Αλήθειες και ψέματα για το νερό


Αλήθειες και ψέματα για το νερό στον Δήμο Δέλτα. Ποιος σας λέει ψέματα τόσο καιρό!

*Υποσημείωση DeltaNews. 

Όσο κάποιοι ενεργοί συμπολίτες μας κινούνται στην κατεύθυνση για να λυθεί το θέμα με το νερό, η επίσημη θέση του Δήμου είναι ότι αναμένουμε απάντηση από την ΕΥΑΘ.

Προφανώς όσο θα χρωστάμε στην ΕΥΑΘ η απάντηση θα είναι δεδομένη, αν θα υπάρξει απάντηση….

 

 

Γρηγόριος Τζήγκας

του Παναγιώτη, Δικηγόρος,

κάτοικος Κυμίνων Δήμου Δέλτα

Τηλ. 2391 910834

Κιν.   6973053156

email: [email protected]

 

 

  ΔΕΥΑ   –  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΤΑ

  ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ …

  Τι πρέπει να γίνει…

 

Όταν ο υπογράφων κατέθεσε την με αριθμό πρωτοκόλλου 588/7-3-2017 αίτηση – αναφορά προς την ΔΕΥΑ και τον Δήμαρχο Δ. Δέλτα για το νερό της ύδρευσης  στη Δ. Ενότητα Αξιού ανέμενε τουλάχιστον, να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση τόσο για το συγκεκριμένα πρόβλημα όσο και για όλα τα άλλα που αντιμετωπίζει συνολικά στο θέμα της ύδρευσης ο Δήμος.

Αντί γι’ αυτό, δυστυχώς, η δημοτική αρχή επέλεξε και ακολούθησε μια τακτική αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των δημοτών που έχουν φθάσει στο σημείο να μην πιστεύουν πλέον, τίποτα από όσα λέγονται.

Με τη λογική ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς την ΕΥΑΘ και περιμένουμε»,  «αυτή είναι η κατάσταση τι να κάνουμε», «άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό», «αντιμετωπίζουμε βραχυπρόθεσμα την κατάσταση με νέες γεωτρήσεις» και «λειτουργούμε τα εξυγιαντήρια» επεχείρησε  η δημοτική αρχή να παραπέμψει για μια ακόμα φορά το πρόβλημα στις καλένδες και να αποσπάσει ακόμα και την συναίνεση της επιτροπής των δημοτών που διαμαρτύρονται.

Μόνο όμως που εδώ κάνουν κάποιοι λάθος. Η ανάδειξη του προβλήματος και η διεκδίκηση για τη λύση του δεν είναι, πλέον, υπόθεση που μπορεί να αφεθεί στην επιθυμία και την κρίση ενός μόνο συλλογικού οργάνου ή προσώπου (ΔΕΥΑ – δήμαρχος – επιτροπές). Είναι υπόθεση όλων μας και κανένας δημότης δεν έχει δώσει με την υπογραφή του την εντολή σε κανέναν φορέα ή πρόσωπο να αποφασίσει να περιμένει 2-2,5 χρόνια για την επίλυση του προβλήματος.

Η λύση πρέπει να είναι άμεση, εδώ και τώρα, και να ξεκινά από τη θέση ότι το νερό δεν είναι τρόφιμο, άρα μη εμπορεύσιμο, δεν υπάγεται στους κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς, είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ που παρέχεται ανταποδοτικά στους δημότες.

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  1. Το νερό δεν πληροί τις προδιαγραφές της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο  όχι μόνο προς πόση αλλά και για οποιαδήποτε άλλη οικιακή ή  βιοτεχνική χρήση. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση όλων.
  2. Το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των δημοτών. Ας αφήσουν κάποιοι την άποψη ότι με τα εξυγιαντήρια και τα υδρόμετρα θα λυθεί το ζήτημα.
  3. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους της ΔΕΥΑ για τις μετρήσεις και τον έλεγχο ποιότητας του νερού, παρόλο που είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να  το κάνει.  Οι μόνες ανακοινώσεις που δημοσιεύει είναι για βλάβες  και διακοπές νερού.
  4. Η Διεύθυνση Υγιεινής της  Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ως  εκ του νόμου δευτεροβάθμιος υπεύθυνος της ύδρευσης έχει εκδώσει απαγορευτική απόφαση μόνο ως προς την ακαταλληλότητα  του νερού προς πόση. Γιατί δεν δημοσιοποιείται η εν λόγω απόφαση ; Ποιος μας εγγυάται ότι οι άλλες χρήσεις του νερού είναι ακίνδυνες ; Και εν πάσει περιπτώσει ποια είναι τα μέτρα τόσο της εν λόγω υπηρεσίας όσο και της ΔΕΥΑ για τη διόρθωση των επικίνδυνων παραμέτρων που επί σειρά ετών εμφανίζονται;
  5. Τα εξυγιαντήρια δεν λειτουργούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι μεγάλο ψέμα που δυστυχώς εκστόμισε ακόμη και ο Δήμαρχος ότι βρίσκονται εν λειτουργία. Και αν ακόμη, όμως, τεθούν σε λειτουργία θα είναι χωρίς αποτέλεσμα. Το καθαρό νερό, εφόσον δεν επαρκεί θα αναμιχθεί με αυτό της παλιάς γεώτρησης και θα μείνουμε μόνο με το κόστος της δαπάνης εξυγίανσης (5.000 ευρώ / μήνα).
  6. Οι βιντεοσκοπήσεις των γεωτρήσεων έχουν δείξει ανησυχητικά αποτελέσματα και είναι στα όρια αντοχής τους. Οι νέες γεωτρήσεις που σχεδιάζει η ΔΕΥΑ συνεπάγονται οικονομικό κόστος και χάσιμο χρόνου με αβέβαιο αποτέλεσμα λόγω επιβάρυνσης και μόλυνσης των υπόγειων υδάτων. Θα καταλήξουμε σε μία από τα ίδια.
  7. Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την ΕΥΑΘ Α.Ε. πρέπει να λεχθούν τα εξής. Μέχρι πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος έλεγε ότι η απάντηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. για επέκταση στον Αξιό είναι αρνητική τόσο για λόγους «επάρκειας» νερού όσο και για «τεχνικά προβλήματα» διέλευσης του αγωγού από τον Αξιό. Φρόντιζε μάλιστα μέσα από τα τοπικά συμβούλια να παραπλανά και να αποπροσανατολίζει με συγκεντρώσεις τους δημότες. Μετά την ανάδειξη του θέματος από τον υπογράφοντα και την επιτροπή δημοτών παραδέχθηκε ότι επίσημη γραπτή απάντηση δεν υπάρχει ακόμα. Παρ’ όλα αυτά συνέχισε να παραπλανά τον κόσμο μιλώντας για 2 – 2,5 χρόνια αναμονής κλπ. Είναι αυτό που λέει το ρητό «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαπτίσαμε». Λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, επιτέλους, για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν βλάπτει.

Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχουν ούτε ζητήματα επάρκειας νερού, ούτε τεχνικά προβλήματα. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να επιτευχθούν άμεσα και έχουν ήδη προταθεί. Ο μόνος λόγος που επιφυλάσσεται για νέες επεκτάσεις και δεν απαντά η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος της ΔΕΥΑ του Δήμου προς αυτήν (7.000.000 ευρώ την τελευταία 5ετία), χρέος για το οποίο έχει καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΥΑ. Και εδώ τίθεται ένα καίριο ερώτημα που οφείλουν ο Δήμαρχος και η ΔΕΥΑ να απαντήσουν. Πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος από το 2012 και μετά, γιατί μέχρι το 2012 διαγράφηκαν με δημόσια δαπάνη τα χρέη όλων των ΔΕΥΑ. Μήπως τα δημιούργησαν οι προηγούμενοι;

Μα στη δική σας θητεία κ. Δήμαρχε μέχρι σήμερα έχουν συσσωρευθεί. Ή μήπως, έχουν δημιουργηθεί από τον Αξιό που και νερό δεν παίρνει από την ΕΥΑΘ και τα εξυγιαντήριά του δεν λειτουργούν.

Και επειδή, επιπλέον, τίθενται, και σωστά τίθενται, θέματα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, γιατί δεν λειτουργεί η ανταπόδοση στον Εχέδωρο, που επί χρόνια τώρα έχει κατάλληλο νερό; Γιατί το 80% των εσόδων της ΔΕΥΑ καλύπτονται σήμερα από την Χαλάστρα; Είναι αυτό δίκαιο και ίση μεταχείριση;

Και, επιτέλους, πέρα από μεγαλόστομες διακηρύξεις και κούφια λόγια ποια είναι κ. Δήμαρχε η προοπτική και το σχέδιο που προτείνετε για ενιαία και δίκαιη διαχείριση του νερού σε όλα ανεξαίρετα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δέλτα;

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή ΔΗ.ΣΥ της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Αρβανιτίδη που με την εμπειρία και την ευαισθησία που τον διακρίνει ανέλαβε μετά την παρέμβασή μου στις 7-3-2018 πρωτοβουλία για την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή σχετικά με το θέμα  που έχει αναδειχθεί.

Ας ελπίσουμε ότι ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το θέμα κάτι χρήσιμο και αποτελεσματικό θα προκύψει.

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΗΓΚΑΣ