Εκδήλωση για το προσφυγικό. Τα Διαβατά της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού.


Αναδημοσιευση από το oraiokastronet.gr

Υπάρχουν και τα Διαβατά της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, τόνισε η δημοτική σύμβουλος και γιατρός κα Ελένη Μπατζιλή κατά τον σύντομο χαιρετισμό της, πριν από την έναρξη της επιτυχημένης εκδήλωσης το βράδυ του Σαββάτου, με θέμα το προσφυγικό. Το προσφυγικό είναι ένα διεθνές θέμα κι όπως η πατρίδας μας αναλαμβάνει τις  ευθύνες  που της αναλογούν, αυτό οφείλει να κάνει και ο κάθε πολίτης, αλλά  και ο κάθε δήμος, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μπατζιλή. 

Η εκδήλωση στο κατάμεστο θεατράκι στο δημοτικό κτίριο της Ν. Μαγνησίας έγινε με πρωτοβουλία πολιτών και περιελάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ του Σ. Κούλογλου «Βρωμοέλληνες» με την παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τους σημερινούς πρόσφυγες του πολέμου που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου.  Μετά από την προβολή ακολούθησε συζήτηση και συγκρότηση επιτροπής πρωτοβουλίας πολιτών για την βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ενότητα και Αλληλεγγύη» και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δέλτα Γιάννης Ρήγας.

«Στις αρχές του 20  αιώνα οι Έλληνες μετανάστες της Αμερικής λεγόντουσαν «βρωμοέλληνες». Τους είχε κηρύξει πόλεμο όχι μόνο η Κου Κλουξ Κλαν αλλά ολόκληρη η κοινωνία που δεν τους θεωρούσε καν Ευρωπαίους και τους συμπεριλάμβανε στην κορυφή της λίστας των πιο φοβερών εγκληματιών».

Το 1998 στο χωριό Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας, με αφορμή την κλοπή ενός αταίριαστου ζευγαριού παπουτσιών και μιας μικροποσότητας γάλατος ο κοινοτάρχης του χωριού απαγορεύει  την  κυκλοφορία  των Αλβανών έπειτα από την δύση του ηλίου….

Την ίδια χρονιά ο Κούλογλου πήγε στο  Παλαιό Κεραμίδι και προβάλλει το ντοκιμαντέρ  «Βρωμοέλληνες»  στους κατοίκους του χωριού. Το αποτέλεσμα της συζήτησης που ακολούθησε είναι χρησιμότατο γιατί δείχνει πως και γιατί οι άνθρωποι του χωριού αυτού κύλισαν στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και θέσπισαν έναν τέτοιο απαράδεκτο για τον πολιτισμό μας  και γελοίο για τους ίδιους τους κατοίκους νόμο.

Οι υποτιμητικοί  χαρακτηρισμοί και οι εγκληματικές ιδιότητες που αποδίδονταν στις αρχές του 20 αιώνα από τους ντόπιους πληθυσμούς της Αμερικής  στους Έλληνες και από τους Έλληνες στους Αλβανούς στη δεκαετία του ΄90, οι ίδιοι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και εγκληματικές προθέσεις αποδίδονται στις μέρες μας, ευτυχώς από μια μικρή κοινωνική μερίδα,  στους πρόσφυγες του πολέμου από τη Συρία ή το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν  πρόσφορο έδαφος και εκδηλώνονται συνήθως με ένταση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τους κάθε φορά  νεοφερμένους  πρόσφυγες ή μετανάστες,  με  κάθε είδους αποκλεισμούς, προσβολές και βίαιες συμπεριφορές  που τόσα καιρό υπέμεναν. Αυτές τις συνθήκες εκμεταλλεύονται και οι λαϊκιστές που προσπαθούν να φασιστικοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, όπωςέγινε στο Παλαιό Κεραμίδι  κι  όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου.

Αλλά ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία, με πρώτους τους νησιώτες,  απέσπασε τον θαυμασμό και την παγκόσμια αναγνώριση για την αξιοπρέπεια, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες. Και από αυτόν το ελληνικό πολιτισμό ούτε το Ωραιόκαστρο κι ούτε τα Διαβατά θα αποτελέσουν εξαίρεση.