Επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου για τη Μονάδα Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων


Διαβάστε αναλυτικά

Την επιστολή που απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και με την οποία δηλώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της Μονάδας Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στη Σίνδο, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου συνεχίζοντας τις δράσεις του κατά της αδειοδότησης των Μονάδων Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων δημοσιοποιεί την επιστολή που έστειλε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα προς την πρόεδρο της Μητροπολιτικής Επιτροπής κ. Πατουλίδου Βούλα. Ενημέρωση έχουν λάβει ο Υφυπουργός Μακεδονίας κ. Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. Αναστασιάδης, κ. Καράογλου και κ. Βαρτζόπουλος από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο κ. Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αρβανιτίδης από το ΚΙΝΑΛ και οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας και κ. Σιμόπουλος από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Παράλληλα συντασσόμαστε και ευθυγραμμιζόμαστε με την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Δήμο Δέλτα, τον Δήμαρχο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλους τους φορείς που είναι ενάντια σε αυτό το έγκλημα που πάει να συντελεστεί στον τόπο μας.

Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου Σίνδος, 5 Φεβρουαρίου 2020
Δήμου Δέλτα

Ταχ. Δ/νση: Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 9 574 00 ΣΙΝΔΟΣ
Τηλέφωνο: 6948775977

Email: [email protected]

Προς: Μητροπολιτική Επιτροπή, Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Θέμα: Μονάδα αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

Αξιότιμη κ. Πατουλίδου,

Ως πρόεδρο της Μητροπολιτικής Επιτροπής σας αποστέλλουμε την συγκεκριμένη επιστολή με σκοπό να υποβάλλουμε και την δική μας άποψη αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει για τον τόπο μας.
Το συγκεκριμένο θέμα που καλείστε να συζητήσετε αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα που πάει να συντελεστεί εις βάρος μιας τόσο όμορφης αλλά δυστυχώς πολύπαθης και ιδιαίτερα επιβαρυμένης περιβαλλοντικά, και όχι μόνο, περιοχής. Μιας περιοχής όμως που αποτελεί τον τόπο των προγόνων μας από αρχαιοτάτων χρόνων, τον τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε, διαμένουμε και επιχειρούμε, τον τόπο στον οποίο καλούμαστε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας τα οποία θεωρητικά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με όλα τα παιδιά του κόσμου. Μια περιοχή η οποία θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί προστατευμένη αναφορικά με το περιβάλλον της και της βιοποικιλότητας της καθώς περιλαμβάνει τον Γαλλικό ποταμό, την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, το δέλτα του Αξιού το οποίο επιπλέον προστατεύεται και από την σύμβαση Ραμσάρ. Αντ’ αυτού όμως η επιτροπή σας, για άγνωστο προς το παρόν λόγο τον οποίο πραγματικά δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε, δεν έχει δώσει ακόμη την αρνητική της εισήγηση στο θέμα της αδειοδότησης Μονάδας αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, όταν μάλιστα έχετε στα χέρια σας ομόφωνη απόφαση (85/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δέλτα η οποία γνωμοδοτεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ ως προς την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας της δραστηριότητας «Μονάδα αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγεινομικών Μονάδων» η οποία έχει επικαιροποιηθεί και στην συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2021.
Επιπλέον μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις για την εγκατάσταση στην περιοχή μας μονάδων και δραστηριοτήτων οι οποίες είναι «ανεπιθύμητες» σε όλη την υπόλοιπη περιφέρεια. Η συγκεκριμένη μονάδα, για της οποίας την άδεια δραστηριοποίησης καλείστε να αποφασίσετε στο Ο.Τ 58 της ΒΙ.ΠΕ.Θ. απέχει μόλις 200 μέτρα από το όριο της Β.Δ επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου Σίνδου και έρχεται να προστεθεί σε πλείστες άλλες δραστηριότητες οι οποίες επιβαρύνουν την περιοχή μας αλλά και το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να ζήσουμε. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε διυλιστήρια, χημικές βιομηχανίες, βυρσοδεψία, εταιρείες ανακύκλωσης, αλλά και τον Βιολογικό Καθαρισμό στον οποίο καταλήγουν όλα τα απόβλητα της Θεσσαλονίκης με την χαρακτηριστική μυρωδιά που μας κατακλύζει, και δυστυχώς εκτός από εμάς, είναι ευρύτερα γνωστή σε όποιον επισκέπτη ή εργαζόμενο πλησιάζει τον δήμο μας και η οποία επιπλέον επιδεινώνεται από αρκετούς στάβλους που είναι πλησίον του οικισμού μας. Και επειδή όλα αυτά μάλλον δεν είναι αρκετά, ας προσθέσουμε και κάποιες άλλες δραστηριότητες «βαρέως» τύπου οι οποίες ως δια μαγείας έχουν καταλήξει στην ευρύτερη περιοχή, όπως Σωφρονιστικό Κατάστημα (φυλακές), δομές φιλοξενίας προσφύγων, οικισμός ρομά να είναι κάποιες από αυτές.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε γιατί η αρνητική εισήγηση, την οποία εμείς θεωρούμε αυτονόητη απέναντι σε αυτό το έκτρωμα, δεν έχει ακόμη δοθεί. Απορία μας, και θα θέλαμε να μας την διευκρινίσετε με την πρώτη ευκαιρία είναι εάν κάποιο μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής μένει στην Δυτική Θεσσαλονίκη… Εάν όχι έχουμε όλη την καλή διάθεση, μια και η φιλοξενία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του τόπου μας και των ανθρώπων του, να σας φιλοξενήσουμε έστω για μια εβδομάδα για να καταλάβετε και εσείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουμε και λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας.
Είμαστε ένας φιλήσυχος πληθυσμός, δεν έχουμε δώσει ποτέ δικαιώματα αλλά δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να ανεχτούμε την περεταίρω υποβάθμιση της περιοχής μας η οποία σίγουρα θα επέλθει από πιθανή αδειοδότηση της Μονάδας αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να αναπνέουμε ακόμη πιο μολυσμένο αέρα, δεν πρόκειται να δεχτούμε οτιδήποτε είναι ενάντια στην ανάπτυξη που εμείς ονειρευόμαστε για τον τόπο μας. Ο αγώνας θα δοθεί και επειδή πρόκειται για το μέλλον το δικό μας, των πατεράδων μας και των παιδιών μας σας εγγυόμαστε ότι αυτός θα είναι ανένδοτος.
Επισυνάπτοντας όλα τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, όπως αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, γνωμοδότηση δημόσιας διαβούλευσης αλλά και γνωμοδότηση τεχνικής υπηρεσίας σας δίνουμε μια υπόσχεση…

Εις το επανιδείν!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο πρόεδρος
Δημητριάδης Θεόδωρος