Αναβιώνει το έθιμο “Κόλντε Κόλντε” στο Ανατολικό


Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Την Κυριακή 23/12 στις 17:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ανατολικού θα ζωντανέψει το έθιμο «Κόλντε Κόλντε» που διοργανώνει ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δέλτα και η Τοπική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα».

Στη γιορτή θα συμμετέχουν τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών Ν. Μαλγάρων, Σίνδου και Ανατολικού, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλάστρας – Ανατολικού και η Χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Χαλάστρας. Θα υπάρχει facepainting για τα παιδιά, ενώ θα προσφέρονται κάστανα και ζεστό κρασί.

Σύμφωνα με το έθιμο, τα χαράματα παραμονής των Χριστουγέννων παρέες μεγάλων παιδιών, γυρνούσαν στα σπίτια φωνάζοντας «Κόλντε, Κόλντε!» κάνοντας και ζαβολιές, κλέβοντας λουκάνικα που ήταν έξω, άναβαν τους φούρνους και οι νοικοκυρές τους έδιναν ξηρούς καρπούς και φρούτα. Και το απόγευμα της ίδιας μέρας τραγουδούσαν και τα κάλαντα, τα γνωστά «Κόλντε, Κόλντε». Επίσης, την παραμονή των Χριστουγέννων οι καλικάντζαροι έπαιρναν και τα κάρα των κατοίκων για να τους πανικοβάλουν και το άλλο πρωί πήγαιναν και τα έβρισκαν όλα μαζεμένα στην Πλατεία του Χωριού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο