Η “Επιδημία” μετανάστευσης των νέων, γράφει ο Λευτέρης Δανιηλίδης
Η τρομακτική κατάσταση που προκύπτει από την σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας,της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, αποτυπώνεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η λιτότητα οδηγεί σε αδιέξοδα ενώ παράλληλα ανοίγει ορίζοντες και περιθώρια προοπτικής αποκλειστικά και μόνο εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για 427.000 Έλληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία 8 χρόνια, από το 2008 μέχρι και φέτος, γεγονός που επιβεβαιώνει την σκληρή αλήθεια ότι το συγκεκριμένο κύμα μετανάστευσης αποτελεί το τρίτο μαζικό που γνώρισε η χώρα τα τελευταία εκατό χρόνια.
Χιλιάδες δεκάδες ελληνόπουλα, υπό την σκιά της ελληνικής πραγματικότητας βρίσκουν το κουράγιο να εγκαταλείψουν τον μακροχρόνιο τόπο διαμονής τους. Στην έρευνα καταγράφηκε μάλιστα και η διαρροή μορφωμένων ανθρώπων με και χωρίς επαγγελματική εμπειρία που ρισκάρουν στην αναζήτηση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, μακριά από τον φόβο της μακροχρόνιας ανεργίας,της ανασφάλιστης εργασίας ή της πιθανής απόλυσης σε χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης όπως την Γερμανία,το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και εκτός Ευρώπης όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προφίλ των Ελλήνων μεταναστών έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προφίλ των Ελλήνων που μετανάστευσαν το 1903-1907 και σε σχέση με το μεταναστευτικό κύμα που ακολούθησε το 1960-1970. Πτυχιούχοι με ή χωρίς μεταπτυχιακό,ακόμα και νέοι με διδακτορικό,αναζητούν την δικαίωση των πολυετών σπουδών τους στο εξωτερικό.
Η καθυστέρηση των επενδύσεων, η ιδιομορφία του φορολογικού συστήματος που αποτελεί εργαλείο απώθησης της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που συμβάλει στην μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων και συνεπώς στην μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων,αποτυπώνουν τα σημάδια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Η προοπτική για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα με καλή μάλιστα αμοιβή,έχει πλέον απομακρυνθεί πλήρως, την στιγμή μάλιστα που εξαπλώνεται η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό με στόχο τον δυνατότερο χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και το φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να αντέξει ανάλογες δύσκολες στιγμές. Το απέδειξε και η Κύπρος που ξεπέρασε τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε και βρίσκεται ήδη σε ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Ευχή μας να σταματήσει αυτή η φυγή νέων όσο το δυνατόν συντομότερο. Το αξίζει αυτή η χώρα και κυρίως η νεολαία της. Εξάλλου,μια χώρα χωρίς του νέους της,είναι αναμφισβήτητα μια χώρα δίχως μέλλον!
Λευτέρης Δανιηλίδης
Φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με Κατεύθυνση τον Τουρισμό στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσ/νίκης