Εθελοντές: Οι αφανείς ήρωες του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών


Εθελοντές: Οι αφανείς ήρωες του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών

 

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή γιορτή που έχει διοργανωθεί στην δυτική Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον επόμενο καλοκαίρι, όπου οι προσδοκίες είναι ακόμα πιο υψηλές. Οι ορχήστρες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και μάγεψαν το κοινό. Το κοινό με την σειρά του ανταπέδωσε με τον ενθουσιασμό και τη θέρμη του τις όμορφες στιγμές που του χάρισε.

Ωστόσο πέρα από τις ορχήστρες τις οποίες απολάμβανε το κοινό, υπήρχαν πολλοί, οι οποίοι πίσω από τα φώτα εργάστηκαν για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Δεκάδες άνθρωποι που για αρκετές μέρες και εβδομάδες, δούλεψαν για την επιτυχή έκβαση του διεθνούς φεστιβάλ.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στους τεχνικούς και τους εργαζομένους του Δήμου, στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη για την άρτια εργασία τους, αλλά στους εθελοντές. Έφηβοι στη πλειοψηφία τους ,οι οποίοι αντί να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή για να διεξαχθεί το επετειακό αυτό Φεστιβάλ.

Συναντήσαμε την επικεφαλής των εθελοντών κυρία Ελένη Βαφειάδου, με την οποία είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Την ευχαριστούμε παρά πολύ για το χρόνο και τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Μία από τις πρώτες απορίες που είχαμε σχετίζονταν με τον ακριβή αριθμό των εθελοντών και τον τρόπο επιλογής τους.

Η κυρία Βαφειάδου εξήγησε:

«Με το τέλος της σχολικής χρονιάς, εστάλησαν αιτήσεις ενδιαφέροντος στα σχολεία, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑ.Λ  Σίνδου. Συμπληρώθηκαν 80 αιτήσεις, από μαθητές ηλικίας 13-17 ετών.

Η πρώτη συνάντηση έγινε 30 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι υποψήφιοι εθελοντές από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μίλτο Πολυχρονίδη σχετικά με το ρόλο τους στο Φεστιβάλ. Τονίστηκε η σημασία του επετειακού χαρακτήρα της εφετινής εκδήλωσης και ότι όλοι μας έπρεπε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Από τη δική μου πλευρά προσπάθησα να τονώσω την αυτοπεποίθησή τους και να τους περάσω τι σημασία του να γίνει σωστά η όλη προσπάθεια, χωρίς τα φαινόμενα που παρατηρούνταν τα προηγούμενα έτη.»

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες των εθελοντών η κυρία Βαφειάδου μας ανέφερε ότι:

Είναι λογικό ως παιδιά να χαλαρώνουν σε κάποια στιγμή και να ξεχνιούνται.

«Φέτος έγινε προσπάθεια από την πρώτη στιγμή όλα τα παιδιά να έχουν πόστα και να περάσουν από όλα τα πόστα. Τύχαινε ορισμένα παιδιά να έχουν δύο πόστα την ίδια μέρα, για παράδειγμα το ίδιο παιδί να κατεβαίνει το πρωί με το λάβαρο του Φεστιβάλ στην Αριστοτέλους και το βράδυ να είναι στην έκθεση*.Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας οργάνωσης είχαμε συχνές συναντήσεις και μέσα στον Ιούλιο.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με το ότι άλλα παιδιά φεύγανε, άλλα ερχόντουσαν, γενικότερα είχαμε πολλές ακυρώσεις. Ήταν άλλωστε η περίοδος των διακοπών. Για αυτό υπήρχαν ακυρώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο όλα τα παιδιά ήταν πολύ πρόθυμα. Πάντα ζητούσαν να βοηθήσουν και σε κομμάτια πέρα από αυτά που τους είχαν οριστεί. Είδαν την όλη προσπάθεια πολύ παθιασμένα. Είδαν ότι αναλάμβαναν σε πολύ μικρή ηλικία, έναν πολύ σημαντικό ρόλο.»

«Μέσα σε αυτόν τον προγραμματισμό που κάναμε για να βγουν τα πόστα, έπρεπε από τι 10 το πρωί να υπάρχουν εθελοντές στην έκθεση, η οποία λειτουργούσε, 3 βάρδιες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Εκτός από την έκθεση, υπήρχαν προφανώς και οι 5 αποστολές από το εξωτερικό, οι οποίες έπρεπε να έχουν συνοδό, βοηθό συνοδού και τα λάβαρα. Άτομα δηλαδή, τα οποία έπρεπε να ακολουθούν παντού τα σχήματα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα παιδιά που μοίραζαν τα έντυπα, βοηθούσαν στις εκδηλώσεις στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Δήμου και στη Πλατεία Αριστοτέλους.

Κάτι ακόμα που κλήθηκαν να κάνουν τα παιδιά ήταν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης να ανάβουν τις δάδες ή να μεταφέρουν τις σημαίες των χωρών. Εν τω μεταξύ αυτά τα παιδιά Δευτέρα (24/8) και Τρίτη (25/8) ήταν στον αύλειο χώρο του Παλαίου Δημοτικού μέχρι τα μεσάνυχτα για να κάνουν πρόβα με τους σκηνοθέτες. Μιλάμε για περίπου 36 εθελοντές. Ωστόσο ήταν συνεπείς για να βγει σωστό το αποτέλεσμα.

Υπήρχαν κορίτσια, μέλη της ορχήστρας, τα οποία ήταν επικεφαλείς σε ορισμένους τομείς. Η Ερμιόνη Καρπούζα ήταν επικεφαλής περιφρούρησης και για τα καμαρίνια των σχημάτων. Υπήρχε περιφρούρηση τόσο στα καμαρίνια των σχημάτων, όσο και σε αυτά των χορευτών. Περιφρούρηση υπήρχε επίσης στον αύλειο χώρο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα κάτσει το κοινό στις θέσεις που προορίζονταν για τα σχήματα.

Ειδικά την πρώτη μέρα, όπου υπολογίζεται ότι την τελετή έναρξης παρακολούθησαν περίπου 3.000 άτομα, τα παιδιά δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ. Ωστόσο τα κατάφεραν περίφημα, διευθετώντας κατάλληλα και τον κόσμο που συνέρρεε στη τελετή και εξασφαλίζοντας τις θέσεις των σχημάτων».

Στη ροή της κουβέντας αναρωτηθήκαμε τι ένωνε αυτά τα παιδιά μεταξύ τους. Η κυρία Βαφειάδου επισήμανε: «Προσπαθήσαμε να μην τοποθετούμε τα παιδιά με βάση τις παρέες τους, αλλά με άλλα παιδιά που πιθανόν δε γνώριζαν. Αυτό τους βοήθησε πάρα πολύ, διότι ένιωσαν να επωμίζονται μία ευθύνη και έβαλαν τα δυνατά τους να τη φέρουν σε πέρας. Σε αυτό βοήθησε και ο Μίλτος Πολυχρονίδης που ήταν συνεχώς κοντά μας και τα «έσπρωξε» να μπουν σε έναν ρυθμό, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να εκτελούν το καθήκον τους άρτια, αλλά και να ζητούν περαιτέρω δουλεία να κάνουν. Ακόμα και όταν υπήρχαν σημάδια κόπωσης, κατευθείαν το συζητούσαν μαζί μας και λύνονταν το οποιοδήποτε πρόβλημα είχαμε. Υπήρχαν μάλιστα παιδιά που παρόλο που έλειπαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της προετοιμασίας ζητούσαν να βοηθήσουν έστω τη τελευταία μέρα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν ακριβώς αυτή.»

Στη συνέχεια ρωτήσαμε αν απευθύνθηκαν σε σχολεία εκτός Σίνδου. Η κυρία Βαφειάδου σημείωσε:

«Όχι, διότι δεν θέλαμε να ξεφύγει ο αριθμός των αιτούντων, ώστε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμος και φυσικά για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μετακίνηση των παιδιών από και προς τη Σίνδο. ‘Οσο οι μέρες κυλούσαν οι συναντήσεις γίνονταν όλο και συχνότερες, επομένως υπήρχε ανάγκη, οι συμμετέχοντες να είναι άμεσα διαθέσιμοι.»

Πέρα από την επιτυχία που σημείωσε το επετειακό Φεστιβάλ είναι σημαντικό να κρατήσουμε το εξής: Παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία σε μία περίοδο που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κάποια παραλία, διέθεσαν το χρόνο τους, συνεργάστηκαν με ανθρώπους που ίσως δεν γνώριζαν προηγουμένως και επέτυχαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά με μόνη ανταμοιβή την αίσθηση ικανοποίησης που αισθάνθηκαν, αφού τελείωσαν τη δουλειά που τους ανατέθηκε και το καλό κλίμα στη διάρκεια που συμμετείχαν ως εθελοντές στο Φεστιβάλ.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να αναδεικνύονται και να επιβραβεύονται, διότι δείχνουν το δρόμο της ενότητας και της αρμονίας που οφείλουμε να ακολουθούμε όλοι μεταξύ μας, αλλά κανείς μας δεν το πράττει.

 

Ακολουθεί η λίστα με όλους τους εθελοντές του φεστιβάλ:

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

1. Αβράμογλου Πελαγία
2. Αλέκου Ιωάννα
3. Αλέκου Σοφία
4. Αλεξανδρή Μαρία
5. Αξιμιώτη Στέλα
6. Βουδούρη Χρυσούλα
7. Γεωργιάδου Αγγέλα
8. Γκρολιάρντοβα Ινέσσα
9. Γραμματικού Φωτεινή
10. Δαλκίδου Κάλη
11. Δημούδη Νάνσυ
12. Δούνου Ζωή
13. Θεοδοσιάδου Ανθή
14. Κακαρακίδης Θάνος
15. Καλπακίδου Ελπινίκη
16. Κανάρη Χάρις
17. Κενάνι Σουέρα
18. Κερεστετζή Δήμητρα
19. Κιλκισλή Σοφία
20. Κιουρτσίδου Αναστασία
21. Κοπάτσι Ελένη
22. Κρητικού Βασιλική
23. Μανωλάκη Χριστίνα
24. Μαρκούλη Μιχαέλα
25. Μερτζάνη Ελπίδα
26. Μπάμπαλα Γεωργία
27. Παπαδοπούλου Ασημένια
28. Παυλίδης Στάθης
29. Πετράκη Βασιλική
30. Τουμπέκη Ελένη
31. Τσακλιώτη Αναστασία
32. Υφαντούδα Χριστίνα
33. Χατζηδρίζου Ειρήνη
34. Ψαροπούλου Σωτηρία

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

1. Αγγελιδάκη Ελένη
2. Αλεξανδρίδου Κατερίνα
3. Αλεξανδρή Νάσια
4. Αλμπάνη Άννα
5. Αλμπάνη Ελένη
6. Αμπατζή Κατερίνα
7. Γκίκα Λάουρα
8. Δαβλάρα Άννα – Μαρία
9. Δαλκίδου Χαριτωμένη
10. Ισπικούδη Μαρία
11. Ιωσήφ Μαρία
12. Κυριακάκη Φωτεινή
13. Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος
14. Λούσα Τατιάνα
15. Μήλια Κωνσταντίνα
16. Μοσχόπουλος Ευάγγελος
17. Νατσούκη Ελένη
18. Νικολτζούκη Λιάνα
19. Νίτσα Δέσποινα – Μαρία
20. Νταβέλη Δήμητρα
21. Παπαδοπούλου Ιωάννα
22. Παπαθανασίου Βάσια
23. Παπαπέτρου Αγγελική
24. Πολιτίδου Ζωή
25. Σαλούκα Ελισσάβετ
26. Σαμοπούλου Έλενα
27. Σέδεσλη Κωνσταντίνα
28. Σπυριδωνίδου Σεμίνα
29. Σωτηριάδου Μιράντα
30. Τσάγγη Αποστολία
31. Τσακλιώτη Θεοδώρα
32. Τσάνταλη Ράνια
33. Χαραλαμπίδου Κατερίνα
34. Χαριζάνου Κατερίνα

*Στα πλαίσια του φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.