Αφιέρωμα ταξιδιωτικής σελίδας στη Χαλάστρα: “Ένας από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης”


Αφιέρωμα στη Χαλάστρα έκανε η ταξιδιωτική σελίδα travel.gr, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους απέραντους ορυζώνες της, στον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής.

Ακολουθεί αναλυτικά το αφιέρωμα:

Απέραντοι ορυζώνες, ξύλινα σπιτάκια που ξεφυτρώνουν θαρρείς μέσα από το νερό. Μικρές αποβάθρες με πασσάλους μπηγμένους στον πυθμένα της θάλασσας, όμορφα καΐκια που λικνίζονται με χάρη. Οι εκβολές τριών ποταμών, ένα εθνικό πάρκο, καταφύγιο πουλιών, μια λιμνοθάλασσα με αδρές γραμμές στον ορίζοντα. Καλώς ήρθατε σε έναν από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης, στην περίφημη πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, στον βορειοανατολικό μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Εικόνες μαγικές και σπάνιες, μια μίξη από Ασία και Βαλκάνια, στην πραγματικότητα ένα πρωτόγνωρο τοπίο μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη, σε καλεί να ανακαλύψεις ένα ολόκληρο σύμπαν.

Μια περιοχή Natura, πολύτιμο καταφύγιο άγριας ζωής

Ένα σύστημα υγροτόπων που αποτελείται από τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, καθώς και από τις εκβολές του Λουδία και του γαλλικού ποταμού, σε συνδυασμό με τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και τις Αλυκές Κίτρους, έχουν δημιουργήσει ένα περιβαλλοντικό παράδεισο. Ο πολύχρωμος μελισσοφάγος, ο κομψός αργυροτσικνιάς, η λαμπερή αλκυόνη, οι αργυροπελεκάνοι με τα κατακόκκινα ράμφη τους, τα μαγευτικά φοινικόπτερα και οι βραδυκίνητες χελώνες, συνυπάρχουν με νεροβούβαλους, κοπάδια άγριων αλόγων και δεκάδες ερπετά και αμφίβια.

Ένας γαστρονομικός παράδεισος

Το άφθονο νερό των ποταμών, το πλούσιο έδαφος που εμπλουτίζεται διαρκώς από τις προσχώσεις και τα οργανικά στοιχεία του νερού, σε συνδυασμό με τα ήρεμα νερά του Θερμαϊκού, δημιούργησαν έναν γαστρονομικό παράδεισο. Εν αρχή είναι το ρύζι. Περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων εκτείνονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο και αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης. Με αφορμή ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό ρύζι, η Novacert οργάνωσε μια περιήγηση στους ορυζώνες της Χαλάστρας, εκεί όπου οι παραγωγοί που καλλιεργούν το Sustainable Rice στην Ελλάδα ακολουθούν πιστοποιημένες διαδικασίες που ευθυγραμμίζονται με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης καλλιεργειών για το ρύζι.

Ειδικότερα, εδώ στην περιοχή της Χαλάστρας, παράγεται περίπου το 70% του ελληνικού ρυζιού, κυρίως το μακρύκοκο Japonica, με τις ποικιλίες Ronaldo, Luna Gloria και το μικρόκοκο τύπου Indica, με τις ποικιλίες Gladio και Sirio. Ο κύκλος της καλλιέργειας του ρυζιού συνυπάρχει αρμονικά με την πανίδα της περιοχής και συχνά οι ορυζώνες λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγρότοποι. Ο προστατευόμενος κόλπος είναι ιδανικό περιβάλλον για καλλιέργειες μυδιών, που μαζί με το ρύζι έχουν δημιουργήσει μία πλούσια τοπική γαστρονομική παράδοση με δεκάδες συνταγές. Εκτός από τα μύδια, τα πολυάριθμα ψάρια έχουν καθορίσει το τοπίο. Δεκάδες βάρκες μαζί μα τα πανέμορφα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων, που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στο νερό, δημιουργούν εικόνες μοναδικές.

Το νήμα του πολιτισμού

Στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, βρίσκονται δεκάδες μνημεία, που κρατούν γερά το νήμα της ιστορίας και το ξετυλίγουν σταδιακά στον επισκέπτη. Το τοξωτό ρωμαϊκό γεφύρι που στέκει καταμεσής της πεδιάδας, χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ. και κάποτε ένωνε τη Θεσσαλονίκη με την Πέλλα. Η περιοχή της Αρχαίας Πύδνας με το κάστρο της και τη βυζαντινή επισκοπή Κίτρους, ψιθυρίζει ιστορίες των πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Το τούρκικο κονάκι του μπέη Αδνάν Χηφσί, πανέμορφο και επιβλητικό, νότια του Βαλτοχωρίου, μιλά για τη δύναμη μιας αυτοκρατορίας που καθόρισε τη μοίρα της περιοχής για πέντε ολόκληρους αιώνες.

Όταν ήρθε η ώρα της απελευθέρωσης, η συμφωνία των οθωμανικών δυνάμεων για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, υπογράφηκε, σε αυτά τα χώματα, στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων, στο χωριό Γέφυρα. Τέλος, ένας απόκοσμος φάρος, στέκει στο κατώτατο ανατολικό άκρο της εκβολής του Αξιού ποταμού και σηματοδοτεί το πέρασμα από τον όρμο της Θεσσαλονίκης στα ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου.

 

Με πληροφορίες από: travel.gr