Θεσσαλονίκη: Επισκέψιμο από αύριο το θρυλικό “Βέλος” (ΦΩΤΟ & VIDEO)


Θεσσαλονίκη: Επισκέψιμο από αύριο το θρυλικό “Βέλος” (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα κειμήλιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και ένα μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα θα έχουν από αύριο οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος.

Ο λόγος για το θρυλικό αντιτορπιλικό “Βέλος”, το οποίο “έδεσε” στη Θεσσαλονίκη, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής την περασμένη Δευτέρα και από αύριο ανοίγει τις πύλες του προκειμένου να υποδεχθεί όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ιστορία.

“Μετά την επιτυχημένη έλευση του θωρηκτού Αβέρωφ στο οποίο είχα την τιμή να είμαι κυβερνήτης και συνεχίζω να είμαι και την αποδοχή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να φέρει εδώ, στη Θεσσαλονίκη, το άλλο ιστορικό πλοίο που έχουμε, το αντιτορπιλικό Βέλος”, ανέφερε σχετικά με την έλευση του αντιτορπιλικού στα νερά του Θερμαϊκού ο Αντιπλοίαρχος και Κυβερνήτης του Βέλους, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος.

Αναφορικά με το ταξίδι του θρυλικού πλοίου το οποίο ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και κράτησε περίπου δύο μέρες, ο κ. Χαραλαμπόπουλος είπε “Το Πολεμικό Ναυτικό τολμά, χαράζει δρόμους. Αυτό που έγινε με αυτό το πλοίο, για δεύτερη φορά, ένα πλοίο 78 ετών  να διασχίσει το Αιγαίο, 340 μίλια, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Τολμάμε γιατί ξέρουμε να συντηρούμε τα πλοία μας, ξέρουμε να συντηρούμε την ιστορία μας”.

Η ιστορία του Βέλους

Το Βέλος, αντιτορπιλικό τύπου Fletcher, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου 1942 στα ναυπηγεία της Βοστώνης και περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Μαΐου 1943, μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού συνοδεύοντας αεροπλανοφόρα ενώ συμμετείχε στις περισσότερες συμμαχικές επιχειρήσεις κατά των Ιαπώνων.

Το 1958 εκσυγχρονιστήκε στα ναυπηγεία του Long Beach στην Καλιφόρνια και στις 15 Ιουλίου 1959 παραλήφθηκε από το Πολεμικό μας Ναυτικό στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας, με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη.

Στην Ελλάδα κατέπλευσε στις 15 Οκτωβρίου 1959 ενώ κατά την 32χρονη υπηρεσία του στο ελληνικό ναυτικό διένυσε συνολικά 320.000 ναυτικά μίλια.

Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα

Εντός του αντιτορπιλικού υπάρχει ένας χώρος στον οποίο εκτίθενται πρωτοσέλιδα της εποχής τα οποία αναφέρονται σε μια κίνηση η οποία σημάδεψε το θρυλικό πλοίο.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 1973, το Βέλος με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο τον Ν. Παππα εγκατέλειψε τον σχηματισμό σκαφών που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Σαρδηνίας και κατέπλευσε στο λιμάνι του Φιουμιτσίνο όπου το πλήρωμα ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα κατά της Δικτατορίας που υπήρχε τότε στην Ελλάδα.

Με την κίνηση αυτή το “Βέλος” κατάφερε να ενημερώσει και να αφυπνίσει με τρόπο δυναμικό την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων να ανατραπεί το δικτατορικό καθεστώς.

Το Βέλος παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα” με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΝ.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά κατασκευάστηκαν 175 πλοία τέτοιου τύπου, από τα οποία σήμερα σώζονται μόλις τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία είναι στις ΗΠΑ και το ένα (σ.σ.: το Βέλος), στην Ελλάδα.

Τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη με συμβολικό εισιτήριο

Το Βέλος θα παραμείνει στα νερά του Θερμαϊκού για διάστημα τριών περίπου μηνών.

Θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από αύριο, 14 Σεπτεμβρίου και ώρες 09:00-13:00 και17:00-19:00.

Το “Βέλος” θα υποδέχεται τον κόσμο καθημερινά εκτός από τις Δευτέρες, ενώ και την προσεχή Τρίτη θα είναι κλειστό λόγω εκδήλωσης.

Το αντίτιμο του εισιτηρίου για μια επίσκεψη στο θρυλικό αντιτορπιλικό είναι 1 ευρώ ναι έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η είσοδος για ανηλίκους αλλά και για ανέργους, ΑμεΑ και άλλες ειδικές ομάδες πολιτών είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του πλοίου, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό οι οποίοι περνώντας από το σημείο που έχει δέσει το “Βέλος” ρωτούν για το πότε θα είναι επισκέψιμο.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, εάν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, θα παραταθεί η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη.

 

 

πηγη