κυμίνων και των Μαλγάρων για το νερό, λάβαμε τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, ότι θα προσφέρει ουσιαστική στήριξη για την επίλυση του σοβαρότερου προβλήματος που ταλαιπωρεί τα χωριά μας τις τελευταίες δεκαετίες. «Η περιοχή στερείται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η έλλειψη πόσιμου νερού παραβιάζει βασική κοινοτική οδηγία, αλλά και αντιβαίνει στην ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι ο κ. Φάμελλος ήρθε προετοιμασμένος με συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να γίνει η αρχή για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την ΕΥΑΘ, ώστε η Εταιρεία Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης να αναλάβει με δικό της κόστος να εκπονήσει μία συγκριτική μελέτη, η οποία θα παρουσιάζει, κοστολογημένα, διαφορετικά σενάρια για την επίλυση του προβλήματος του πόσιμο νερού (πχ. νερό από τον Αλιάκμονα με τοπικό διυλιστήριο, σύνδεση με το διυλιστήριο της ΕΥΑΘ, λειτουργία εξυγιαντηρίων, διπλό δίκτυο για την ύδρευση και την άρδευση, διαχείριση του δικτύου από τη ΔΕΥΑΔΔ ή την ίδια την ΕΥΑΘ). Μάλιστα, τα σενάρια αυτά θα περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

«Βεβαιώνω ότι υπάρχουν επαρκείς τεχνολογίες για την επίλυση του προβλήματος. Δεσμευόμαστε ότι ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε πρόταση με βιώσιμη λύση για το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ωστόσο, στη συνέχεια, θα είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η υλοποίηση του σεναρίου που θα συναποφασίσει μαζί με τους κατοίκους.

Ο Δήμος Δέλτα θα πρέπει να εξασφαλίσει:
– την άριστη λειτουργία του δικτύου (συντήρηση, καθαριότητα, λειτουργία υδρομέτρων, κατάργηση παράλληλων δικτύων-bypass)
– την άμεση επιστασία από ειδικούς επιστήμονες και την διενέργεια και δημοσιοποίηση τακτικών ελέγχων του νερού.

Μετά από υπομονή τόσων χρόνων και μετά από τις προσπάθειες και την κινητοποίηση των κατοίκων, θεωρούμε ότι πια… το νερό μπαίνει στο αυλάκι.

Καλούμε τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο, με την ΕΥΑΘ, με την αντιπολίτευση, με μας τους κατοίκους, με πολιτική βούληση, για να βρούμε από κοινού την καλύτερη λύση για το πρόβλημα του νερού. Εξάλλου, όλοι οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, και βεβαίως ο Δήμαρχος, Ευθύμιος Φωτόπουλος, έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο ότι «ήρθε η ώρα το πρόβλημα να λυθεί». Ήρθε η ώρα να το αποδείξουν!

Συμπολίτες των Κυμίνων και των Μαλγάρων, αλλά και τη Βραχιάς, όπως καταλαβαίνετε, η δυναμική και συνεχής παρουσία και διεκδίκηση των κατοίκων σε αυτή την προσπάθεια, θα είναι που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε όλους τους πολίτες μαζί μας, να δηλώνουν ενεργά το «παρών» στις συνελεύσεις και σε οποιεσδήποτε άλλες κοινές δράσεις τυχόν επακολουθήσουν. Σύντομα εξάλλου, θα απευθύνουμε κάλεσμα για νέα συνάντηση, αυτή τη φορά παρουσία του Δημάρχου.

Το νερό δεν έχει χρώμα, η κίνησή μας δεν έχει πολιτικά χρώματα. Ας μείνουμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε το πιο βασικό ανθρώπινο αγαθό!

Στη συνέλευση των κατοίκων έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Ενότητα-Αλληλεγγύη-Δήμος Δέλτα», Γιάννης Ρήγας, ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Δημήτρης Ζακαλκάς, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Καλτσίδης, η δημοτική σύμβουλος Νικολέτα Πάντη, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κυμίνων, Βασίλης Κατούνας, η τοπική σύμβουλος Κυμίνων Ελένη Τούσιου και η τοπική σύμβουλος Νέων Μαλγάρων Καλλιόπη Σουμπάρα.”