10 βιβλία που πρέπει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας


Βιβλία-σταθμοί για τη λογοτεχνία και την επιστήμη 

Το βιβλίο αποτελεί ίσως την καλύτερη παρέα του ανθρώπου, καθώς όχι μόνο του κρατά συντροφιά, αλλά τον ταξιδεύει και του ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες. Παρακάτω παρατίθενται 10 εξαιρετικά βιβλία από την λογοτεχνία και την επιστήμη που θα ήταν καλό να τα έχουμε στο ράφι της βιβλιοθήκης μας.

 

  • “Η Καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά” της Harriet Beecher Stowe

Εκδόθηκε το 1852 και περιγράφει την κακομεταχείριση των σκλάβων της Αμερικής. Συνέβαλε στον αγώνα για την απελευθέρωσή τους και έδωσε κίνητρο για τη συγγραφή κι άλλων βιβλίων, τα οποία διαμαρτύρονταν για κοινωνικά ζητήματα. Λέγεται επίσης ότι δημιούργησε το υπόβαθρο για τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

 

  • “Ο Εραστής της Λαίδης Τσάπερλι” του David Herbert Lawrence

Εκδόθηκε το 1928 και έθιξε το θέμα της λογοκρισίας στη λογοτεχνία, η οποία τελικά περιορίστηκε.

 

  • “Tα Πάντα Γίνονται Κομμάτια” του Chinua Achebe

Περιγράφει τη ζωή στη Νιγηρία πριν και μετά την αποικιοκρατία και θεωρείται ότι έδωσε φωνή στους καταπιεσμένους πολίτες της Αφρικής.

 

  • “Η Ζούγκλα” του Sinclair Upton

Περιγράφει τη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες εργασίας στην Αμερική στις αρχές του 1900. Χάρη σε αυτό το βιβλίο ξεκίνησε να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος σε τρόφιμα και φάρμακα, αφού μέχρι τότε η ποιότητά τους ήταν πολύ κακή.

 

  • “Οι μύθοι του Αισώπου”

Απλές ιστορίες που διαβάζονται ακόμα και σε παιδιά και κάθε μία από αυτές έχει να μας διδάξει κάτι.

 

  • “1984” του George Orwell

Παρόλο που γράφτηκε τη δεκαετία του 1940, περιγράφει το μακρινό για την εποχή 1984 και καταφέρνει να προφητεύσει με ανατριχιαστική ακρίβεια το μέλλον. Θίγει το ζήτημα της προσωπικής ελευθερίας και σκέψης και είναι το βιβλίο που έκανε διάσημη τη φράση “Big brother is watching you”.

 

  • “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Καρόλου Ντίκενς

Την περίοδο που κυκλοφόρησε το βιβλίο (1843), τα χριστουγεννιάτικα έθιμα είχαν αρχίσει να «ξεθωριάζουν» κι αυτό το βιβλίο βοήθησε ώστε να κρατηθούν ζωντανά.

 

  • “Το Δεύτερο Φύλο” της Simone de Beauvoir

Περιγράφει τις δυσκολίες και τις κοινωνικές ανισότητες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των αιώνων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα του φεμινισμού δεύτερου κύματος στη δεκαετία του 1960.

 

  • “Η Καταγωγή των Ειδών” του Κάρολου Δαρβίνου

Περιγράφει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών και θεωρείται το θεμέλιο της βιολογίας όσον αφορά το θέμα της εξέλιξης.

 

  • “Η Ερμηνεία των Ονείρων” του Sigmund Freud

Περιέχει τις βασικές θεωρίες της ψυχανάλυσης και παρόλο που πολλοί σύγχρονοι μελετητές διαφωνούν με κάποιες από αυτές, είναι το βιβλίο που παρουσίασε στο κοινό την επιστήμη της ψυχολογίας.

 

Καλή ανάγνωση!

Πηγή: neopolis.gr