18 νέα σχολεία κατασκευάζονται στη Κεντρική Μακεδονία- Ένα από αυτά στο Δήμο Δέλτα


Για ποιο πρόκειται και πόσο θα κοστίσει.

Την κατασκευή 18 νέων σχολείων με 43 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Tύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από αυτά, στα εννέα σχολεία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής και στα άλλα εννέα θα αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς εγκρίθηκε η ένταξή τους και διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη Tύπου με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου, είπε ότι τα νέα αυτά σχολεία, που θα ολοκληρώνονται σταδιακά την επόμενη διετία εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών.

Τα εννέα σχολεία, στα οποία άρχισαν οι εργασίες κατασκευής είναι πέντε Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά και ένα Λύκειο:

-4ο Νηπιαγωγείο Νέας Καλλικράτειας προϋπολογισμού 416.000 ευρώ.

-4ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 403.000 ευρώ.

-9ο Νηπιαγωγείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 219.000 ευρώ.

-Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας προϋπολογισμού 787.000 ευρώ.

Λύκειο Διαβατών στο Δήμο Δέλτα προϋπολογισμού 1,25 εκ. ευρώ.

-5ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 414.000 ευρώ.

-5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ.

-5ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης – Τριαδίου προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

-2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.

Τα εννέα σχολεία, στα οποία αρχίζουν έργα κατασκευής το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ένα Νηπιαγωγείο, τρία Δημοτικά και πέντε Γυμνάσια και Λύκεια:

-1ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Εξοχής, προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ.

-3ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.

-24ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, προϋπολογισμού 3,1 εκ. ευρώ.

-23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προϋπολογισμού 3,9 εκ. ευρώ.

-4ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με προϋπολογισμό 5,16 εκ. ευρώ.

-Γενικό Λύκειο Ιερισσού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.

-2ο Γυμνάσιο Πεύκων, προϋπολογισμού 7,8 εκ. ευρώ.

-Γυμνάσιο – Λύκειο Κασσανδρείας, προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.

-2ο 12θέσιο Γυμνάσιο Θέρμης με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης

«Τα προηγούμενα χρόνια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, ολοκλήρωσε έργα και παρεμβάσεις σε 54 σχολικά συγκροτήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών 13.000 μαθητών και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Ταυτόχρονα εξόπλισε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 4.000 παιδιών με αναπηρία. Εξασφάλισε επίσης, τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια και υποστηρίζει 14.000 γονείς, με διάθεση θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Δεν μιλάμε απλώς για απορρόφηση κονδυλίων, δεν ήταν ποτέ για εμάς αυτοσκοπός η κατάκτηση της πρώτης θέσης επί τέσσερα συνεχή χρόνια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μιλάμε για αξιοποίηση πόρων, για έργα και υποδομές, που κάνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωή μας καλύτερη, που δημιουργούν νέες προοπτικές για όλους. Προσωπικά αυτό που πάντα πίστευα και πιστεύω και προσπαθώ με συνέπεια να υπηρετώ, είναι ότι τα παιδιά μας δεν μπορούν να στριμώχνονται μέσα σε χρηματοοικονομικούς όρους και κριτήρια. Δεν μπορούν να στερούνται γνώσεων, εφοδίων και δυνατοτήτων, που θα χρειαστούν τώρα και στο μέλλον. Είναι καθήκον, όλων των βαθμίδων της πολιτείας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, στηρίζοντας στην πράξη μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Το κράτος πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να νοιαστεί πραγματικά, να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική για την παιδεία, που να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, σύνθεσης και συνεννόησης, έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις και ιδεοληψίες. Να εξασφαλίσει σύγχρονες υποδομές, διαδραστική εκπαίδευση, πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, εργαστήρια για πειράματα που θα γίνονται μέσα στα σχολεία, αφήνοντας τα πειράματα εις βάρος των σχολείων, της εκπαίδευσης και της παιδείας. Το παράδειγμά που δίνουμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, παράδειγμα συνεργασίας, δουλειάς και μεθοδικότητας, φέρνει λύσεις και αποτελέσματα, παράγει καρπούς», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία για την ανυπαρξία της στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, που έχει ως αποτέλεσμα αφενός πολλά παιδιά να κάνουν μάθημα σε «κτήρια μη επαρκώς αξιόπιστα για τη στέγαση μαθητών», αφετέρου να χάνονται οικόπεδα χαρακτηρισμένα για σχολεία, διότι δεν πληρώνονται εγκαίρως οι απαλλοτριώσεις. Ο κ. Κυρίζογλου έκανε λόγο για εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα σχολικής στέγης ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα διδακτηρίων με διπλοβάρδια ή σχολείων – κοντέινερ στον Εύοσμο.

«Υπάρχουν οικόπεδα και ώριμες μελέτες για αναγκαία έργα που μπορούν άμεσα να αρχίσουν. Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία ενός καλαθιού πόρων, ώστε να υλοποιηθεί μια σοβαρή παρέμβαση στην παιδεία, να μη χαθούν οικόπεδα χαρακτηρισμένα για σχολεία και να σταματήσει η διαρκής άρση απαλλοτριώσεων, λόγω ανυπαρξίας κονδυλίων. Προτεραιότητα είναι οι περιοχές που έχουν ακόμη διπλοβάρδια και όπου λειτουργούν σχολεία σε κοντέινερ ή σε απαρχαιωμένα κτίρια. Ως ΠΕΔΚΜ ζητούμε να επαναπροκηρυχθεί η ΣΔΙΤ για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έγινε με την Αττική, να δοθούν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις από το πλεόνασμα της κυβέρνησης και από την αναδιανομή του ΕΣΠΑ, να λάβει δάνειο από την ΕΤΕΠ η ‘Κτιριακές Υποδομές ΑΕ’ και να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα επίλυσης των ζητημάτων σχολικής στέγης», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

ΣΔΙΤ

Την άποψη του κ. Κυρίζογλου για τις ΣΔΙΤ υιοθέτησε και ενίσχυσε και ο κ. Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση δύο ταχυτήτων όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στα θέματα ανάπτυξης.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι επί ενάμιση χρόνο δεν εγκρίνει η κυβέρνηση τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών και επαρχιακών οδών της Κεντρικής Μακεδονίας, που εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας στις μετακινήσεις θα επιφέρει και εξοικονόμηση κατά 70% των πόρων που δαπανώνται σήμερα, ενώ παράλληλα θα αποκαταστήσει και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο φωτισμό των οδών σήμερα.

«Η ΣΔΙΤ πρέπει να υπογραφεί από πέντε υπουργούς. Υπογράφηκε από τους δύο και κόλλησε στον τρίτο (υπουργείο Εσωτερικών), επειδή ο προηγούμενος υπουργός δεν πίστευε στις ΣΔΙΤ. Για τον ίδιο λόγο κολλούν και οι ΣΔΙΤ για σχολεία, περιβάλλον και οδικά έργα», είπε ο περιφερειάρχης.

 

Πηγή: voria.gr