Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χαμηλότερη ικανοποίηση του πληθυσμού από το Σύστημα Υγείας.


Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χαμηλότερη ικανοποίηση του πληθυσμού από το Σύστημα Υγείας.

Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας οριοθετείται από ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων, που όχι μόνο δεν λύνουν αλλά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης,  χωρίς  ένα επίσημο πρόγραμμα πιστοποίησης των νοσοκομείων και με ανύπαρκτο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας και των λειτουργών Υγείας.

 

Η κατάσταση είναι γνωστή:

  • Τα δημόσια νοσοκομεία, έρμαια της κακοδιαχείρισης, βουλιάζουν και πάλι στα ελλείμματα, οφείλουν ήδη περισσότερα από 5 δις  στους προμηθευτές τους.
  • Οι πολίτες ταλαιπωρούνται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, στις πρωινές ώρες και στις ημέρες εφημερίας για το ευρύ κοινό. Στα ίδια όμως νοσοκομεία, τις απογευματινές ώρες λειτουργούν προσωπικά ιατρεία ορισμένων γιατρών, τα οποία οι ασθενείς ακριβοπληρώνουν.
  • Οι τεράστιες ουρές κι οι λίστες αναμονής που δημιουργούνται στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν, σε κάθε ορθόδοξο ή ανορθόδοξο τρόπο για να εξυπηρετηθούν (το γνωστό «φακελάκι»).
  • Αρκετά νοσοκομεία – ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είναι    γερασμένα. Σε όλη τη χώρα, οι ελλείψεις στις υποδομές είναι μεγάλες. Χρησιμοποιούνται ακόμη μηχανήματα εικοσαετίας, ενώ και τα πιο πρόσφατα δεν συντηρούνται ικανοποιητικά. Η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται αποδοτικά, από την αγορά ως τη συντήρηση της.
  • Επιπλέον όμως, είναι γνωστό ότι το σύστημα διακομιδής ασθενών του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα (ανάγκες προσωπικού- οχημάτων κλπ), με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.
  • Τα παράπονα των πολιτών από τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλα. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Ε.Σ.Δ.Υ., οι αρνητικές γνώμες για τις υπηρεσίες τους είναι 47,6% στο επίπεδο της αξιοπρέπειας, 46% στο θέμα της έγκαιρης προσοχής και 63,5% στην αξιολόγηση του περιβάλλοντος. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως υπολογίζουν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία, υπάρχουν πάνω από 25.000 κενές θέσεις.
  • Οι πολίτες συναντούν μια απαράδεκτη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη του Δημόσιου Τομέα.

Ο ΕΟΠΥΥ –για παράδειγμα-  χαρακτηρίζεται από ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων.  Οι υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική αγορά.

Ο κόσμος ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις που θα του εγγυώνται μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας και η λύση της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Στο χέρι μας είναι να αντισταθμίσουμε τα κενά του δημοσίου στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αισθανόμαστε την ανάγκη για ασφάλεια. Την ανάγκη να μεταβιβάσουμε τον κίνδυνο και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος του. Αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης σήμερα, η οποία με τη σειρά της μάς δίνει πρόσβαση σε παροχές, με προϊόντα περισσότερο οικονομικά και προσιτά, χωρίς ψιλά γράμματα, που ανταποκρίνονται στη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού και  αναλαμβάνει να καλύψει για λογαριασμό μας, τους απρόβλεπτους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Κανείς δεν θα αναλάβει εθελοντικά την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη εάν οι ίδιο δεν μεριμνήσουμε γι’ αυτό. Επομένως, επιβάλλεται ενημέρωση για τα προγράμματα ασφάλισης της αγοράς, από πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μας.

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/sta-azitita-i-poiotita-upiresion-ygeias-stin-ellada

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΤΣΙΦΛΙΤΖΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ Σ. ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΙΔΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2310 718788 & 6973559748