Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στον Δήμο Δέλτα


Την έναρξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε όλα τα αστικά κέντρα και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε στη σημερινή 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα συνδεθούν έξι μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, εκτός Θεσσαλονίκης, που είναι οι Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια και η Κατερίνη, ενώ ταυτόχρονα, επέκταση του δικτύου θα γίνει και σε επτά νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις οποίες θα περάσει για πρώτη φορά το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα συνδεθούν με το δίκτυο και νέες περιοχές 12 Δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 36,5 εκ. ευρώ και με το συνολικό κόστος του να ξεπερνά τα 85 εκ. ευρώ. Η σύνδεση όλων των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το δίκτυο φυσικού αερίου ήταν προεκλογική μας δέσμευση. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια όλα τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο. Για να επιτύχουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης πραγματοποιήσαμε συνεχείς συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, τη ΔΕΠΑ και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Θέλω να ευχαριστήσω τους εμπλεκόμενους φορείς του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη των νέων συνδέσεων για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες τρεις Περιφέρειες, τα αστικά κέντρα των οποίων (εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Υπολογίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών στις πρώτες έξι πόλεις θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σε μια πενταετία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα έξι αστικά κέντρα και στις επτά νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και η επαρχία Λαγκαδά, η μεγαλύτερη της χώρας, θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αφού οι εργασίες θα ολοκληρωθούν. Συνεχίζουμε ώστε τα ίδια οφέλη να καρπωθούν όλοι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου τόνισε ότι η δράση αφορά στην επέκταση και στην ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου μικρής και μεσαίας πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι έχει δύο σκέλη:

1.Κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης. Η παρέμβαση αφορά στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου του Νομού Θεσσαλονίκης σε 12 Δήμους-Περιοχές, όπου υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου) και σε επτά νέες περιοχές χωρίς υφιστάμενο δίκτυο (Λαγκαδάς, Χαλάστρα, Τρίλοφος και Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης, Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, Μηχανιώνα και Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος). Συνολικά θα κατασκευαστούν 267,5 χιλιόμετρα δικτύου.

Στόχος του έργου είναι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια, ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος των αστικών περιοχών της Περιφέρειας. Οι περιοχές προσδιορίστηκαν με βάση την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών έργων (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών). Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης αυτής είναι 41.825.000 ευρώ εκ των οποίων τα 15.235.000 ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη. Η διάρκεια υλοποίησης της παρέμβασης υπολογίζεται στα πέντε έτη.