100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη


Οι στιγμές και οι μνήμες ζωντανεύουν

Mε ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο στην επέτειο των εκατό χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην αναγέννηση της, η parallaxi γιορτάζει σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου τα επτά χρόνια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς,

Η έναρξη θα γίνει στις 6 το απόγευμα και το δρώμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η αρχή θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, όπου ξεκίνησε η φωτιά, με συνέχεια την οδό Εδέσσης, όπου θα δούμε εκθέσεις, μουσικές και εικαστικές παρεμβάσεις, ένα υπαίθριο θερινό σινεμά με αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά καθώς και ένα μουσικό happening από την ΚΟΘ εμπνευσμένο από την πυρκαγιά.

Η κορύφωση θα γίνει το βράδυ στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63, όπου σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, και την πεζοδρομημένη παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, όπου στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα, που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.

Απαραίτητες διευκρινήσεις από τους διοργανωτές:

– Η λεωφόρος Νίκης κλείνει στις 8 το βράδυ και ανοίγει ξανά στις 11. Κάθε κάθοδος προς την παραλία, από τη Βενιζέλου έως το Λ. Πύργο θα είναι απροσπέλαστη. Ανοικτοί θα είναι όλοι οι παράλληλοι δρόμοι, Κορομηλά, Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Π. Μελά, καθώς και οι δρόμοι που ανεβαίνουν από την Κορομηλά προς την Τσιμισκή. Κλειστή θα είναι και η οδός Εδέσσης στα Άνω Λαδάδικα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Στην πλατεία Μουσχουντή θα υπάρχει μόνο παρουσία τροχαίας και δεν θα κλείσουν δρόμοι.

– Όλες οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο Μπενσουσάν Χαν από τη Σχολή Καλών Τεχνών θα βρίσκονται εκεί και την Κυριακή και θα μπορείτε να τις απολαύσετε και την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που δεν προλάβετε να τις δείτε το Σάββατο. Στην οδό Εδέσσης θα υπάρχουν και ειδικές δράσεις για τα παιδιά.

– Η εγκατάσταση των Beforelight στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους, μπροστά στο Ολύμπιον, χρειάζεται τη δική σας διαδραστική συμμετοχή. Από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, πλησιάστε το περίπτερο και ξύστε το παχύ στρώμα στάχτης ώστε να φανερωθεί σε χαραμάδες το κόκκινο φως της φλόγας από το εσωτερικό του.

– Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη λ. Νίκης, αλλά και της πομπής της φωτιάς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής από την παλιά παραλία μέχρι την Αριστοτέλους, η ευθύνη της ασφάλειας βαραίνει αποκλειστικά τους περιπατητές. Μην πλησιάζετε κοντά στο χείλος του πεζοδρομίου προς τη θάλασσα και τηρείτε αποστάσεις ασφαλείας. Ειδικά στο ύψος της λέσχης Θεσσαλονίκης, λ. Νίκης 63 που θα συμβεί το βίντεο mapping. Μπροστά στην πορεία θα πηγαίνουν οι ξυλοπόδαροι με τις φωτιές, θα ακολουθεί η Φιλαρμονική και οι ηθοποιοί και στη συνέχεια ο κόσμος. Κατά τη διάρκεια της πορείας φωτιές θα ανάψουν μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλοία και στα μπαλκόνια της Λεωφόρου Νίκης.

Πηγή: thestival.gr